Verimli geçen bir baharın ardından yaz ayının gelmesiyle birlikte bal sağım işleminin başladığını, rekoltenin geçen yıla oranla biraz daha fazla olacağını söyleyen Niğde Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Ünal, bal sağımında arıcıların hijyenik olmaları konusunda arıcıları uyardı.

Arılarda bal sağım işlemlerinin başladığını ifade eden Ünal, “Bundan bir ay öncesine kadar ülke genelindeki tüm arıcılarımızda Kalite ve verim noktasında bir korku vardı. Ama geçtiğimiz günlerde etkili olan yağmur sonrası arıcılarımızın yüzü rekolte yönünden güleceğini tahmin ediyorum.  Kedimde bir arıcı olarak kendi arılarıma bakarak değerlendirme yapıyorum.  Geçtiğimiz yıl içerisinde aktif olarak ilimizdeki 317 arıcımızdan 450 ile 500 ton bal rekoltesi elde etmişti. Yine aynı şekilde 317 arıcımız bu yıl toplam geçen yıla göre biraz artsa da 550 ile 600 ton bal rekoltesi elde edileceğini ifade etti.

Bu yıl arılarda fazla oğul alamadıklarını belirten Ünal, “ Bu yıl arılarımızda oğul verme olayı pek olmadı. Ben bütün arıcılarımıza bal sağımında hijyenik davranmalarını istiyorum. Bal sağımda kullandıkları makine ve ekipmanlarında hijyene dikkat etmeleri konusunda arıcıları uyardı.

Arıcılara bilinçsiz ve merdiven altı ilaç kullanmamaları konusunda uyaran Ünal; “Arıcılarımızın özellikle arılarının sağlığı noktasında ilaçlamada bilinçsiz ilaç kullanmasınlar.  Nasıl ki arıcı olanak tarım arazilerinde yasaklanmış ilaç kullanarak arılara nasıl zarar verdiğinde arıcılar olarak bizler nasıl üzülüyorsak kayıplardan dolayı, arılara da biz arıcılar olarak ruhsatsız ve merdiven altı tabir edilen ilaçlar kullanıldığı zamanda insan sağlığına ve arılara zarar veriyor. Bu nedenle hiçbir zaman ruhsatsız ilaç kullanmasınlar” dedi.

Bal fiyatlarından da bahseden Ünal, “ Gerçek olarak üretilen süzme balın kilo fiyatı 60 TL, Petek balında 70 ile 80 TL arasında satılıyor. Geçen yıl 450 ile 500 ton olan bal rekoltemiz bu yıl 550 ton ile 600 ton arasında olacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.




 
Editör: TE Bilişim