Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Ankara-Niğde Otoyol Projesi ile ilgili çalışmalara başlamak için Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararını beklediklerini bildirerek, "Projeyle ilgili kararın yıl sonuna kadar netleşmesini bekliyoruz" dedi. 

 

YPK kararını beklediklerini ifade eden Turhan, "Yaklaşık 2 yıl  oldu. Kalkınma Bakanlığı, söz konusu yolla ilgili bizden ayrıntılı bilgi istedi. Bu bilgileri kendilerine verdik" diye konuştu. 

NİĞDE - ANKARA OTOYOLU İÇİN YPK KARARI BEKLENİYOR

Kalkınma Bakanlığının söz konusu yolun genel bütçeyle yapılması düşüncesinde olduğunu anlatan Turhan, Ankara-Niğde arasındaki yaklaşık 300 kilometrelik güzergahın, otoyol yapımı için yüksek maliyetli bir yer olmadığını, yaklaşık maliyetin 1,5 milyar dolar olduğunu söyledi.

Yolun milli bütçeyle yapılması halinde maliyetin yaklaşık 14 yılda elde edileceğini belirten Turhan, şöyle devam etti:

"Ama bizim yapacağımız iş sadece burası değil. 2023 hedeflerinde her yıl bize 10-12 milyar lira para lazım. Bizim planlamamıza göre 2014-2023 arasında toplam 210 milyar liralık iş yapmamız lazım. Biz bunun 90 milyar liralık kısmını YİD modeliyle, geriye kalan 120 milyar liralık kısmını da milli bütçeyle yapmayı planlıyoruz. YİD ile finanse edilecek projeleri, bütçeye çekersek hem bu kadar yatırımı milli bütçeden alamayız hem de yapacağımız diğer işlerde kesinti yapmak zorunda kalırız."

ANKARA - NİĞDE OTOYOL PROJESİ YIL SONUNA NETLEŞMESİ BEKLENİYOR

Ankara-Niğde Otoyol Projesiyle ilgili kararının yıl sonuna kadar netleşmesini beklediklerini bildiren Turhan, "Çünkü Ankara'nın çıkışı Kulu ayrımına kadar mevcut bölünmüş yolumuz zorlanmaya başladı. Bu yola başladığımızda en az 4 yıl sonra açacağız. O zamana kadar Aksaray ayrımına kadar olan kısmın trafiğini alacak. Niğde'ye kadar hatta Gölcük'e kadar olan kısım bitti. Önümüzdeki günlerde onu da açacağız. Orası daha da bunalmadan, bu güzergahtaki ulaşım hizmeti aksamadan bu yolun tamamlanması lazım" diye konuştu.

"2023'e kadar yolları her yıl yüzde 6 geliştirmemiz lazım"

Türkiye'nin ulaşım alt yapısının büyüme hızına ayak uydurması gerektiğine dikkati çeken Turhan, bugün 17 milyon 800 bin civarında olan araç sayısının, 2023'te 40 milyona yaklaşacağını, mevcut yolların da hem geometrik hem de fiziki standardının yükseltilmesi gerektiğini kaydetti.

Turhan, 2023'e kadar yeni yolların yapılmasının yanında mevcut yolların da şerit sayısının arttırılması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Yaptığımız bu projeksiyonda 37 bin kilometre bölünmüş yolumuz, bunların bir kısmının da 2x3 olması lazım. Otoyolların 12 bin kilometreye çıkması lazım. Ankara-Niğde, Kınalı-Tekirdağ, Çanakkale-Balıkesir otoyollarının yapılması lazım. Ankara, Samsun, İzmir, Bursa, Afyon, Antalya, Alanya, Denizli, Burdur bağlantılarının yapılması lazım. 2023 yılına kadar yapılması planlanan otoyolların hizmete alınması gerekir ki ülkemizdeki ulaşım kalemini yeterli hizmet seviyesinde karşılayabilelim. Şu anda 22 bin 845 kilometre olan bölünmüş yollarımızı 37 bin kilometreye çıkarmalıyız. Yolların tamamının sıcak karışım asfalt haline getirilmesi gerekir. Tüm bunlar belirli bir bütçeyi gerektiriyor. Bunu zamanı iyi programlayıp, her planladığınız işi de zamanında gerçekleştirerek sonuca ulaşırsınız. 2023'e kadar yollarımızı her yıl yüzde 5-6 geliştirmemiz lazım."

Şu anda inşa halinde 3 bin 500 kilometrelik bölünmüş yolun bulunduğunu belirten Turhan, 3 bin kilometreye yakın tek platformlu il yolları da denilen hacmi ve standardı düşük yolları projeli hale getireceklerini anlattı.

"Yollar iyileştikçe maliyet azalıyor"

Turhan, 2023'e kadar her yılın işini bir sonraki yıla bırakmadan kendi zaman dilimi içinde imalatların gerçekleşmesi için ülkenin büyümesine paralel karayolu ulaşım alt yapısı tesis edileceğini ve söz konusu zaman dilimine kadar ulaşımda sıkıntı yaşanmayacağını belirterek, "Çünkü ulaşımda harcanan enerji miktarı azımsanmayacak kadar. Türkiye'de tüketilen yaklaşık 12 milyon ton akaryakıtın yüzde 80'i ulaşımda harcanıyor. Biz bu yolları iyileştirdikçe 1 kilometredeki ulaşım maliyetini yüzde 50 aşağı çekebiliyoruz" dedi

Editör: TE Bilişim