Bu yıl içerisinde Niğde’de 300 Bin ton elma üretildiğini söyleyen Başkan Kenar, soğuk hava depolarının yetersiz olduğu söyledi.


“Niğde’de ki elma üretiminin 300 bin tonun üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Bunun nedeni tabi ki son yıllarda kurulan büyük elma bahçeleridir. Bununla beraber küçük çapta elma üreticiliği yapan çiftçilerimizin de üretim kalitesini düşürdüğü görüyoruz. Niğde’de ki tarım ürünlerine baktığımızda patates üretiminin sorunlu olduğunu biliyoruz, patatese karşın elma fiyatlarının daha iyi olduğunu görüyoruz. Fakat elma üretimi çok olduğu için Niğde’de ki soğuk hava depolarının yetersiz olduğunu tespit ettik. Yaklaşık 40 bin tonluk soğuk hava deposu olduğunu biliyoruz ama yeterli seviyede değil. Üretilen elmanın yüzde 20’sini karşılamaktadır. Bu yüzden bir mağduriyet yaşamaktayız ama inşallah yapılacak olan kırsal kalkınma projeleri ile soğuk hava depolarının artacağını planlıyoruz’ dedi.



Amasya’dan bile tüccarın gelip Niğde’den elma alındığını söyleyen Kenar, ‘Sonuçta elma birden tüketilen bir ürün değil soğuk hava depolarına ihtiyacımız var. Bugün elması ile ünlü olan Amasyalılar bile gelip Niğde’den elma alıyorlar. Elmamıza sahip çıkmalıyız. Elma ürününü biz Niğde olarak sadece satışından para kazanıyoruz, eğer soğuk hava depoları olursa biz elmanın ticaretinden de para kazanırız para Niğde’de kalır. Buradan Niğdeli yatırımcılarımıza sesleniyorum soğuk hava deposuna yatırımlar yapsın” diye konuştu. 



Editör: TE Bilişim