Esnaf ve sanatkârın sosyal güvenlikle ilgili sıkıntılarının vakit kaybedilmeden çözülmesi gerektiğini belirten Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Alim Yeşil, 'Ekonominin barometresi olan esnaf ve sanatkârımızın rahat nefes almaları için ödemekte zorlandığı yüksek prim yükünden kurtarılması gerekiyor.  Asgari ücrete bağlı olarak her yıl artan Bağ-kur sigorta primleri düşürülmeli.

Esnaf ve sanatkârın üzerindeki sigorta prim yükünün hafifletilmesi gerektiğini belirten NESOB Başkanı Yeşil , 'Asgari ücrete bağlı olarak esnafımızın ödediği sigorta primleri her yıl artıyor.  Bağ-kurluların 2018'de en düşük 700 TL olan sigorta primi bu yıl yüzde 26 artışla 882 TL'ye yükseldi. Yıllık bazda hesaplanınca esnafımız neredeyse sermayesi kadar sigorta primi ödüyor. Hem kendi sigorta primi hem de yanındaki işçinin sigorta primi derken esnaf belini doğrultamıyor. Bu konuda acilen esnafa kolaylık sağlanmalı, işçi ve işveren üzerindeki sigorta yükü hafifletilmeli. Sigorta primleri düşerse esnaf hem yanındaki elemanı çalıştırmaya devam eder, hem de ihtiyacı varsa eleman almaktan kaçınmaz' diye konuştu.

Esnaf ve Sanatkarın emeklilik için 9 bin prim gününü doldurmak zorunda olduğunu hatırlatan Yeşil, 'SSK'lı çalışanların emekliliği için 7 bin 200 olan prim gün sayısı yeterliyken esnaf ve sanatkarımız emeklilik için 9 bin günü doldurmak zorunda. Arada 1800 prim günü, yani yaklaşık 5 yıllık fark var. Tüm kesimlerin eşit haklara sahip olması ve sosyal güvenlikte norm birliğinin sağlanması için prim gün sayısı eşitlenmeli. SSK'lı çalışanların iki katı kadar mesai yapan esnafımızın yıpranma payı düşünülerek, ödemesi gereken prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli. Esnafın prim gün sayısının diğer kesimlerden fazla olması, Anayasa'nın eşitlik ilkesine de aykırıdır.  Artık sosyal güvenlikte SSK'lı ve Bağ-kurlu ayrımı son bulmalı' şeklinde konuştu. 
2000 öncesi binlerce esnafın Oda ve vergi kaydı dikkate alınarak emekli olabilmeyi beklediğini belirten Alim Yeşil , 'Emeklilik yaşı gelen ancak 2000'den önce Bağ-kur kaydı olmayan esnafa vergi ve oda kaydı dikkate alınarak son kez geriye dönük borçlanma hakkı verilmeli. Esnaf ve sanatkara daha önce birkaç kez bu hak tanınmıştı. Ancak çok sayıda vatandaş ekonomik imkansızlıklar nedeniyle bu haktan yararlanamadı. Şimdi binlerce esnafımız bu yeni düzenlemeyi bekliyor. Oda ve vergi kaydı olan ancak sigortalı olma niteliklerini taşımasına rağmen Bağ-kur'a kayıt yaptırmamış olanların sigortalılıkları 4 Ekim 2000'den önce başlatılmalı' dedi.
 
 
Editör: TE Bilişim