Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Alim Yeşil, atıkların çöpe gitmemesi için tek çözümün depozito sistemi olduğunu söyledi.

2 YILDA YÜZDE 68 ARTIŞ

Plastik atık ithalatının son 2 yılda yüzde 68 artış gösterdiğine işaret eden Yeşil, ithal edilen bazı atıkların tehlikeli olabileceğini belirterek; “Kendi atıklarımızın geri dönüşümüne ağırlık verilmelidir” dedi.

GERİ DÖNÜŞÜME AĞIRLIK VERELİM

Son zamanlarda artan ithal atıkların hem geri dönüşüm hem de ekonomi için olumsuz sonuçlar doğurabileceğine işaret eden Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Alim Yeşil, “Plastik atık ithalatının son iki yılda yüzde 68 artması, kendi atıklarımızın geri dönüşüme kazandırılmasını engelleyeceği gibi ülke ekonomisi için de külfettir. Ülkemizin Avrupa’nın atık çöplüğüne dönmemesi için ithal atığa değil kendi atıklarımızın geri dönüşümüne ağırlık verelim” dedi.

EKONOMİYE BÜYÜK ZARAR VERİYOR

Geri dönüştürülemeyen her plastik atığın çevre tehdit oluşturduğunu ifade eden Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Alim Yeşil, “Geri dönüştürmediğimiz her bir plastik atık, hem çevremizi kirleterek sağlığımızı tehdit ediyor hem de ekonomiye büyük bir zarar veriyor. Çünkü plastik atıklarımızın geri dönüşümünü tam olarak yapamadığımız için birçok Avrupa ülkesinden Türkiye’ye plastik menşeili atıklar ithal ediyoruz. Öyle ki, 2016’da 159 Bin 569 ton olan ithal plastik atık miktarı 2018’de yüzde 68 artarak 439 Bin 909 tona ulaştı” diye konuştu.

PLASTİK ATIK İTHALATINA FREN!

Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Alim Yeşil, konuşmasında; “Bu yıl ise plastik atık ithalatının 670 bin tona çıkacağı tahmin ediliyor. Oysa ürettiğimiz plastikleri büyük oranda geri dönüşüme kazandırsak ham madde için yaptığımız plastik atık ithalatı bu boyutlara ulaşmaz” ifadelerine yer verdi.

SIFIR ATIK PROJESİ İLE ÇELİŞKİLİ

Kendi plastik atıklarımızı geri kazanmaya çalışırken ithal plastik atığın bu denli artmasının Sıfır Atık Projesi için de olumsuz olabileceğini belirten Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Alim Yeşil, konuşmasına devamla şunları belirtti:

PROJE İÇİN DE OLUMLU DEĞİL!

“Plastiklerin çevreye verdiği zararı önlemek için başlatılan Sıfır Atık Projesi kapsamında market poşetleri ücretli oldu. Kendi plastik atıklarımızın geri dönüşümü için çalışırken ithal plastik atıkların bu kadar artması, proje için de olumlu değil.

GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRMALIYIZ

Ülkemiz plastik sektöründe öncü konumda. Sektördeki bu başarıyı geri dönüşümde de yakalamayız. Ama bunun için atık ithal etmek yerine depozito uygulaması ile kendi atıklarımızı geri dönüşüme kazandırmalıyız. Doğada en çok bulunan plastiklerin başında pet şişeler ve şişelerin kapakları geliyor.

DEPOZİTO UYGULAMASI EN İYİ SİSTEM

Atık hale gelen şişelerin alüminyum, cam ve pet olması fark etmeksizin depozito uygulaması ile tüketicilerin bu ambalajları getirmesini sağlamalıyız. Geri dönüşebilir atıkların diğer atıklarla birlikte çöpe gitmemesi için en uygun sistem depozito sistemidir.”

Editör: TE Bilişim