Ak parti Niğde İl Teşkilatı İl Başkanı Mahmut Peşin Başkanlığı’nda 2019 yılı içerisinde ilimize yapılan yatırım ve hizmetlerin sunumu gerçekleştirdi. Basın mensupları ile yapılan toplantıya Ak Parti Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun, Selim Güntekin, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ve ilçe teşkilat Başkanları katılım gösterdi. 2019 yılı içerisinde yapılan tüm hizmet ve projeleri detaylı bir sunumla anlatan Ak Parti Niğde İl Başkanı Mahmut Peşin, toplam yapılan yatırım maliyetini 681.264.043,79 TL olarak açıkladı.

Belediye Sayımızı Artırdık

Yapılan yerel seçimi ve daha sonra kongreleri değerlendiren Peşin, “Teşkilatımızın tüm kademleriyle Niğdeli hemşerilerimize hizmet edebilmek için istişarelerin, bilgi paylaşımının, sahada elde edilen bilgi ve taleplerin değerlendirildiği, haftalık İl Yönetim Kurulu, Belediye Başkanları Toplantısı, İl-İlçe Danışma Meclisi toplantılarımızı düzenli olarak gerçekleştiriyoruz. Köy, belde, ilçe ve esnaf ziyaretlerimizle her an milletimiz ile bir araya geliyoruz. Gece gündüz hizmet etmek için koşturuyoruz. 2019 yılı Mart ayında gerçekleşen yerel seçimlerde teşkilatımız büyük bir başarıya imza atmıştır. Belediye sayımızı artırdık. Yerel yönetimlerde 1 il, 4 ilçe, 13 belde belediyemiz ile içe nüfusun %80’ine direk, dolaylı olarak %100’ne hizmet ediyoruz. Türkiye İçin İnandığın Yolda Yürü sloganı ile başlayan 7. Olağan Kongre sürecimizin ilk ve en önemli aşaması olan mahalle, köy, belde ve il merkezimizde toplam 270 birimde 42.625 üyemizin davetli olduğu delege seçimlerini büyük bir coşku ile tamamladık. Nüfusu 5 Binden büyük olan 4 Beldemizde kongreleri yapıyoruz. 4 Ocak 2020 Cumartesi Günü Yeşil Gölcük Beldesi ve Edikli Beldesi Belde Kongresini 5 Ocak 2020 Pazar günü, Kiledere Beldesi ve Kemerhisar Beldesi Belde Kongresini yapacağız. Mart Ayı içerisinde İlçe kongrelerimizi yapacağız. Eylül ayından sonra ise il kongremizi yapacağız” dedi.

Bir Çok Hizmet Hayata Geçirildi

Peşin, Şehrimiz Kentsel Dönüşüm gibi büyük bir projeyi hayata geçirdi. İlimiz için çok önemli uluslararası yol ağı olan Ankara – Niğde Otoyolu tamamlanmak üzere olup, 2020 yılı ortasında faaliyete geçecektir. Cumhurbaşkanımızın kararı ile ilimize 330 yeni konut daha yapılarak, kolay ödeme ile vatandaşlarımızın ev sahibi olması sağlanacak. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanemizin yatak kapasitesinin Şehrimizin ihtiyaçlarına tam cevap verememesi nedeniyle, yeni 400 yataklı ek bina yapılacak ve sağlık anlamında çok daha iyi hizmet verecek konuma geleceğiz. Ülkemiz geçen yıl Ekonomik anlamda bir yaptırım ile karşı karşıya kaldı. Buna bağlı olarak dövizde artış yaşandı. Ekonomimizi bitirmeye yönelik yapılan bu müdahale karşısında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde radikal kararlar alınmış ve bu müdahalede bertaraf edilmiştir. Faiz oranlarının önemli oranda düşmesi, dövizin belli bir kur aralığına oturması ile birlikte yeniden tek haneli rakamlara doğru giden bir enflasyon ile ekonomimiz rayına oturmaya başlamıştır. Asrın Projesi ile bağlamak istiyorum. Kanal İstanbul projesi bütün dünyanın yakından takip ettiği bir yatırım. Yaklaşık 7 yılda bitirilmesi planlanan bu proje ülkemize çok ciddi gelir getirecektir. Cuma günü Yerli Otomobilimizi Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından tanıtıldı. Prototipi üretilen Yerli aracımız dünya kamuoyunda ciddi yankı uyandırdı. 2022 yılında seri üretimle birlikte ülkemiz olduğu gibi birçok ülke bayilik talebinde bulundu. Ama ne yazık ki içimizdeki muhalefet ülkemizin gelişmesine her zaman gösterdiği duyarsızlığı burada da gösterdi ve destek talepleri çok cılız kaldı. Ama kim ne dersin ülkemizin gelişmesine ciddi katkısı olacak.

-Savunma Sanayi anlamında dışa bağımlılığı bitirmek için, son yıllarda büyük bir ilerleme kaydettik. Helikopter, füze, İHA, SİHA, TİHA gibi yerli ve milli üretim yapıyor ve terörle mücadele konusunda çok daha başarı elde etmemize olanak sağladı. Tarım, Madencilik, Enerji , Ulaştırma , Turizm , Konut , Eğitim , Sağlık , Otomotiv, Askeri alanda büyük ilerlemeler katettik” dedi.

2019 Yılı İçeresinde Ve Öncesinde İhale Edilen Okullar

Detaylı açıklamasında devam eden Ak Parti İl Başkanı Peşin, İlimizde 2019 yılında ve öncesinde ihale edilen okul inşaatları için bu güne kadar 60.902.006,00 TL’lik ödeme yüklenicilere ödeme yapılmıştır.

2019 Yılı İçerisinde Mevcut Okulların Onarım-İyileştirmeler

Mevcut okul binalarının onarımı ve iyileştirilmeleri için İlimize 2019 yılında Milli Eğitim Bakanlığından 3.120.600,00 TL ödenek alınmıştır.

2019 Yılı İçerisinde Okulların Cari Giderleri

İlimizde 2019 yılında okullarımızın Z-Kütüphane, Tasarı ve Beceri Sınıfları, İlkokul-Orta Okulların Donatımları, kırtasiye, temizlik, yakacak, elektrik-su-telefon gibi cari giderleri için Milli Eğitim Bakanlığımızca ilimize 11.267.205,90 TL ödenek gönderilmiştir.

Tarım Arazilerini Toplulaştırma

7.271.980,00 TL bütçe ayrılan faaliyetlerde, çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine “Arazi Toplulaştırması” denilmektedir. Fatih Mehmet Adaş Arazi Toplulaştırmasının Amacı; Tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımı sağlamak, üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir” dedi.

Gölet, Dere Islah Çalışmaları

DSİ’nin faaliyetlerini de değerlendiren Peşin, il genelinde birçok gölet, taşkın koruma projeleri ve ıslah projelerinin birçoğunun tamamladığını söyledi. Bu çalışmaların toplam maliyeti ise 4.064.810,00 TL oldu.

Tarımsal Destekleme Ödemeleri

Tarımsal desteklemelere de değinen Peşin, alan bazlı desteklemeler, diğer tarımsal amaçlı desteklemeler, havza bazlı fark ödeme desteklemeleri, hayvancılık desteklemeleri, kırsal kalkınma desteklemeleri ve diğer desteklemelere toplam 221 milyon 975 bin 790 TL ödemenin gerçekleştiğini söyledi.

Niğde İl Özel İdare Yatırımları

Tüm köylerimizin köy içi yolları kilitli parke ile kaplandı diyen Peşin, “2018 yılında ihale edilen kilitli parke temini ve döşenmesi işi 2019 Yılında tamamlanmış olup toplam da 220 bin m2 Beton Kilitli Parke Taşı döşenmiştir. 2019 yılında ihale edilen Beton Kilitli Parke Taşı Temini ve Döşenmesi İşi (150.000 M2) olarak ihale edilmiş olup, 30.000 m2 si tamamlanmıştır. Kalan 120.000 m2 sinin yapımı devam etmektedir. 2019 yılında kilitli parke taşı için 3.500.000,00 TL ödenek yapılmıştır. 63 adet minyatür halı saha yapımı tamamlanarak gençlerimizin hizmetine sunulmuştur. Öğrenci yoğunluğu olan okullara 42 adet Voleybol Basketbol sahası yapımı tamamlanmıştır. 42 köyümüze içme suyu motopomplarının elektrik enerjisi ihtiyaçları güneşten karşılanması çalışmaları tamamlanmıştır. Taşımalı sistemle eğitime devam eden köylerde kullanılmak üzere 200 adet otobüs durağı alımı ve montaj işlemleri % 100 olarak tamamlanmıştır. Öğrenci yoğunluğu olan okullara 42 adet Voleybol Basketbol sahası yapımı tamamlanmıştır. 42 köyümüze içme suyu motopomplarının elektrik enerjisi ihtiyaçları güneşten karşılanması çalışmaları tamamlanmıştır. Taşımalı sistemle eğitime devam eden köylerde kullanılmak üzere 200 adet otobüs durağı alımı ve montaj işlemleri % 100 olarak tamamlanmıştır. 2019 yılı içerisinde İl Özel İdaresince; Altunhisar ilçesi Uluören Köyüne Sosyal Tesis yapımı, Merkez Güllüce Gül Baba Kültür evi yapımı, Bor ilçesi merkez Öğretmenevi Yapımı, Bor ilçesi Kaynarca Köyü Sosyal Tesisine ek bina yapımı, Merkez Aktaş Kasabası 3. Etap Yer altı Depo yapımı, İşlerin yanı sıra il özel idaresince yapılan onarım ve küçük yapım işleri için toplam, 15.193.000,00 TL harcanmıştır. 6 ilçe Köylere Hizmet Götürme Birliklerine toplam 4.500.000,00 TL ödenek, Milli Eğitim Müdürlüğüne okul yapımı ve onarımları için 13.000.000,00 TL ödenek, Tarım il müdürlüğüne 750.000,00 TL lira ödenek, Kültür ve Turizm, Gençlik Spor, Afet Acil Durum, Sosyal Hizmetler, Güvenlik ve Asayiş ve Sağlık hizmetlerine toplam, 1.500.000,00 TL ödenek aktarılmıştır” dedi.

İş Kur Yatırımları

Peşin, Toplum Yararına Programı kapsamında istihdam edilen içilere 2019 yılı içerisinde 40.000.000,00 TL direk işçilere ödeme yapılmıştır. İşverenlerimize yetişmiş kalifiye eleman temini için açılan İşbaşı Eğitimi Kapsamında 2019 Yılı içerisinde kursiyerlere yaklaşık 5.000.000,00 TL ödenmiştir. Sosyal Çalışma Programından yaklaşık 450.000,00 TL, Mesleki Eğitim Kurs giderleri 650.000,00 TL, İşsizlik Ödeneğinden Ödenen yaklaşık 19.000.000,00 TL Yani toplamda İŞKUR vasıtasıyla 2019 Yılında yaklaşık 65 Milyon TL Niğde’ye nakit destek verilmiştir” diye konuştu.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Destekleri

 

“Bakanlığımız tarafından aileye, çocuğa, engelliye, yaşlıya, şehit yakınları ve gazilere, kadına, toplumun dezavantajlı kesimlerine birçok alanda hizmet verilmektedir.

Çocuklara Yönelik Hizmetler

Niğde’de Koruyucu Aile Hizmeti kapsamında 37 koruyucu ailemizin yanında 48 çocuğumuz bulunmaktadır. Bu çocuklarımız için Koruyucu Ailelerimize yaptığımız ödeme aylık 86.835,23 TL dir. 2019 yılı içerisinde Sosyal ve Ekonomik yoksunluk içerisinde bulunan ve Bakanlığımız tarafından belirlenen kriterlere uyan ailelere her ay ortalama 588 çocuğumuz için Sosyal ve Ekonomik Destek hizmeti vermekteyiz. Bu çocuklar için vatandaşlarımıza ödediğimiz rakam toplam 6.622.464,12 TL dir”

İhtiyaç Sahiplerine Yapılan Yardımlar

Sosyal Yardımlaşma Vakfı Bütçesinden 2019 Yılında, Nakit yardımı, kıyafet, gıda yardımı yapılmıştır. 16.411 kişiye 4.645830,10 TL Nakdi yardım 21.821 kişiye 5.843.236,33 TL Ayni yardım yapılmıştır. Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğü Bütçesi İle Kömür, 2022 sayılı kanuna bağlı maaşlar (yaşlı, engelli, engelli yakını maaşı), dul maaşı, asker maaşı, asker çocuğu maaşı, öksüz yetim yardımı, kronik hastalık yardımı, elektrik desteği, barınma yardımları yapılmaktadır. Bu kapsamda 11.151 kişiye 25.933.197,76 TL nakdi yardım yapılmıştır. SYDV aracılığıyla 2019 yılında toplam 31.033 kişiye 36.482.373,69 TL ayni ve nakdi yardım yapılmıştır”

Ak Parti İl Başkanı Mahmut Peşin’in yaptığı açılış konuşmasından sonra Ak Parti Milletvekilleri Yavuz Ergun, Selim Gültekin, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ve İl Genel Meclis Başkanı Bülent Küçüktuna birer selamlama konuşması yaptılar. Toplantı basın mensuplarının soru ve cevaplarıyla sona erdi.

Editör: TE Bilişim