Ahiler Kalkınma Ajansı, mali destek, teknik destek ve doğrudan faaliyet desteği gibi programlarının yanısıra  bölge paydaşlarıyla, bölgesel sorunların tespiti ve çözümü için ortak çalışmalara imza atmaya devam edeceğini, bu çalışmalardan birinin de “Kalkınma Sohbetleri” adı altında gerçekleştireceğini duyurmuştu. 

 

 

 Ahiler Kalkınma Ajansı Kalkınma Sohbetleri’ne  19.06.2012 Salı günü  Nevşehir’in Uçhisar Beldesi’nde gerçekleştirilen ilk toplantıyla  başladı. Ilk toplantı, Nevşehir Valisi Abdurrahman SAVAŞ, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem YILDIZ, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz KILIÇ, Aksaray Üniversitesi Rektör Yardımcıları, Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Niğde Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet Şener, Kapadokya Meslek Yüksek Okulu yöneticileri ve bölge üniversiteleri akademisyenlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

 

“Bölge üniversiteleri ve Ajans işbirliğiyle bölgesel kalkınmanın ivme kazanmasını sağlamak, sürdürülebilir, özgün ve çok yönlü kalkınma yaklaşımlarını tartışarak bölge için ortak bir kalkınma anlayışı geliştirmek için yapılması gerekenler” konulu toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Nevşehir Valisi Abdurrahman SAVAŞ üniversitelerin önemini vurgulayarak, şunları söyledi:“Bilim; tüm doğanın, evrenin anlaşılması olarak tanımlanırsa, insanın hem kendi, hem doğa hem de evren ile ilişkisini bilimsel olarak anlamada üniversiteler önemlidir.”

 

   

Açılış konuşmasının ardından Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Dr. Lutfi ALTUNSU, Kalkınma Ajansları ve Ahiler Kalkınma Ajansı’nın faaliyetleri ile ilgili bilgilendirme yaparak, “Bilgi çağında” üniversitelerimizin bölge kalkınmasının lokomotifi olduklarını ve Kalkınma Sohbetleri’nin bu amaca yönelik olduğunu belirtti. 

 

 

 Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz KILIÇ da konuşmasında, Nevşehir Üniversitesi olarak Kalkınma Ajansı ile her türlü işbirliğine açık olduklarını belirti.

 

 

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem YILDIZ ise, Üniversitelerde bölgeye ilişkin bir çok bilimsel çalışma gerçekleştiğini ve bu çalışmalardan Ajans’ın ve bölgenin faydalanmasının önemli olduğunu vurgulalayarak üniversitelerde bölge ile ilgili hangi çalışmalar yapıldığına dair bir envanter çıkarılması gerektiğini belirtti.

 

 

TR71 Bölgesi’nde Kalkınma Ajansı ve üniversiteler arası işbirliği ağının nasıl kurgulanması gerektiği ve bölgeye ilişkin gerçekleştirilecek bilimsel çalışmaların nasıl belirleneceğine dair tartışmaların gerçekleştiği toplantıda bölgesel kalkınma adına önemli bir adım atıldı.



Toplantı sonunda, Kalkınma Sohbetlerinin bölgede devamlılığı ve etkinliği konusunda yapılması gerekenler tartışıldı. İki ayda en az bir kez gerçekleştirilmesi planlanan Kalkınma Sohbeti Toplantıları için tartışılacak konuların önceden belirlenerek ilgili akademisyenlere gönderilmesine karar verildi. İlgili tüm kesimlerin davet edileceği toplantıların bölge üniversitelerinin ev sahipliğinde gerçekleştirilmesi de kararlaştırıldı.

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim