Ahiler Kalkınma Ajansı’nın Yönetim Kurulu ve Genel Sekreterlikle birlikte organlarından biri olan Kalkınma Kurulu 8. toplantısını dün Niğde Grand Hotel’de gerçekleştirdi.

 

Toplantıya Kırıkkale Valisi Ali Kolat başkanlık ederken Niğde Valisi Alim Barut,’un da iştirak ettiği toplantıya Ajans’ın sorumluluk bölgesindeki Niğde, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir ve Nevşehir İllerinde görev yapan Kamu Kurumu yöneticileri, akademisyenler, iş adamları, sivil toplum kuruluşları ve medya temsilcileri katıldı.

 

Kalkınma Kurulu toplantısında konuşan Vali Âlim Barut; “Ahiler Kalkınma Ajansı’nın 8.Kalkınma Kurulu toplantısının Niğde’de yapılmış olmasından ve sizleri burada ağırlamaktan son derece mutluyum” dedi.

 

Vali Alim Barut; “Burada sizlerle birlikte olmak, konuları analiz edip değerlendirmek ve konuşmaktan son derece memnunum. Biliyorum ki konuşulmadan, bir konu analiz edilmeden, müzakere edilmeden çözülmesi,  çözüm yoluna girmesi mümkün değildir. Coğrafyası ve kültürü bir olan beş il tabiki meselelerini konuşacak, konuşmaya başlayacak ve dolayısıyla da çözüm yoluna girecektir” diye konuştu.

 

Ahiler Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Kırıkkale Valisi Ali Kolat, Ajansın kurulduğu 2010 yılından bu yana Mali Destek Programı ile TR71 Bölgesine destek sağlayarak kaynak aktardığını, bu programlar kapsamında bugüne kadar proje teklif çağrısı yöntemiyle ajansa 796 proje başvurusu yapıldığını, ancak kaynak sıkıtı nedeniyle bunlardan 142 tanesine destek sağlanabildiğini söyledi.

 

Ajans tarafından destek sağlanan projelere aktarılan toplam tutarın 40 Milyon 178 Bin 145,91 TL olduğuna dikkati çeken Vali Ali Kolat, bu projelerin eş finansmanı ile yatırıma döndürülmüş toplam tutarın ise 78 Milyon 049 Bin 822,57 TL olarak gerçekleştiğini belirtti.

 

Vali Kolat, Ahiler Kalkınma Ajansının 2011 ve 2012 yıllarında uygulanan Teknik Destek Programları kapsamında kar amacı gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara eğitim verme, program ve proje hazırlanmasına katkı sağlama, geçici uzman personel görevlendirme ve danışmanlık sağlama gibi Kurumların kapasitesini ve hizmet kalitesini geliştirmeye yönelik destekler sağlandığına vurgu yaptı.

 

2011-2012 Yıllarında toplamda 95 proje uygulandığının altını çizen Vali Kolat, bu projeler kapsamında 4073 kişinin düzenlenen bu eğitim ve programlara katıldıklarını, 01 Temmuz 2013 tarihinden itibaren Teknik Destek Programının Ajans sitesinde yayınlanacağını, kar amacı gütmeyen Kurum ve Kuruluşların bu destekten yine yararlanabileceklerini bildirdi.

 

 

2010-2013 Yılları arasında Ajans ile KOSGEB arasında yapılan protokol ile toplam 22 adet girişimcilik eğitimi düzenlendiğini, bu eğitimler sonucu toplam 859 kişinin sertifika almaya hak kazandıklarını vurgulayan Vali Kolat, bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına ve rekabet gücünün arttırılmasına katkı sağlayabilecek, bölge kaynaklarının tespit edilerek sürdürülebilir kalkınma hamlesine dönüşmesine ve kalkınmanın önünde risk olabilecek faktörlerin tespit edilerek önlemlerin alınmasına yardımcı olacak araştırma çalışmaları, stratejik eylem planları ve faaliyetlerin destekleneceği Doğrudan Faaliyet Desteği programını dün itibariyle ilan ettiklerini ifade etti. 

 

Toplantıda, 2013 yılı başından bu yana yapılan faaliyetlerin genel bir değerlendirmesi yapıldı. 2014-2023 Bölge Planının ana hatları tüm Kalkınma Kurulu üyeleri ile paylaşılarak görüşlerinin alındığı toplantıda 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı’nın tanıtımı da gerçekleştirildi.

 Sonrasında AHİKA Genel Sekreteri M.Fatih Yıldız katılımcılara bilgi verdi.













Editör: TE Bilişim