Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Hüseyin Onaran, Enstitüde 6 yılda 500 binin üzerinde melez tohum elde ettiklerini belirterek, bu tohumları seleksiyon çalışması ile yerli tohuma dönüştüreceklerini söyledi.

Enstitüde 100’ün üzerinde yerli tohum çeşit adayı bulunduğunu ifade eden Onaran, bu çeşitleri tescile sunacaklarını belirtti.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Enstitü Müdürü Hüseyin Onaran: “2005 ile 2010 yılı arasında yaklaşık 210 bin civarında melez tohum elde edildi. Son iki yılda da 300 bin olmak üzere yaklaşık 6 yıl içerisinde 500 binin üzerinde melez tohum elde ettik ve bunlardan seleksiyon çalışması yaparak yerli çeşitlerimizi elde etmeye doğru gidiyoruz. Özellikle patateste hastalıktan ayrı tohumluk çok önemlidir. Patateste tohumluk kaliteli değilse bir iki yıl içerisinde elinizden çıkar ve çalıştığınız konumda başarısız olursunuz. Şuanda mevcut piyasadaki ticari çeşitler kullanılmaktadır. Bunlarda Hollanda, Almanya, İngiltere, Belçika, İrlanda ve ABD gibi yerlerde kullanılan çeşitler. Uluslar arası alanda genetik bateryel olarak kullanılabilmektedir. Bunlardan yüksek performanslı çeşit adayları seçilerek yine standart olarak kabul edilen verimleri yüksek olanlarla yarıştırılmakta ve bunların üzerinde verim verenler tescile yerli çeşit adayımız olarak sunulmaktadır. Biz burada 16 numaralı ve 43 numaralı çeşit adaylarımızı başarılı bulduk ve tescile sunduk. 16 numaralı çeşit adayımız yemeklik ve sanayilik özellikli iki özelliği aynı anda bulunuyor. 43 numaralı çeşidimiz ise yemeklik standardı olan bir çeşit adayımızdır. Bunlar bizim üstün performanslı yerli çeşit adaylarımız şuanda bunlar kodlu tescile girdi. Tescilden geçildiği andan itibaren de bu çeşitlerimize isim verilecektir” diye konuştu.

Enstitüde 100’ün üzerinde yerli tohum çeşit adayı bulunduğuna dikkat çeken Onaran; “

100’ün üzerinde yerli çeşit adayımız var. Her an tescile sunulacak biçimde. Başlangıçta 10 binlerden gelen ve bu 10 yıllık bir süreç içerisinde doku kültür teknikleri kullanılarak tescile sunulmaktadır. Ülkesel patates tohumu sisteminin geliştirilmesi konusunda özel sektöre de destek vermekte. Özellikle bu çeşit konusu çok önemli, tescilli çeşitlerimizin içerisinde hale hazırda üretim programında yer alacak bir yerli çeşidimiz bulunmamaktadır. Bu çeşit adayları devreye girdiği zaman özellikle tohumluk bakımından dışı bağımlılıktan kurtuluşumuz olacaktır” dedi.


Patates Araştırma İstasyonunda İnceleme

 

Niğde Üniversitesi'ni ziyaret eden Idaho Üniversitesi Parma Araştırma ve Yayım Merkezi Müdürü Michael K. Thornton ve Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Emin Çalışkan ile birlikte Niğde Patates Araştırma İstasyonu Müdürlüğünü ziyaret ettiler.

 

 

Idaho Üniversitesi Parma Araştırma ve Yayım Merkezi Müdürü Michael K. Thornton ve Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. M.Emin Çalışkan’ın ziyaretlerinde Niğde Patates Araştırma İstasyonu Müdürü Hüseyin Onaran tarafından Kurumun arazilerinde ve laboratuvarlarında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.








Editör: TE Bilişim