CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, 2018 yılı içerisinde ülkemizde ve Niğde ilinde faaliyet gösteren işyerlerinin durumunu tespit amacıyla Ticaret Bakanı’na yönettiği sorulara, Bakan yanıt verdi.

Gürer, “Ülkemizde ve Niğde ilinde 2018 yılında açılan ve faal olarak devam eden kaç iş yeri vardır? Ülkemizde ve Niğde ilinde 2018 yılında kapanan kaç iş yeri vardır? 2018 yılı içerinde ülke genelinde çıkan yangın sayısı kaçtır? 2018 yılı içerisinde ülke genelinde çıkan yangınlarda hasar gören işyerlerinin kaç tanesi sigortalı, kaç tanesi sigortasızdır? 2018 yılı içerisinde ülke genelinde çıkan yangınlarda hasar gören işyerlerine sigorta tarafından yapılan ödeme tutarı nedir? 2018 yılı içerisinde ülke genelinde çıkan yangınlarda hasar gören işyerlerine Devlet tarafından ödenen destek veya teşvik var mıdır?” şeklindeki sorularını Bakan Pekcan’a yöneltti.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Bakanlığımız Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) ile Esnaf ve Sanatkârlar Bilgi Sistemi’nden (EBSİS) yapılan sorgulama neticesinde 2018 yılında ülkemizde toplam 346.415 adet işyeri tescil, 135.780 adet terkin edilmiştir. Aynı dönemde Niğde ilinde ise, 1.299 adet işyeri tescil, 816 adet ise terkin edilmiştir. Öte yandan Hazine ve maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre; Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği (TSB) verilerinde, 2018 yılında yangın sigortası bulunan ve yangın sonucu hasar gören işyeri (ticari ve sınai faaliyette bulunan işletmeler) sayısı yaklaşık 9.000’dir. TSB istatistiklerine göre, 2018 yılında yangın hasarı nedeniyle sigorta şirketlerince; inceleme süreci tamamlanan dosyalar için yaklaşık 528 milyon TL ödenmiş ve inceleme süreci devam eden dosyalar için de ödenmesi beklenen tazminat tutarı yaklaşık 1,3 milyar TL olarak hesaplanmıştır. Bu kapsamda sigortacılık sektörü için toplamda yaklaşık 1,85 milyar TL tutarında tazminat ödeme yükümlülüğü doğmuştur.” dedi.

Editör: TE Bilişim