CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TİGEM yetiştirmesi atların 2016-2020 yılları arasında toplam 332 Milyon TL ikramiye kazandığını, bu tutarın toplam dağıtılan ikramiyenin %35,6’sı olduğunu bildirdi.

TİGEM’e ait Sayıştay denetim raporuna göre, 2018 yılında 29 milyon TL olan hayvancılık faaliyet zararının 2019 yılında 98.5 milyon TL’ye yükseldiğinin belirtildiğine dikkat çeken Gürer, “Atçılık faaliyetlerinden %35 oranında, 10,3 milyon TL kâr elde edilmesine rağmen sığırcılık, koyunculuk ve diğer hayvancılık faaliyetleri satışlarında oluşan faaliyet zararı nedeni ile hayvancılık ürünleri satışları toplamında, %23,5 oranında 98,5 milyon TL faaliyet zararı açıklanması düşündürücüdür.” dedi.

GÜRER, TİGEM’İN ATÇILIK FAALİYETLERİNİ SORDU

Ömer Fethi Gürer önergesinde, “TİGEM’in ana faaliyetleri arasında yer alan Safkan Arap Atı yetiştiriciliği ve ıslahı çalışmaları kapsamında, 2016 ve 2020 yılları arasında satın alınan at sayısı ve ödenen tutarın yıllara göre dağılımı nasıldır?

2016 ve 2020 yılları arasında, TİGEM yetiştirmesi olup yarış pistlerinde koşan atlar dağıtılan ikramiyenin yüzde kaçını kazanmıştır? 2016 ve 2020 yılları arasında, TİGEM yetiştirmesi olan atların kazandığı ikramiye tutarı ne kadardır?

2016 ve 2020 yılları arasında, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Arap yarış taylarının açık artırmayla satışlarından elde ettiği gelir miktarının yıllara göre dağılımı nasıldır?

Son 10 yılda TİGEM işletmelerinde yetiştirilen atlarda, hastalık veya farklı nedenlerle ölüm var mıdır? TİGEM işletmeleri tarafından yarış atı ithal edilmekte midir?” şeklinde sorular yöneltti.

4 ADET AYGIRA 8,47 MİLYON TL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına, 2016 ve 2020 yılları arasında satın alınan at sayısı ve ödenen tutarı sorduğu önergeye Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bakanlığımız, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünde (TİGEM) tarafından 2016-2020 yılları arasında toplam 4 adet aygır 8,47 Milyon TL karşılığında satın alınmıştır.” şeklinde cevap verdi.

TİGEM YETİŞTİRMESİ ATLAR 332 MİLYON TL KAZANDI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin verdiği rakamlar şaşırttı. Gürer’in 2016 ve 2020 yılları arasında, TİGEM yetiştirmesi olup yarış pistlerinde koşan atların kazandığı ikramiye tutarını sorduğu önergeye Bakan tarafından verilen yanıtta, TİGEM yetiştirmesi atların 2016-2020 yılları arasında toplam 332 Milyon TL ikramiye kazandığı, bu tutarın toplam dağıtılan ikramiyenin %35,6’sı olduğu belirtildi.

YILLIK ORTALAMA 22,8 MİLYON GELİR

Bakan Pakdemirli TİGEM’in 2016-2020 yıllarında tay satışlarından yıllık ortalama 22,8 Milyon TL gelir elde ettiğini açıklamışına karşın Gürer, TİGEM’in Sayıştay raporlarında sığırcılık, koyunculuk ve diğer hayvancılık faaliyetleri satışlarında oluşan faaliyet zararı nedeni ile hayvancılık ürünleri satışları toplamında %23,5 oranında, 98,5 milyon TL faaliyet zararı açıkladığını belirterek, “TİGEM tarafından atçılık faaliyetinde gösterilen başarı diğer hayvancılık faaliyetlerinde neden gösterilemiyor?” dedi.

GÜRER: “TİGEM’İN HAYVANCILIK FAALİYETLERİNE, ATÇILIK CAN SUYU OLUYOR”

2018 yılında 29 milyon TL olan hayvancılık faaliyet zararının 2019 yılında 98.5 milyon TL’ye yükseldiği bir dönemde atçılık faaliyetinden bu tutarlarda gelir elde edilmesinin, TİGEM’in hayvancılık faaliyetlerine can suyu olduğunu belirten Ömer Fethi Gürer, “ Bu zararın oluşmasının en önemli sebeplerinden biri ciddi oranlara ulaşan hayvan ölümleridir. TİGEM genelinde olması gereken sınırların üstünde görünen bazı ölüm ve mecburi kesim oranlarının bir an önce öngörülen seviyelere düşürülmesi önem arz etmektedir. Bunun neticesinde 2019 yılında yüksek oranda seyreden hayvan ölümlerinden dolayı oluşan 25,8 milyon TL’lik zararın önümüzdeki yıllarda önüne geçilmesi TİGEM’in hayvancılık faaliyetleri açısından ayrıca önem taşımaktadır.” dedi.

Erhan Adem: "Az Bir Şey Zam" Demek Halkla Alay Etmektir.” Erhan Adem: "Az Bir Şey Zam" Demek Halkla Alay Etmektir.”

DAMIZLIK AYGIR VE KISRAK İTHALATI YAPILMIŞ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in TİGEM işletmeleri tarafından yarış atı ithal edilip edilmediği yönündeki sorusuna Bakan Pakdemirli cevabında, “TİGEM tarafından damızlık amaçlı aygır ve kısrak ithalatı yapılmış ancak yarış atı amaçlı ithalat yapılmamaktadır.” dedi.

AT ÖLÜMLERİNİN SEBEBİ SALGIN DEĞİL

Gürer soruları arasında TİGEM işletmelerinde yetiştirilen atlarda görülen hastalık veya farklı nedenlerden gerçekleşen ölümlere de yer verdi. Bakanlık ise TİGEM’de at ölümlerinin nedenleri arasında salgın hastalıklar olmadığını, at yetiştiriciliğinde sıklıkla karşılaşılan hastalıklardan kaynaklandığını belirtti.

Editör: TE Bilişim