Eğitim-İş Niğde Temsilcisi Timur Özkan ; “AKP, her zaman olduğu gibi Atatürk ve Cumhuriyet sevgisini tahrip etmek istediği milyonların arkasından ince planlar yapıp, devlet yönetme ciddiyetiyle bağdaşmayan bahanelerle kitleleri uyutmaya çalışmaktadır.  “ dedi.

 

Eğitim-İş Niğde Temsilcisi Timur Özkan’ın basın açıklaması ;

 

Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı, tüm valiliklere gönderdiği 817 sayılı genelgeyle, Başkent dışındaki il ve ilçelerde yapılacak 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarını yasakladı. 

 

Bakanlık milyonlarca yurttaşın yüreğini kanatan utanç genelgesine gerekçe olarak; “Kutlama törenlerinin hazırlık dönemlerinin soğuk mevsime rastlamasının sağlık sorunlarına yol açtığı”; “Çalışma süresinin uzun olması sebebiyle öğrencilerin derslere ilgisini azalttığı, motivasyonlarını düşürdüğü”; “Gönüllü olmayan öğrenci velilerinin okullarla ilişkilerinin bozulmasına sebep olduğu yönünde” alınan DUYUMLARI(!) göstererek, Türk halkının ulusal onuru ile alay etti.

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusunun anıldığı, ülke gençliğinin ulusal bilincini artırma ve sporu sevmelerini sağlama amacına yönelik ulusal bir bayrama yönelik yasaklama kararını “duyumlar”a dayandırması, Türk halkına karşı kabul edilemez bir hakarettir.  Bakanlığın ciddiyetsiz ve devlet yönetme sorumluluğuyla bağdaşmayan hukuk dışı gerekçesi, düzenlemenin kamu yararına hizmet etmek için değil, halkın hiçbir şekilde sahip çıkmayacağını bildiği kendi siyasal tercihlerine hizmet etmeye yönelik olduğunu gün ışığına çıkarmaktadır. Yetmiş milyonun ulusal onur ve hassasiyetlerinin dışavurumu olan ulusal bayram kutlamalarının, kamuoyu ile hiç paylaşılmadan, kamuoyu beklentileri ölçülmeden, hiçbir bilimsel tespit yapılmadan “duyum”  gerekçesi ile amacından saptırılmasını şiddetle kınıyoruz.

 

Sendikamız birdenbire gündeme gelen utanç genelgesinin iptali için hukuki hazırlıklarını yaparken, yasak girişiminin eskilere dayandığını, AKP’nin uygulama için doğru zamanı beklediğini tespit etmiştir. Yaptığımız inceleme sonucunda, yasak düzenlemesinin, kafasını okullardaki Atatürk köşelerine, Atatürk büstlerine takmış tanıdık bir sima tarafından, Hüseyin ÇELİK tarafından yapıldığı ortaya çıkmıştır. Hüseyin ÇELİK’in Milli Eğitim Bakanı olduğu Nisan 2007’de MEB Tebliğler Dergisinde yayımlanan ve şeytanın bile aklına gelmeyecek mevzuat oyunları içeren “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Kutlama Yönergesi”nin 20. maddesinin “c bendinde” bırakılan hukuki boşlukla ilköğretim ile ortaöğretim okul ve kurumlarının Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerine katılmaları yasaklanmıştır. Yani 19 Mayıs yasağı, 2007 yılında sessiz sedasız yürürlüğe girmiş ve halkın tepkisinden korkan AKP, 4 yıl boyunca bu yönergeyi uygulamaktan kaçınmıştır. Yasağın Resmi Gazetede yayımlanmayan ve bünyesinde hedef saptırmaya dönük mevzuat oyunları içeren uyduruk bir yönergeyle gizli kapaklı yürürlüğe sokulması ve uygulama için 4 yıldır fırsat kollanması, suçluluk psikolojisinin somut örneğidir.

 

AKP, her zaman olduğu gibi Atatürk ve Cumhuriyet sevgisini tahrip etmek istediği milyonların arkasından ince planlar yapıp, devlet yönetme ciddiyetiyle bağdaşmayan bahanelerle kitleleri uyutmaya çalışmaktadır. 

 

AKP, kendi hedef ve arayışlarının önünde dağ gibi barikat oluşturan Atatürk ve Cumhuriyet sevgisini doğrudan yıkamayacağını çok iyi bildiği için, türlü ayak oyunlarıyla bu sevginin temel referanslarını yozlaştırmaya çalışıyor.

 

 

 

Maalesef AKP’nin geçmiş dönem politikalarının devamı olarak Milli Eğitim Teşkilatını düzenleyen mevzuattan Atatürk’ü tamamen silen Sayın Ömer Dinçer’in Atatürk karşıtlığı kontrolden çıkmış bulunuyor. Şüphesiz bu çirkin yaklaşıma karşı en sert demokratik tepkiyi ortaya koyacağız, bu anlayışı halkımıza şikayet edeceğiz.

 

Eğitim-İş Sendikası olarak, halkımızı bu tür çirkin gerici tezgahlara karşı uyarmaya devam ederek, karartılmaya çalışılan gerçekleri gücümüzün yettiğince gün yüzüne çıkarmaya çalışacağız.

 

Bu amaçla, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün, “Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı” konulu, 11.01.2012 tarih ve 817 sayılı genelgesi ile,  bu genelgeye dayanak teşkil eden “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Kutlama Yönergesi”nin 20. maddesinin ç bendi kapsamında yer alan “Başkent dışında yapılacak tören ve gösterilerde Yönergenin 19. maddesinin birinci fıkrasının (e), (f), (g), (h), (ı,) (i), (j) ve (k) bentleri uygulanır.”  ibaresinin eksik düzenleme nedeniyle iptali amacıyla yürütmeyi durdurma istemli dava açtık.

 

 

Editör: TE Bilişim