Niğde Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun hazırlamış olduğu “Yapı Denetimi ve Kentsel Dönüşüm Uygulamaları” konulu konferans Derbent Kültür Salonu'nda gerçekleştirildi.

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri İnşaat Mühendisi Hüseyin Kaya’nın konuşmacı olarak katıldığı konferansa Vali Âlim Barut, Garnizon Komutanı J. Alb. İsmet Cansaran, Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Şener, İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, il müdürleri, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Son yüzyılda ülkemizde meydana gelen büyük depremlerden ilkinin 1939 Erzincan Depremi olduğunu ve burada 32.962 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini belirterek söze başlayan Kaya, “İkinci deprem ise 1999 Marmara Depremidir. Burada da 17.972 vatandaşımız can vermişti. Marmara Depremi, Türkiye’nin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım açısından en önemli bölgesini etkilemiş ve büyük can kayıplarının yanında ülke bütçesinin %12 si kadarda ekonomik zarara neden olmuştur” diyerek konuşmasına devam etti.

Kaya konuşmasının devamında da Türkiye’de deprem gerçeği, yapı denetim için yapılan yasal düzenlemeler, etkin bir yapı denetim için yapılması gerekenler ve kent, kentleşme ve kentleşme nedenleri konularında bilgiler verdi.

Kaya, son olarak “Kentsel dönüşüm sürecinde; inşaat sektörünün sorunları giderilmelidir. Kentsel dönüşüm projelerinde yerel idarecilerin görüşü alınmalıdır. Deprem ve kentsel dönüşüm konusunda; bakanlık, yerel yönetimler, üniversiteler ve STK lar halkı bilinçlendirmelidir. Kentsel dönüşüm projelerinde yerel idarecilerin görüşü alınmalıdır. Kentsel dönüşüm projelerinde yerel bazda faaliyet gösteren mühendislik bürolarından ve müteahhitlerden faydalanılmalı ve mutlak suretle bu işe dâhil edilmelidirler. Kentsel dönüşüm projelerinde; hırdavat malzemeleri, sıhhi tesisat malzemeleri, kapı, pencere, cam, mutfak dolabı vs. olmak üzere yaklaşık 104 kalem inşaat malzemesinin yerel bazda faaliyet gösteren nalbur vs. dükkânlardan alınması iç piyasada ekonomik canlanmayı sağlayacaktır. Çürük binalara kamuoyu desteği alınarak müdahale edilmelidir. Kentsel dönüşüm projeleri’nde  ‘sosyal doku’nun bozulması önlenmelidir. Ülkemizde “kentsel dönüşüm” acil bir gereksinimdir. Uygulamada vatandaşın hak ve yararlarına öncelik verilmelidir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konferans soru cevap bölümünün ardından konuşmacı Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri İnşaat Mühendisi Hüseyin Kaya’ya Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Şener’in plaket takdim etmesiyle sona erdi.






Editör: TE Bilişim