Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kazak Kızlar Pedagoji Milli Üniversitesi, M. Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi ve Bakü Avrasya Üniversitesinin ortaklığı ile düzenlenen VII. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu online olarak “Ortak Tarih Yazımı” teması ile başladı.

Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hikmet Koraş: “Sempozyumu Gelecek Yıl da Niğde’de Yapmak Arzusundayız”

VII. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hikmet Koraş’ın açılış konuşması ile başladı. Prof. Dr. Hikmet Koraş konuşmasında, sempozyumu son ana kadar Üniversitemizde yüz yüze gerçekleştirmek istediklerini ancak Pandemi şartları dolayısıyla bunun mümkün olmadığını belirtti. Prof. Dr. Hikmet Koraş ayrıca sempozyuma olan ilginin kendilerini oldukça memnun ettiğini ve gelecek yıl da sempozyumu Niğde’de bir arada yapmak gibi bir arzularının olduğunu da ifade etti. Prof. Dr. Hikmet Koraş ayrıca sempozyum ile ilgili detayları katılımcılar ile paylaşarak, sempozyumun güzelliklere vesile olması dileğiyle konuşmasını sonlandırdı.

Kazak Kızlar Pedagoji Milli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gauhar Aldambergenova: “Türk Dünyası Keşfedilmemiş Değerler Bakımından Çok Zengin”

Prof. Dr. Hikmet Koraş’ın ardından Kazak Kızlar Pedagoji Milli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gauhar Aldambergenova bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Gauhar Aldambergenova katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, “Türk dünyasının ortak değerlerinden olan bilim, aynı kökü paylaştığımız halklarımızla geçmişten bugüne küresel medeniyetin gelişmesinde Ebu Nasır el-Farabi, Ahmet Yesevi, Yusuf Balasagun, Kaşgarlı Mahmud, Ebu Reyhan el-Biruni ve Ahmet Yukneki gibi âlimler sadece Türk dünyasında değil dünya biliminin bütününde kalıcı izler bırakmışlardır” diyerek, konuşmasının devamında, nesilden nesle aktararak önemini korumaya devam eden ve ortak köklere sahip halklar arasındaki bilimsel işbirliğini daha da güçlendirmek amacıyla Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumunun her sene düzenlendiğini önemle vurguladı.

Türk dünyasının keşfedilmemiş değerler bakımından son derece zengin olduğunu da belirten Prof. Dr. Gauhar Aldambergenova, bu bağlamda, bugünkü toplantıda bir araya gelen akademisyenlerin ve araştırmacıların, Türk halkının, zengin manevi mirasını, edebiyatını, kültürünü, tarihini ve dilini araştırarak atalardan kalan gelenekleri devam ettirmeye katkıda bulunacağını umduklarını ifade etti. Prof. Dr. Gauhar Aldambergenova sözlerini VII. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu'nun başarılı geçmesini dileyerek sonlandırdı.

Bakü Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Hüseynli: “Türk Ruhlu ve Türk Düşünceli Bilim Adamlarının Bir Araya Gelmesi Önemli”

Programda açılış konuşması gerçekleştiren Bakü Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Hüseynli ise konuşmasına, VII. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumunda, Türk ruhlu ve Türk düşünceli bilim adamlarının bir araya gelmesinin önemli olduğunu ve bu birliktelikten dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladı. Prof. Dr. Nazım Hüseynli, Türk Birliğinin önemine de vurgu yaparak “Kardeş Türkiye’nin, Azerbaycan’ın işgalcilere karşı mücadele bu günlerde Azerbaycan’ın yanında olmasının, iki kardeş ülke arasındaki birliğin en önemli göstergelerinden biridir” dedi.

Prof. Dr. Nazım Hüseynli açıklamalarını Azerbaycan’a destek olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm Türk halkına teşekkür ederek ve VII. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumunun başarılı geçmesini dileyerek noktaladı.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar: “VII. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu, Güven ve Samimiyetin Somut Çıktısıdır”

VII. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumunda açılış konuşmalarından sonuncusunu ise Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar gerçekleştirdi. Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar konuşmasına, sempozyum katılımcılarını selamlayarak ve “Ermenistan’ın işgali altında bulunan Karabağ bölgesinin özgürlüğü için Azerbaycanlı kardeşlerimizin verdiği mücadeleyi selamlıyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet ve gazilerimize acil şifalar diliyorum. Karabağ’ın özgürlüğüne kavuştuğu haberini en kısa zamanda alacağımıza inanıyorum” sözlerini kullanarak başladı.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kazak Kızlar Pedagoji Milli Üniversitesi, M. Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi ve Bakü Avrasya Üniversitesi arasında güvene ve samimiyete dayalı bir işbirliği bulunduğunu aktaran Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, bu güven ve samimiyetin somut çıktısı olarak VII. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumunun aralıksız olarak her yıl bir başka Türk yurdunda yapılıyor olmasını gösterdi. Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar sempozyumun bu yönüyle işbirliğinin uzun soluklu olacağının en güzel göstergesi olduğunu da ifade etti.

“Üniversiteler arasındaki işbirliğinin, akademik, personel ve öğrenci değişimini, ortak lisansüstü programlarını, eğitimlerle kapasite inşası ile ortak projeler geliştirmesini kapsayacak şekilde ilerliyor olması geleceğe güvenle bakmamızı sağlıyor” diyen Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, salgının sönümlenmemesi üzerine Türk Dünyası Üniversiteleri ile kurulan bağı korumak için sempozyumu online (çevrimiçi) olarak gerçekleştirmeye karar verdiklerini ifade etti.

Salgının, hayatı ve akademik çalışmaları engellemesine müsaade edemeyeceklerini de vurgulayan Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, gerekli tedbirleri alarak eğitim-öğretim ve Ar-Ge faaliyetlerini sürdürmek gibi bir sorumlulukları bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar sözlerini, “Sizleri gelecek yıl Anadolu’nun kadim şehirlerinden Niğde’de geleneksel Türk misafirperverliği ile ağırlamak istediğimizi vurgulamak istiyorum. Sempozyum ve kongrelerin gerçekleşmesinde perde arkasında yoğun bir çalışma ve gayret olduğunu hepimiz biliyoruz. Ben 7. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu’nun gerçekleşmesi için katkıda bulunan düzenleme komitesine, bildirileri ile bilgilerini bizlerle paylaşan katılımcılara ve teknik destek sağlayan personellerimize teşekkür ediyorum. Sempozyumun başarılı geçmesini ve hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diyerek noktaladı.

VII. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu Online Panel ve Oturumlar ile Devam Etti

Açılış konuşmalarının ardından VII. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu, Fırat Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ahmet Buran’ın moderatörlüğünde başlayan ve “Ortak Türk Tarihi Yazımı” temasının işlendiği panel ile devam etti. Panele konuşmacı olarak Uluslararası Türk Akademisi Başkan Yardımcısı Dr. Askhat Kessikbayev, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan ve VII. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hikmet Koraş konuşmacı olarak katıldı.

Türk Dünyasındaki “Ortak Tarih Yazımı” konusunda çalışan bilim insanlarının bir araya geldiği ve bu konu üzerindeki çalışmaların, fikirlerin ve önerilerin tartışıldığı VII. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumuna 6 ülkeden 203 bildiri başvurusu olurken bunlardan 164 bildiri hakem değerlendirmelerinde başarı elde ederek sunulmaya uygun bulundu.

VII. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumunda, “Dil, Edebiyat ve Tarih”, “Eğitim, Kültür ve Sanat,İletişim”, “Bölgesel Sorunlar ve Uluslararası İlişkiler”, “İşletme ve Ekonomi” ve daha birçok konu başlığı altında yirmiden fazla konuda Türk Dünyasını merkeze alan, Türk Dünyası ülkelerine ve topluluklarına yönelik karşılaştırmalı ve çözümlemeli çalışmalar online oturumlarda sunuldu.

Ayrıca VII. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu'nun Türk Dünyasının nitelikli bilgi üretimine katkı sağlaması ve bilim dünyasının tüm paydaşlarına yeni bakış açıları sunması da bekleniyor.

Editör: TE Bilişim