Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi tarafından, Türkiye’de Tarımsal Öğretimin Başlangıcının 170. Yılı Kutlama Programı kapsamında bir konferans düzenlendi.

Niğde Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1071’de düzenlenen ve Eski Tarım ve Köy İşleri Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp’in konuşmacı katıldığı konferansa, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abitter Özulucan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kutsi Savaş Erduran, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selen Doğan, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Ulutaş, İl Müdürleri, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Program, Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Zafer Ulutaş’ın konuşmasıyla devam etti.

Tarımın dünyanın en eski eğitim mesleği olduğunu söyleyerek açılış konuşmasına başlayan Prof. Dr. Zafer Ulutaş; “İlk zamanlar İnsanlar, bilgi ve görgülerini doğrudan gelecek kuşaklara aktarma yolu ile bir tür eğitim uygulamaktaydılar. Bugün ise Tarım, İnsanlığın geçmişinden günümüze kadar, önemli bir gelişme göstermiştir. İnsanlığın yerleşik tarım hayatı tarihi, aynı zamanda bir insanlık tarihidir. Ülkemizde modern anlamda, tarımsal eğitim 1846 yılında Yeşilköy’de Ayamama Çiftliği’nde başlamış, 1891’de Halkalı’ da Yüksek Ziraat Okulu,  1930 yılında Ankara’da Yüksek Ziraat Okulu ile devam etmiş, 1933 yılında ise Yüksek Ziraat Enstitüsü adını altında, Ziraat, Orman, Veteriner, Tabi İlimler ve Ziraat Sanatı Fakültelerini barındırmıştır. O dönemde Yüksek Ziraat Enstitüsüne kayıt olabilmek için gerekli iki koşuldan birisi, Fakülte öncesinde adaylar bir devlet çiftliğinde staj görmek zorundaydılar. Bu staj tamamlandıktan sonra öğrenci bir sınava tabi tutulur ve sınavda ancak başarılı olanlar teorik eğitime devam edebilirlerdi. Yani öğrenim öncesinde bir pratik eğitim zorunluydu. İkincisi ise,  bu enstitüye pekiyi ve iyi dereceyle mezun olan fen kolu öğrencileri alınmaktaydı. Daha sonra 1948 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi açılıyor ve Ziraat Mühendisliği eğitimi - öğretimi bu şekilde devam ediyor” dedi.

Prof. Dr. Zafer Ulutaş;Uygulamalı eğitimin ön planda olması gereken fakültelerin açılışında alt yapı oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bugün Tıp Fakültesi açmak için hastane, Diş hekimliği Fakültesi açmak için Diş Hastanesi ne kadar önemli ise,  insana birincil derecede hizmet edecek olan tarım eğitimi veren fakülteler için de laboratuarlarının yanında Araştırma ve Uygulama çiftliğinin olması da ayni derece de öneme sahiptir. Şüphesiz ki tarım sektörünün gelişmesinde “Tarımsal Yükseköğretim” çok önemli bir rol oynamaktadır. Ancak asıl amacı, öğrenim gördüğü bilim alanında temel kavramlardan haberli olan; düşünebilen, düşündüklerini açık, seçik ve inandırıcı bir şekilde anlatabilen, çağa uyabilen, uygar ve kültürlü kişiler yetiştirmek olan “Tarımsal Yükseköğretim”inde çok önemli sorunları vardır. Özellikle son yıllarda açılan fakültelerdeki personel ve alt yapı yetersizliği ön planda gelmektedir” diyerek sözlerine devam etti.

Konuşmasının devamında,  Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi hakkında genel bilgiler veren ve toplumumuzun temel ihtiyaçlarını karşılayan, geniş istihdam yaratan, sanayiye hammadde sağlayan, önemli ihracat ürünü yetiştiren ve ülkeye döviz getiren milli ekonomimizin temel sektörlerinin başında tarımın geldiğini vurgulayan dekan Prof. Dr. Zafer Ulutaş,  bu ülkenin taşında, toprağında emeği olan bütün ziraat mühendislerine şükranlarını belirtti.

Prof. Dr. Zafer Ulutaş’ın konuşmasının ardından, Eski Tarım ve Köy İşleri Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp’in ‘Günümüzde Üniversite ve Tarım Eğitimi Nasıl Olmalıdır?’ konulu sunumuna geçildi.

Tarımın, insanın yaşayabilmesi için hava, su, sağlıklı bir çevrenin yanında gıda ve gıdanın elde edilmesinin sürecini kapsayan tarım ve tarımsal teknolojiyi içeren yaşamsal bir faaliyet olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp konuşmasında, tarım üretimimizin dış ticaretteki önemi, sanayiye hammadde ve ara madde temini ile istihdam sağlaması, ekonomik ve yaşamsal açılardan modern tarım tekniklerinin kullanılması konularına da vurgu yaptı.

Islah çalışmalarının yapılmasının tarımsal kaliteyi artırmak açısından önemine ve Tarım eğitiminin nasıl olması gerektiğine değinen Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp, tarımsal üretimde Türkiye’nin ithalat ve ihracat oranlarından bahsetti.

Yapılacak daha çok işin olduğunu, ilk olarak da tarımda çalışanların milli gelirinin Türkiye ortalamasının %80’ine çıkarılması gerektiğini söyleyen ve Genç nüfusu tarıma çekmenin ve daha cazip hale getirmenin önemine de değinen Eski Tarım ve Köy İşleri Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp sözlerini, Üniversitemiz Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinin sahip olduğu müfredatı, teknolojik donanımı ve vizyonundan dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür’e teşekkür ederek bitirdi.

Konferans, Eski Tarım ve Köy İşleri Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp’e Rektör Prof. Dr. Adnan Görür tarafından teşekkür belgesi ve hediye takdimi yapılmasının ardından sona erdi.

 

http://www.borhaber.net/egitim/universitelerde-tarimsal-egitim-konferansi-h19094.html

Posted by Bor Haber on 13 Ocak 2016 Çarşamba
Editör: TE Bilişim