Üniversite, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası ve MEDAŞ Meram Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi işbirliğiyle Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda bir konferans düzenlendi.



Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fuat Karakaya, IBC Solar Yatırımları Genel Müdürü Hayri Bali ve MEDAŞ Meram Elektrik Dağıtım Enerji Grup Müdürü Muammer Öztürk’ün konuşmacı olarak katıldığı konferansa Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Şener ve Prof. Dr. Murat Alp, akademik personeli, davetliler ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Program, MEDAŞ Enerji Grup Müdürü Muammer Öztürk, Elektrik Piyasası ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Lisanssız Elektrik Üretimi ve MEDAŞ hakkında bilgiler vermesiyle başladı. Öztürk, MEDAŞ’ın çalışmalarını detaylı bir şekilde anlatarak lisanssız elektrik üretiminin gerçekleştirilmesine yönelik aşamaları ve başvuru şartlarını özetledi.

Konuşmasının devamında yenilenebilir enerji anlamında Türkiye’de ilk güneş enerjisi santralini kurduklarını ifade eden Öztürk, Konya’nın, güneş enerjisi yatırımlarında ilk sırada ve en yüksek kapasiteye sahip şehir olduğunu belirtti. Öztürk sunumunun sonunda Türkiye’deki güneş potansiyeli ve güneş enerjisi santrallerinin hangi amaçla yapıldığı hakkında bilgiler verdi.

Konferansın ikinci konuşmasını IBC Solar Yatırımları Genel Müdürü Hayri Bali yaptı. Bali konuşmasına Güneş Enerjisi Santralleri ve Uygulama Örnekleri başlıklı sunumuyla başladı. MEDAŞ ile birlikte geliştirdikleri güneş enerjisinden elektrik üretilen tesisin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyleyerek konuşmasını sürdüren Bali, güneş enerjisine yönelik çalışmaların son yıllarda hızla arttığını ifade ederek, bu sektörün yeni ve önünün açık olduğunu vurguladı.

Bali ayrıca ülkemizin güneş enerjisinden yararlanmaya oldukça müsait bir ülke olduğunu ve üniversite öğrencilerinin bu konu hakkında araştırma yaparak kendilerini geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fuat Karakaya ise üniversitede yürütülmekte olan bazı projeler ile güneş pili çalışmaları hakkında geniş bilgiler verdi. Konuşmasına PV Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin hedefleri konusuna değindi. Öğrenci, akademisyen ve katılımcıların konuyla ilgili sorularının konferans konuşmacıları tarafından cevaplandırılmasından sonra program sona erdi.









Editör: TE Bilişim