Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde, İslam Düşüncesi Okulu ve Medeniyet Okulu etkinlikleri kapsamında “Benden Bize İnsan ve Mutluluk” konulu konferans gerçekleştirildi.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Çınar ve konuşmacı olarak Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ejder Okumuş katıldı.

Prof. Dr. Ejder Okumuş sözlerine, “Bugün sizinle paylaşacağım konu hemen hepimizin günlük hayatımızda dilimizden, gönlümüzden ve zihnimizden eksik etmememiz gereken bir kavram yani “mutluluk” kavramıdır” diyerek başladı. Sosyal bilimcilerin bir kısmının bireyi bir kısmının ise toplumu öne çıkardıkları yaklaşımlara değinen Prof. Dr. Ejder Okumuş, olması gerekeni, birey ve toplumun diyalektik bir ilişki içerisinde değerlendirilmesi olarak açıkladı. “İnsan bu yönüyle hem ben hem bizdir” diyen Prof. Dr. Ejder Okumuş, “toplumu olmayan bir insanın var olması mümkün değildir. Dolayısıyla bir insanın var olmasının zorunlu şartı, bir toplumda doğması ve yetişmesi olarak ortaya konabilir” dedi.

Toplumu merkez eksene oturtan yaklaşımlara değinerek konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Ejder Okumuş şunları ifade etti: “Bu yaklaşıma sahip olanların hataları, birey olmadan toplumun olamayacağı gerçeğini göz ardı etmeleridir. Elbette toplum bireylerin matematiksel toplamından ibaret değildir ancak bireyi çıktığınız zaman insanı da çıkmış olursunuz, insanın öz yaratılış özelliklerini de ortadan kaldırmış olursunuz. Tarihe baktığınızda liderlerin tek başlarına bir ümmet olduklarını görebilirsiniz. Bunlar tek başlarına toplumu değiştiren, yeni inançları kabul ettiren kişilerdir, bu isimler en başta peygamberlerdir. Bu bile sadece sosyolojizmi yadsımak için, olumsuzlamak için yeterli bir delildir”

Mutluluk konusuna ilişkin olarak Prof. Dr. Ejder Okumuş konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “ Mutluluk insanın yaşadığı sıkıntılarla, zorluklarla ilgili bir şeyi değil, bir insan zulüm altında, işkence altında olur ama yine de mutlu olur. Bir insanda çok lüks bir hayat sürebilir ama kendini mutsuz hisseder. Mutluluk, insanın varlıklarla ya da yoksulluklarla ilgili yaşadığı bir durum değil, insanın kendini mutlu hissetmesi ve inanması ile ilgilidir. Davası uğruna bir insan her türlü zorluğu çekiyor ama şikayet etmiyorsa, kendini mutlu hissedebilir. Kısaca mutluluk insanın kendini mutlu hissetmesi ile ilgilidir.”
Etkinlik sonunda, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan tarafından Prof. Dr. Ejder Okumuş’a katkılarından dolayı, üniversitemiz anı tabağı, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Çınar tarafından da teşekkür belgesi takdimi gerçekleştirildi.
 
 
 
Editör: TE Bilişim