Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde, 10-13 Mart 2020 tarihleri arasında, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla, konser, konferans, panel, sergi ve atölye etkinlikleri düzenlendi.

Etkinlikler ilk gününde, Dr. Öğr. Üyesi Resul Bağı ve Arş. Gör. Emrah Tuncel katkılarıyla “Kadın Ağzı Türküler” konulu konser ile başladı. Etkinlikler ikinci gününde; Dr. Öğr. Üyesi Nalan Gördeles Beşer tarafından Katarsis “İnsan Olmak” Adlı Atölyesinin Sonuç Bildirisi adlı panel ve Dr. Öğr. Üyesi Muhittin Öztürk, Dr. Öğr. Üyesi Nalan Gördeles Beşer, Sosyal Çalışmacı Pınar Yiğit ve Sosyal Çalışmacı Şükran Gök tarafından gerçekleştirilen “Modern Dünyada Mutlu Aile Kalmak” adlı panelde modern dünyada ailelerin nasıl mutlu kalabileceği hakkında bilgiler verildi ve Niğde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Kongre ve Kültür Merkezi Fuaye Alanı’nda gerçekleştirilen “Biz de Varız (Şiddet Mağduru Kadınların El Sanatları Sergisi)” adlı sergi ile devam etti. Niğde Valisi Yılmaz Şimşek’in eşi Dr. Çiğdem Olgun Şimşek’in de katıldığı sergi yoğun ilgi çekti.

Büyük beğeni toplayan etkinlik programının son gününde Üniversite Öğr. Üyesi Prof. Dr. Semra Kocaöz tarafından düzenlenen “Kozmetik ve Kadınlar” adlı konferansta katılımcılara kozmetik ve sağlık ürünlerinin içeriği hakkında bilinçlenmeleri adına bilgiler verildi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kadın Aile ve Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (KASPAM) Çatısı altında ayrıca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftası kapsamında “İnsan Olmak” ana temasıyla yaratıcı drama atölyeleri de düzenlendi.

Atölyeler 8 yaratıcı drama lideri önderliğinde  5 Mart-12 Mart arası iki salonda 10 oturumda  üniversite akademik ve idari kadrosu, öğrencileri ve halktan toplam  330 kişinin  katılımıyla gerçekleştirildi. Atölye liderleri  İçimdeki Çığlık, Kalıplarla Yaşamak, Xatun-Kadun- Kadın, Prangalı Özgürlük, Frida Kahlo’nun Yaşam Mücadelesi, Eşitlik Olmadan Adalet Olur mu?, Bir Obje Değil Kişilik Olarak Kadın, Ödül Yok Ceza Yok Sen

Varsın  atölye başlıklarıyla katılımcılarda  cinsler arası mücadeleden insan olmanın iradesini kavrayabilecekleri bir bakış açısı oluşturmak hedeflendi.

“İnsan Olmak Adlı Yaratıcı Drama Atölyeleri”  kapsamında; Çağdaş Drama Derneği Niğde Temsilcisi ve “Eşitlik Olmadan Adalet Olur mu?” Atölyesi Lideri Dr. Öğr. Üyesi Murtaza Aykaç, Niğde’de hatırı sayılır yaratıcı drama eğitmeni yetiştirdiklerini, bu eğitmenlerin de öğrendiklerini verdikleri gönüllü eğitimlerle topluma daha özgüvenli, motivasyonu yüksek bilinçli bireyler kazandırmak için kullandıklarını ifade etti.

“İçimdeki Çığlık Atölyesi” Lideri  Dr. Öğretim Üyesi Güldener Albayrak, 1 Ocak 2019- 20 Kasım 2019 döneminde 324 günde,  302 kadın öldürüldüğünü 532 kadının ise şiddete maruz kaldığını ifade ederek “Bu rakamlar şiddet konusunda bir farkındalık yaratma zorunluluğunu gündeme getiriyor. Bu Atölyede de kadın, şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği konularını irdeledik” dedi.

“Kalıplarla Yaşamak Atölyesi” Lideri Gonca Kaf Kunt da atölyesinde kadın ve erkeklerin  toplumda var olan her iki cinsin de birbirini dışlamasına yol açan kalıplarla değil, farklılıkların toplumu besleyen ve toplumda ahenk yaratan bir unsur olduğunun altını çizmeye çalıştıklarını  bildirdi.

“Xatun-Kadun- Kadın  Atölyesi” Lideri Öğr. Gör. Ayça Çelikbaş ise açıklamasında, katılımcılarla Xatun, kadun, kadın kelimesinin dönüşümünü tarihsel sırasıyla işledikleri bu Atölyede kadına ait bu isimlerin  değişirken aslında kadının ve dolayısıyla hayatın nasıl değiştiğini ve dönüştüğünü ortaya koymaya çalıştıklarını ifade etti.

“Prangalı Özgürlük Atölyesi” Lideri Dr. Öğretim Üyesi Nesrin Canpolat, özgürlüğün kadın veya erkek hiçbir cinsin tam olarak yaşayamayacağı bir olgu olduğunu belirterek “Çok çeşitli unsurlar insana görünen ve görünmeyen prangalar takmaktadır” ifadesini kullandı. Bu atölyeyle katılımcılara bu prangaları fark ettirmeyi amaçladıklarını ifade eden Canpolat “Bu eğitimlerle kadın ve erkeklere hayata kattıkları anlam konusunda ayna olmaya çalıştık, bir şeyler düzelecekse yine kadın ve erkek el ele düzeltecek, kadın ve erkek bu evrende hayata anlamını veren, üreten, çoğaltan ve yaşatan iki as oyuncu değil mi?” dedi.

“Frida Kahlo’nun Yaşam Mücadelesi Atölyesi” Liderleri Neslihan Adem ve Esin Kılıç ise  atölyelerinde  gerçekliğini acıyla bulan Frida’nın hayatından parçalarla katılımcıların hayatına dokunmayı hedeflediklerini belirtti.

“Bir Obje Değil Kişilik Olarak Kadın Atölyesi” Liderleri Nurcan Güven Derya Akyüz, iş hayatında, medyada kadınların başarılarının önüne cinsiyetlerinin geçtiklerini söyleyerek, kadının başarısının değil ne giydiğinin, şıklığının, rüküşlüğünün,  kilo alıp almadığının konuşulduğunu belirtti.

“Ödül Yok Ceza Yok Sen Varsın Atölyesi” Lideri Dr. Öğretim Üyesi Nuray Kısa, Atölyesinde katılımcılara ödül ve cezanın olumsuz yönlerini gösterip ve onlara içsel motivasyonun önemini fark ettirmek olduğunu açıkladı.

Atölye çalışmalarının sonunda, atölye liderlerine teşekkür belgesi takdim edildi ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri sona erdi.

Editör: TE Bilişim