“Uluslararası Politik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Kongresi (International Congress on Political, Economic and Social Studies) - 5.ICPESS 2018”, Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen açılış töreninin ardından başladı.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve PESA (Uluslararası Politik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi) iş birliği ile organize edilen programa; Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik, fakülte dekanları, akademik personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Alanında önemli bilimsel toplantılardan biri olan ve ana teması “Küresel ve Bölgesel Düzensizliklerin Etkileşimi” olarak belirlenen Kongre açılış konuşmasını PESA Başkanı Prof. Dr. Şakir Görmüş Yaptı. Konuşmasına PESA hakkında bilgiler vererek başlayan Prof. Dr. Şakir Görmüş, “PESA 2012 yılında ağırlıklı olarak Sakarya Üniversitesi Akademisyenleri tarafından kurulmuştur. Fakat bugün PESA’nın pek çok Üniversiteden ve sivil toplum kuruluşlarından üyesi vardır. PESA’nın asıl amacı toplum ve akademisyenler arasında bir köprü olmak, akademik çalışma yapanlara daha özgür bir araştırma fırsatı sunmaktır. Biz bütün araştırmaların topluma fayda sağlaması gerektiğine inanıyoruz. Bu gayeye ulaşmak için PESA pek çok aktivitede, organizasyonda bulunmuştur” dedi.
Açılış konuşmasının ardından kürsü alan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan ise Türkiye’nin bölgesinde söz sahibi bir ülke konumuna geldiğine vurgu yaparak, “Şöyle bir geriye baktığımız zaman edilgen, çevresinde olup bitene pek fazla müdahil olamayan hatta kendi ülkesindeki gidişatı bile düzenleyemeyen bir ülkeden, artık özellikle bölgesinde ‘ben de varım’ diyen bir ülkeye doğru evrildik” diye konuştu.
Rektör Savaşan konuşmasının devamında, “Biz öncelikle ülkemizde sonra da bölgemizde edilgen olmayacağız ve biz bu gücümüzle, tarihi derinliklerimizle, tarihi hafızamızla bunu yapmanın kararını verdik” diye kaydetti.
Etkinlikte daha sonra Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar’ın konuşması yer aldı. Konuşmasında, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği gibi güçlü devletlerde özellikle 2009 yılından bu yana ekonomik bozulmalardan kaynaklanan ekonomik gerilemeler ve yavaşlamalar ile bunlara müteakiben gelişmekte olan ekonomilerde etkisini nasıl gösterdiğine şahit olduğumuzu belirten Rektör Prof. Dr. Kar, bu gelişmelerin sonucunun küresel yavaşlama ve durgunluk olduğunu dile getirdi.
Ekonomik durumların bozulmasının pek çok ülkede politik arenaları da şekillendirdiğini vurgulayan Rektör Kar, “Popülizm yaygın bir söylem oldu ve bu söylem bazı ülkelerdeki siyasi partileri ödüllendirdi. Ekonomik problemler ve onların siyasi yansımaları arasındaki etkileşim doğru politika uygulamalarını pek çok ülkede kısıtladı. Siyasi liderlerin kötüye giden ekonomik duruma çözümü diğer ülkelerin ihtiyaçlarını görmezden gelerek ‘ilk önce benim ülkem’ tartışmaları oldu” ifadelerini kullandı.
Avrupa Kıtasında ve Orta Doğu’nun farklı sosyo-ekonomik ve politik dinamiklere sahip ve her anlamda dünya ekonomisini entegre ettiğini dile getiren Rektör Kar, “Biz Türk vatandaşları olarak komşularımızı yakın bir şekilde, tabiri caizse onlar üşüttüğünde biz grip oluruz yakınlığıyla izliyoruz” diye kaydetti.
Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, konuşmasının sonunda Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenler ile Niğde’ye gelerek konferansa katılım sağlayan bütün katılımcılara teşekkür etti.
Kongre’de daha sonra; Tunus Merkez Bankası Eski Başkanı Dr. Mustapha K Nabli “Is the Middle East culprit or victim of global disorder?” (Ortadoğu Küresel Düzensizliğin Suçlusu mu veya Kurbanı mı?) konusunda, Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ziya Öniş ise “The Risk of Reverse Transformation? Global Shifts, the East-West Divide and the Future of Europe” (Tersine Dönüşüm Riski? Küresel Kaymalar, Doğu-Batı Ayrımı ve Avupa’nın Geleceği) konusundaki konuşmaları ile davetli konuşmacı olarak yer aldı.
5.ICPESS 2018 Kongresi açılış töreni, konuşmaların ardından, katkılarından dolayı emeği geçenlere üniversitemiz anı tabağının takdim edilmesi ile son buldu.
Hem Türkçe hem de İngilizce dillerinde bildiri kabul eden ICPESS’de bildiri sunumları 26-27 Ekim’de gerçekleşti.
Ayrıca Kongre’de isteyen katılımcılara; Prof. Dr. Şaban Nazlıoğlu tarafından, “Granger, Panel Granger, Toda-Yamamato, Panel Toda-Yamamato, Asimetrik, Panel Asimetrik Nedensellik Testleri” konularında, Doç. Dr. Serdar İspir tarafından ise “R-Uygulamalı Temel Ekonometri” konularında ücretsiz olarak ekonometri eğitimi verilecek.
Birçok ülkeden yabancı konuşmacının yer alacağı kongre için tam metinler ise 5 Aralık tarihine kadar gönderilebilecek.
 

 
Editör: TE Bilişim