Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde, Eğitim Fakültesi ve Kariyer Geliştirme Merkezi’nin (KAGEM) katkılarıyla “24 Kasım Öğretmenler Günü” dolayısıyla Necmettin Erbakan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Yavuz tarafından “Bugünün ve Geleceğin Okulu” adlı konferans ile şefliğini Üniversite öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Aysun Rabia Hamzaoğlu Birer’in yaptığı “Koro Konseri” etkinlikleri gerçekleştirildi.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültürü Merkezinde düzenlenen etkinliğe, Rektör Vekili Prof. Dr. İlyas Gökhan, Altuhisar Kaymakam Vekili Yunus Emre Akpınar, Pomem Müdürü Mehmet Kemal Arısoy, İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar, Dekanlar, Müdürler, çok sayıda akademisyen ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte ilk konuşmayı Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Çınar yaptı. Yakın tarihte şehit verdiğimiz Necmettin Yılmaz ve Aybüke Yalçın olmak üzere şehit öğretmenleri ve bütün şehitlerimizi minnet, şükran ve rahmetle yâd ettiğini belirterek sözlerine başlayan Prof. Dr. Çınar; “Bilindiği üzere 24 Kasım 1928, Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmeni olduğu tarihtir. Bu tarihe istinaden 24 Kasım 1981’den beri “Öğretmenler Günü” kutlanmaya başlanmıştır. Hepimiz Türk ve İslam kültürünün aktarıcısı olarak büyük bir mesuliyet altındayız. Geçlerimize örnek olma adına, bugün bizler dostça el sıkışalım ki yarın gençlerimiz kardeşçe kucaklaşabilsinler”

Yeryüzünün öğretmeni olmak için, gökyüzünün öğrencisi olmak gerektiğinin asla unutulmamasını belirten Prof. Dr. Bekir Çınar; “Vatanımızın en ücra köşelerine, Türkçenin, Türk kültürünün ve bilimin ışığını yayacak birer nefer olmanızı istiyoruz”

“Türk’ün irfanını şekillendiren Mevlanâ, Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli gibi gönül maariflerimiz, Hoca Ahmet Yesevi Ocağından aldıkları ilhamı Anadolu coğrafyasına taşımışlar ve bu coğrafyada gönülleri fethederek bir medeniyet inşa etmişlerdir. Bu medeniyeti, modern çağın ihtiyaçlarıyla yorumlayıp hayata geçirebilirsek; istikbalimiz aydınlık, istiklâlimiz ebedî, olacaktır” dedi.

Eğitim Fakültesi Dekanının ardından söz alan Rektör Vekili Prof. Dr. İlyas Gökhan; “Türk ve İslam topluluğu olarak çok önemli öğretmenler yetiştirmişiz. Yıllar önce bu eğitimde formasyon derslerini alırken öğretmenlerimiz çok güzel bir değer paylaşmışlardır. O dönemlerde bizim hocalarımız Farabi, Aristo ve İbni Sina’yı anlatırlardı. İbni Sina; “Çocuğa çocukça davranılmalı, onlardan büyük işler beklenilmemelidir” diyor. Günümüzdeki pedagojik formasyonda buna çok önem veriliyor. İslam dininin peygamberi biliyorsunuz ki sürekli eğiten biridir. Dördüncü Halife Hz. Ali’de “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” demiştir. Tarihimiz buna benzer örneklerle doludur. Bu vesileyle şahsım ve Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar adına 24 Kasım Öğretmenler Gününüzü tebrik ediyorum. Aynı zamanda şehit olan ve emekli olan öğretmenlerimizi saygı ve hürmetle anıyorum. Ve son olarak, “Gençlerimiz; inşallah çok başarılı öğretmenler olup, geleceğimizin teminatı olursunuz” diyerek konuşmasını bitirdi. Konuşmaların ardından Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi ABD Lisans 3. Sınıf korosunun Dr. Öğr. Üyesi Aysun Hamzaoğlu Birer yönetiminde verdiği konserde "Biz Atatürk Gençleriyiz", "Vatan Marşı", "Sen Varsın Öğretmenim", "İleri" ve "Öğretmen Okulları Marşı" seslendirildi. Beğeni toplayan konserin ardından Necmettin Erbakan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Yavuz’un konuşmacı olduğu “Bugünün ve Geleceğin Okulu” başlıklı konferansa geçildi.

Prof. Dr. Mustafa Yavuz konuşmasına; “Asıl olan yapı taşı öğretmendir. Kendisinin öğretmeni olamayan hiç kimsenin öğretmeni olamaz. İlk başta kendimizin öğretmeni olmamız gerekiyor. Kendi kendini eğitemeyen, öğrenme sürecine devam etmeyen hiç kimsenin öğretmenlik yapması mümkün değildir. Sistemin kalitesi öğretmenin niteliğini aşamaz. Birbirimizden birlikte öğrenmemiz de lazım” diyerek başladı.

Mevlânâ’nın Fîhi Mâ Fîh’deki “İnsan dünyaya bir tek iş için gelmiştir, maksat odur. Onu başarmadı mı hiçbir şey başarmamış” sözleri ile devam eden Prof. Dr. Mustafa Yavuz; “Biliyoruz ki eğitimi başaramazsak hiçbir şeyi başaramamış olacağız. İstiyoruz ki insanımız kökü bu topraklardan beslenen değerlerle, yolu bilmekten geçen bir bilgelik yolculuğunda olsun. Dünyayla rekabet de edebilsin, işbirliği de yapabilsin. Farklılıklarımız bu toprakların mayasında var olan hoşgörü, karşılıklı saygı, bağışlayabilme, dayanışma ikliminden nasiplensin. Birbirimizin kopyası olma çıkmazına girmeden birbirimizin tamamlayıcısı olalım. Teknoloji, bilim üretelim ama bilgeliği, erdemi elden bırakmayalım.

Avrupa ülkelerinden ortalama 12 yaş daha genç nüfusumuzla sporda bütün kürsülerde olalım ancak tevazuyu da elden bırakmayalım. Bu toprakların nağmelerini, duygularını dünyanın bütün konser salonlarına taşıyalım ama dünyanın diğer nağmelerine hislerine kulaklarımızı ve gönüllerimiz kapatmayalım” dedi.

Ahmet Yesevi’nin Divanı-ı Hikmet’inde ve Kaşgarlı Mahmud’un Divanü Lugati't-Türk'ünde geçen önemli konulara değinerek konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Yavuz, başarının eko- sistemi hakkında bilgiler verdi ve başarının tesadüfleri sevmediğini ifade ederek örneklemelerde bulundu.

Etkinliklerin ardından Prof. Dr. Mustafa Yavuz’a Rektör Vekili Prof. Dr. İlyas Gökhan tarafından üniversite anı tabağı takdimi yapılırken, koro şefi Dr. Öğr. Üyesi Aysun Hamzaoğlu Birer'e ve koronun elektronik eşliklerini hazırlayan Dr. Öğr. Üyesi Ali Delikara’ya ve Dr. Öğr. Üyesi Serkan Özay'a Altuhisar Kaymakam Vekili Yunus Emre Akpınar, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Çınar ve İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Editör: TE Bilişim