TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları (BİDEB) Başkanlığı tarafından üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen; 2238 Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması ve 2241 Özel Sektöre Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışmalarına katılan Niğde Ömer Halisdemir üniversitesi öğrencileri, başarı elde etti.
TÜBİTAK 2238 Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışmasına Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi adına katılan Eğitim Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans öğrencisi Ömer Sadık Uğur, “Kültürel Mirasımıza Yolculuk” başlıklı proje ile başvurdu.

Ömer Sadık Uğur projede; anaokulu, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik olarak unutulmaya yüz tutmuş olan masal ve geleneksel çocuk oyunları gibi somut olmayan kültürel miras ögelerini (SOKÜM) sözlü tarih araştırması ile ortaya çıkarmak, yaşatmak ve bunları yeni nesle aktarmayı amaçlıyor.
Öğrencimiz Ömer Sadık Uğur’un Doç. Dr. Elvan Yalçınkaya’nın akademik danışmanlığında hazırladığı “Kültürel Mirasımıza Yolculuk” başlıklı proje yoğun ilgi gördü ve Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen ödül töreninde Bölge 2.’si olarak ödül aldı.

TÜBİTAK 2241 Özel Sektöre Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışmasına yine üniversitemiz adına katılan Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü lisans öğrencileri Arife Gözde Akan, Pervin Nas ve Elif Süzgeç ise “Atık Külden Geopolimer Yapı Malzemesinin Üretimi ve Radyasyon Sönümleme Durumunun Belirlenmesi” başlıklı proje ile başvurdu.

Üniversite öğretim üyesi Doç. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur’un akademik danışmanlığında hazırlanan projeye; ÇİMSA A.Ş. Niğde Fabrikası sanayi ortağı ve Müdürü Gökhan Arıkoğlu sanayi danışmanı olarak, Çevre Mühendisliği Bölümü lisans öğrencisi Betül Dikkaya ile üniversite İnşaat Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Ahmet Bilgil, Fizik Bölümünden Prof. Dr. Sefa Ertürk ve Dr. Öğretim Üyesi Vakkas Bozkurt ise teknik olarak destek verdi.
Projede; endüstriyel katı atık durumundaki küllerden 4 ayrı karışım ve özellikte üretilen geopolimer yapı malzemelerinin radyasyon sönümleme durumu, Fizik Bölümü laboratuvarlarında yeni tasarlanan kurşunla kaplanmış kafesten oluşan bir ölçüm sisteminde belirlendi. Çalışmada basınç dayanım değeri 30 MPa’ın üzerinde olan geopolimer yapı malzemelerinin normal betondan daha yüksek (%10’un üstü) radyasyon sönümlemesine sahip olduğu bulundu. Bu iki proje, kendi alanlarında ayrı ayrı oluşturulan jüri değerlendirmelerinde başarılı bulunarak, 2. aşamaya geçti ve 2018 TÜBİTAK Üniversite Proje Yarışmalarına Türkiye çapında başvuran 800 proje arasından 8-10 Ekim 2018 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesinde düzenlenen Kayseri Bölge Finalinde yarışan 100 proje arasına girerek üniversitemizi temsil etti. Finalist bu projeler, TÜBİTAK Üniversite Araştırma Projeleri 2018 Kayseri Bölge Sergisi kitabında yer aldı. 


Çevre Mühendisliği Bölümünde 2014 yılından beri 5 yıldır Doç. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur’un akademik danışmanlığında farklı kategoride ve değişik öğrenci gruplarıyla gerçekleştirilen projeler, TÜBİTAK 2241 Sanayiye/Özel Sektöre Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışmalarında finalist olarak yarışıyor. 

Proje çalışanları yaptıkları açıklamada; çalışmaların hazırlanmasında emeği geçenlere ve destek olanlara teşekkür etti.
 
Editör: TE Bilişim