Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve 7 üniversitenin oluşturduğu KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’nde (UNİKOP) dönem başkanlığı görevi, düzenlenen devir teslim töreniyle Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel’den Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür’e geçti.

 

Niğde Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı “Dönem Başkanlığı Devir Teslim Töreni”ne Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Kop Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Niğde Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Yıldırım, KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği eski genel sekreteri Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş ve yeni genel sekreteri Prof. Dr. Ayhan Gökçe, Selçuk Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Nizamettin Çiftçi, Niğde Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ethem Akyol, UNİKOP Genel Sekreter Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şahin ve Öğr. Gör. Dr. Ömür Hakan Kuzu katıldı.

 

Niğde Üniversitesi Senato Salonunda düzenlenen törende ilk olarak Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür ev sahibi ve yeni dönem başkanı sıfatıyla bir konuşma yaptı. KOP Bölgesi Üniversiteler Birliğinde kuruluş yılı itibariyle en eski olan Selçuk Üniversitesinin kurucu dönem başkanlığı yaptığını sonrasında bölgenin diğer eski üniversitesi olan Niğde Üniversitesi’ne sıranın geldiğini ifade eden Rektör Görür, 1 yıl boyunca başkanlık görevini kendisinin yürüteceğini sonrasında bu görevin sırayla Aksaray Üniversitesine ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’ne geçeceğini söyledi. Günümüzde dünyada ve Türkiye’de ciddi işbirliklerinin kurulmasının bir ihtiyaç olarak ortaya çıktığını belirten Rektör Görür, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal hizmet gibi alanlarda akademik ve idari işbirlikleri yapmak, üniversite-sanayi etkileşimini ve üniversite-şehir bütünleşmesini ileri düzeye taşımak ve ülkemizin gelecek vizyonuna ve kalkınma çabalarına katkı sağlamak amacıyla kurulan KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’nin çok önemli çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu ise konuşmasına başkanlık görevini devreden Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel’e çalışmaları için teşekkür edip görevi devralan alan Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür’e başarılar dileyerek başladı. KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’nin akademik kültür bakımından ve bu kültürün sahaya açılması, insanlarla paylaşılması bakımından önemli olduğunu belirten Babaoğlu, “Bizim beklide en çok ihtiyaç duyduğumuz alan üniversitelerimizin sahada insanlara yardımcı olacak mekanizmaları ortaya atabilmeleridir” dedi.

 

KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği kurucu dönem başkanı ve Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel de bir konuşma yaptı. Türkiye’de ve dünyada üniversite birliklerinin giderek daha da popüler hale geldiğini ifade eden Rektör Gökbel, Kop Üniversiteler Birliğinin diğer birliklerden farklı olduğunu belirterek “Biz bir araya gelirken bir çatı ile birlikte yerimizi aldık. Kökümüz var. Diğer taraftan önümüze hedef koyarken sadece üniversitelerin arasında işbirliği olsun demedik. Bu bölgenin kalkınmasına bir şekilde destek olalım düşüncesiyle yola çıktık. Türkiye’de bölgesel kalkınmışlıkta bir fark var ve o fark içerisinde bu bölgenin biraz daha öne çıkmasını sağlamanın yolu üniversitelerin el ele vermesidir. Şehirlerin ve bölgelerin kalkınmışlık düzeyi o şehirde ve bölgede bulunan üniversitelerin seviyesiyle yakından ilişkilidir. Eğer o bölgede yeterince kaliteli üniversiteler varsa baktığımızda o şehir veya o bölgenin ülkenin diğer yerlerine göre daha kalkınmış hale geldiğini görürüz. Bu yüzden biz de el ele verdiğimiz takdirde hem birbirimizin kat ettiği yolu daha iyi ve daha hızlı kat etmesini sağlayabiliriz hem de bölgesel kalkınmaya destek verebiliriz” dedi. Rektör Gökbel konuşmasını 1 yıl boyunca yapılan çalışmaları özetleyerek tamamladı.

 

Diğer üniversite Rektörleri adına söz alan Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, kuruluş sürecinde gösterdiği performans ve çabadan dolayı KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu’na ve tüm rektörlere teşekkür etti. Dönem başkanlığı sürecinde kurumsal yapı için yol haritası adına neler yapılabileceği yönünde örnekler sergileyip yapıyı bu noktaya getirerek Niğde Üniversitesine teslim eden Selçuk Üniversitesi Rektörüne ve ekibine de teşekkür eden Rektör Şeker, paydaş üniversitelerin görevi devralan Niğde Üniversitesine destek vermek üzere hazır bir şekilde motive olduklarını ifade etti. Rektör Şeker, yapılacak önerilerin çerçevesi çizilirken çok abartılı olmayacak ara hedefleri sağlıklı bir şekilde götürüp olabilirliği umutsuzluğa dönüştürmeden, gerçekçi projelerle kalkınma bakanlığı ve hükümeti zorlayacak biçimde çaba içerisinde olunmasında yarar olduğunu da ifade etti.

 

Açılış konuşmalarının ardından toplantının gündem maddelerine geçildi. İlk olarak KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’nin 2013 yılı çalışmaları UNİKOP Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Ömür Hakan Kuzu tarafından sunuldu.

 

Daha sonra KOP Üniversiteler Birliği Genel Sekreterliği görevini devralan Niğde Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Gökçe toplantının diğer gündem maddelerini ele alarak yapılabilecekler hakkında görüşlerini dile getirdi.

 

Toplantı toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.







Editör: TE Bilişim