Niğde Üniversitesi  tarafından, Çukurova Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Serindağ’ın katılımıyla “Türkiye’de Bor ve Önemi” konulu bir konferans düzenlendi.


Fen Edebiyat Fakültesi Amfi-1 Salonu’nda düzenlenen programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Alp, akademik personel ve öğrenciler katıldı.


Türkiye bor yatakları dünya bor rezervinin yaklaşık %70'ine sahiptir ve  Dünya’da Türkiye’den sonra özellikle A.B.D, Rusya, Çin ve Arjantin’de önemli bor yatakları mevcut olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Prof. Dr. Osman Serindağ;  “Türkiye’deki bor yataklarının dünyadaki eşsiz konumu ve önemi net bir şekilde ortaya konmuştur. Kırka bölgesinden yapılan “boraks”; Emet, Bigadiç ve Kestelek bölgelerinden yapılan “kolemanit” ve “üleksit” üretimleri ile Türkiye’nin dünya pazarlarına egemen duruma gelebilir. 1980-2000 yılları arasında Türkiye, dünyanın en büyük kolemanit üreticisi durumuna gelmiştir. Günümüzde, bor cevherlerinin işletilmesi 1983 yılında çıkartılan 2840 sayılı “Devletçe İşletilecek Madenler” kapsamında Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Eti Madenin Bor satışları incelendiğinde % 63 oranla cam sanayii ilk sırayı alırken, % 12 seramik, % 5 tarım, % 2 deterjan (temizlik ) sektörü takip etmektedir.  Geriye kalan  % 18’lik kısım diğer sektörleri kapsamaktadır”  dedi.

Prof. Dr. Serindağ konuşmasını; “Bor bileşiklerinin enerji alanında da kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle hidrojen taşıyıcı olarak NaBH4   önemli  bor bileşiklerinden biridir. Ülkemizin önemli kaynaklarından biri olan bor madeni hakkında insanlarımızın ne kadar bilgiye sahip olduğunu ortaya çıkarmak için yaptığımız anket çalışması sonuçlarına göre büyük bir farkındalığın olmadığı ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra, dünya genelinde bor hakkında akademik yayınları bulunan ülkeler arasında Türkiye’ye düşen payın çok düşük olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak Türkiye’de bor cevherinin toplumsal farkındalığının artırılması sağlanmalıdır. Bor bileşiklerini üretecek ve bunların tüketimini sağlayabilecek teknik ve endüstriyel alt yapı oluşturulmalı ve desteklenmelidir. Bu bağlamda bor ürünlerinin yeni kullanım alanlarına ilişkin AR-GE ve ÜR-GE faaliyetleri teşvik edilmelidir” diyerek sürdürdü.

Prof. Dr. Osman Serindağ’a Rektör Yardımcı  Prof. Dr. Murat Alp teşekkür plaketi takdim ederken, Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aydın Demircan da hediye halı takdim etti.

Editör: TE Bilişim