Türk Eğitim-Sen Niğde Temsilciliği tarafından öğretmenlere yapılan saldırılar kınandı. Bu konuda Niğde Hükümet Meydanında bir basın açıklaması yaptı.

 

Türk Eğitim-Sen Niğde İl Temsilcisi İhsan Uğraş Hükümet Meydanında yaptığı basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

 

Öğretmenlere yapılan saldırıları kınıyoruz.

 

 

Öğretmenlerimize yönelik saldırılar son günlerde hız kazanmıştır. Hemen her gün öğretmenlere yönelik şiddet ile ilgili haberler basına yansımaktadır. Öğrencilerin, velilerin fiziki ve sözlü saldırılarına uğrayan öğretmenlerimiz can güvenliğinden yoksun olarak görevlerini yapmaktadır. Eli bıçaklı öğrenciler, eli sopalı veliler okullarda terör estirmekte, öğretmenlerimizin can güvenliğini tehdit etmektedir.

 

Kütahya’da bir öğretmenimizin öğrencisi tarafından bıçakla yaralanması, İstanbul Esenyurt’ta bir öğretmenimizin öğrencisi tarafından diğer öğrencilerin gözü önünde bıçaklı saldırıya uğraması, Sakarya’da bir velinin öğretmeni tekme ve yumruklarla dövmesi öğretmenlere yönelik saldırıların hız kazandığını gözler önüne sermektedir.

Öğrenci ve velilerin öğretmenlere uyguladığı şiddete karşı Milli Eğitim Bakanlığı’nın üç maymunu oynaması biz eğitimcilerde büyük hayal kırıklığı yaratmıştır. Öğretmenler Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’den kendilerine sahip çıkmasını ve öğretmenlere yönelik şiddete karşı önlem almasını beklemektedir. Ancak Bakan Dinçer’in öğretmenlere yapılan saldırılar karşısında sessiz kalması, ‘Bakan Dinçer kimin Bakanı?’ sorusunu akıllara getirmektedir.

 

Şu anda karşımızda öğretmenlere yapılan şiddete karşı kılını bile kıpırdatmayan bir Milli Eğitim Bakanı bulunmaktadır. Bu durum eğitim camiası için büyük bir felakettir.

Öğretmenlerin çalışma saatleri konusunda yanlış bilgiler vererek, kamuoyunu yanıltan açıklamalarıyla öğretmenleri rencide eden, onların haklarını korumak yerine, haklarını tırpanlayan Bakan Dinçer’in bugüne kadar sergilediği öğretmen düşmanı tutum daha ne kadar sürecek?

 

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer öğretmenlere yönelik şiddete karşı ne zaman harekete geçecek?

 

Öğrenci ve velilerin öğretmenlere yönelik uyguladığı şiddet dalga dalga yayılırken, Bakan daha ne kadar seyredecek? Sayın Dinçer eğitim çalışanlarına sahip çıktığını, onları önemsediğini ne zaman gösterecek?

 

Öğretmenlere yönelik şiddetin sorumluları Milli Eğitim Bakanlığı’nı yönetenlerdir. O koltukları işgal edenler öğretmenleri etkisizleştirerek, yetkisizleştirerek, değersizleştirerek bugünkü tablonun ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır.

 

Öğretmenlerin öğrenci üzerindeki etkisi çok azaltılmıştır. Öğretmenler okulda neredeyse etkisiz ve yetkisiz hale getirilmiştir. Okullarda disiplin yönetmelikleri çok yetersizdir. Milli Eğitim Bakanlığı ödenek ayırmadığından okullarda alınan güvenlik önlemleri yetersizdir. Okullarımızın büyük bölümünde hiçbir güvenlik önlemi yoktur. Okullarda rehberlik hizmetleri yetersizdir. Rehber öğretmeni bulunan okul sayısı çok azdır. Öğrencilerin dizi karakterlerine özenmesi, onlar gibi davranması, şiddet içerikli görüntüler, haberler, dizi ve filmler de öğrencileri şiddete yöneltmektedir. Okullarda çeteleşme vardır. Güç kullanmaya eğilimli gruplaşmalar ile tehdit boyutunda gruplaşmaları itibar ve ayrıcalık kazanmak olarak gören bazı öğrenciler arkadaşlarına, öğretmenlerine ve okul idarecilerine şiddet uygulamaktadır.

 

         Tüm bu hususlar ciddi bir şekilde ele alınmalıdır.  Çünkü bir öğretmenin bile okulda kendisini güvende hissetmemesi önemli bir sorundur. Bu sorunu sahiplenmeyenlerin o koltuklarda işi yoktur.

 

Bu noktada;

 

OKULLAR GÜVENLİ ALANLAR OLMALI, ÖĞRETMENLERİMİZİN CAN GÜVENLİĞİ MUTLAKA SAĞLANMALIDIR.

 

ÖĞRETMENLERE, OKUL İDARECİLERİNE, EĞİTİM ÇALIŞANLARINA UYGULANAN ŞİDDETİN BİR AN ÖNCE DURDURULMASI İÇİN GEREKLİ TÜM TEDBİRLER ALINMALIDIR.

 

ÖĞRETMENLERE KAYBETTİĞİ İTİBARI YENİDEN KAZANDIRILMALIDIR.

 

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMENLERİ VE EĞİTİM ÇALIŞANLARINI SAHİPLENEN, ONLARI KORUYUP, KOLLAYAN BİR BAKANLIK HALİNE GELMELİDİR.

 

         Unutulmamalıdır ki; öğretmenlerimiz şiddete maruz kaldıkça, itibarsızlaştırıldıkça, hor görüldükçe, öğretmenlerimizin maddi ve özlük hakları tırpanlandıkça, bu ülkenin aydınlık yarınlara yürümesi mümkün olmayacaktır.

 

Öğrencilerini kendi çocuğu gibi görerek, onlar için titizlenen, onlara sahip çıkan, öğrencilerine bir şeyler öğretmenin umudunu taşıyan, bu mesleğe gönülden bağlı olan öğretmenlerimize yapılan saldırılar son bulmalıdır. Ülkemizin kilometre taşı olan eğitimcilerimiz baş tacı edilmelidir. Eğitimciler için gün kenetlenme günüdür. Bu vesileyle öğretmenlerimize yapılan şiddet olaylarını bir kez daha kınıyor, şiddete uğrayan tüm meslektaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz.

  

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

İhsan UĞRAŞ

Türk Eğitim-Sen Niğde Şube Başkanı


Editör: TE Bilişim