TOK 2012 Otomatik Kontrol Ulusal Toplantısı Açılış Töreni Gerçekleştirildi.


Niğde Üniversitesi  ile İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “TOK2012 Otomatik Kontrol Ulusal Toplantısı” Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen açılış töreniyle başladı.

Törene Niğde Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Şener, Prof. Dr. Mustafa Bayrak, TOK Başkanı Prof. Dr. A.Talha Dinibütün, üniversite personeli, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan törende ilk konuşmayı TOK 2012 Düzenleme Kurulu Adına Niğde Üniversitesi  Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Barut yaptı. Konuşmasına toplantıyı destekleyen kuruluşlara ve emeği geçen herkese teşekkür ederek başlayan Barut “Sözlerime TOK 2012 ye ilişkin bazı istatistik verilerle başlamak istiyorum. Konferansımıza 15 farklı ticari kuruluştan 51 adet, 47 farklı üniversiteden 248 adet, farklı araştırmacıların yazarlık yaptığı 154 adet bildiri sözlü sunuma kabul edilmiştir. Bu sayı TOK’un kuruluş yılında İstanbul’da düzenlenen 2008 yılındaki bildiri sayısından sonraki en fazla kabul edilen bildiri sayısıdır. Bu anlamda katılımcı sayısının yüksek olması bizi çok mutlu etmiştir. Bu bildirilerin değerlendirilmesinde 113 adet hakem görev almış, her bildiri en az 2, çoğunlukla 3 ve bazı yayınlar da 4 hakem tarafından değerlendirilmiştir” dedi. Barut, toplantıya ilişkin genel bilgilendirmesinin ardından emeği geçen herkese tekrar teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

 

Yrd. Doç. Dr. Murat Barut’un ardından kürsüye çıkan ve TOK konferanslarına yapmış oldukları katkıların yıllardan bu yana devam ettiğini ve bu tarz etkinliklerin kendileri açısından büyük önem arz ettiğini söyleyen FESTO - Türkiye Didaktik Müdürü Savaş Erişen bunun gerekçesi olarak  “ Konu alanıyla ilgili uzmanların bir araya getirebilmesini sağlayan nadir etkinliklerden biri. Bu programlar bizim için çok değerli olan akademik camiayı sanayi camiası ile bir araya getirmek için çok iyi fırsatlar sunuyor. Ben bu konuda bütün emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

Erişen’in ardından konuşma yapan ABB-PLC ve Hareket Kontrol Ürünleri Türkiye Satış Müdürü Erdinç Karataş ise “Bu tür toplantılar endüstri, bilim dünyası ve üniversiteleri bir araya getirmesi anlamında ABB olarak çok önemsediğimiz faaliyetler kapsamındadır. Bundan dolayı ABB olarak uzun yıllardır Türkiye’de faaliyet gösteriyoruz. Üniversitelerden yetişen çok değerli öğrencilerimiz daha sonra bizim gibi firmalarda göreve başlıyorlar. Sanayi sektörüne yetişmiş eleman göndermek sizlerin eseri. Bizlerde bu sanayi işbirliğini desteklemekle üzerimize düşen görevi yerine getirmek durumundayız. ABB olarak desteklerimizi her zaman sunacağımıza söz veriyorum” dedi.

 

TOK2012 Otomatik Kontrol Ulusal Toplantısı’nın ana sponsorlarının konuşmalarının ardından TOK Başkanı Prof. Dr. A.Talha Dinibütün bir konuşma yaptı. Dinibütün konuşmasında “ Her yıl ülkemizin bir başka üniversitesinde düzenlenmekte olan Otomatik Kontrol Ulusal Toplantısı bu yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Kontrol Merkezi Bölümünün işbirliğiyle Niğde Üniversitesi’nde gerçekleşmektedir. Bu bilimsel toplantıların düzenlenmesini destekleyen Otomatik Kontrol Türk Milli Komitesi TOK bu yıl 54. yaşını idrak etmekte ve ulusal toplantıların yanı sıra üyesi olduğu IFAC adına uluslararası bilimsel toplantıları ülkemizde düzenlenmesine destek vermeye de devam etmektedir. Günümüzde bilim ve teknoloji büyük bir hızla ilerlerken otomatik kontrole olan ihtiyaç o derece artmıştır ki sanırım 1956 yılının eylül ayında Almanya’nın Heidelberg şehrinde toplanıp uluslar arası bir federasyon olan olarak IFAC’ın kurulmasına karar veren otomatik kontrolün öncü bilim adamlarının tahmin ve hayalleri çoktan aşılmıştır” dedi.

 

Toplantının son konuşmacısı Rektör Prof. Dr. Adnan Görür oldu. Görür, “Öncelikle bu toplantının burada gerçekleşmesinde bize destekler veren TOK Milli Komitesine ve bu yönde ciddi caba sarf eden eş başkanlara, sponsor olarak bize katkıda bulunan başta Niğde Belediyesi olmak üzere TÜBİTAK, ABB, FESTO ile ismini sayamadığım tüm kuruluşlara ve bildiri sunmak suretiyle bu kongreye destek sağlayan çok kıymetli siz bilim insanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

 

Konuşmasına Niğde Üniversitesi  ile ilgili bilgiler vererek başlayan Rektör Görür, Üniversite - Sanayi işbirliğinin önemini vurguladığı konuşmasında 2023 yılı için kendine yeni hedefler koymuş ülkemizde bunun çok hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. Rektör Görür,  “Biz artık üniversite ile sanayiyi ciddi anlamda bir araya getirerek işbirliğinin sağlanması adına büyük caba sarf etmek zorundayız. Bunun için bu tür toplantılarda ürettiğimiz bilgiyi makale bazlı üretip yayma yerine mutlaka ve mutlaka proje bazlı çalışmaları ya da makale endeksli değil de ürüne dönüşmüş bilgiyi paylaşan noktaya gelmemiz gerekiyor. Bu anlamda sizlerle paylaşmak istediğim önemli bir konu var. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi’ni açıkladı. Niğde Üniversitesi devlet üniversiteleri arasında 29. sırada yer alıyor. Tabi bunun yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Çok daha önemli noktalara gelinmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bakanlık bu alanda 50 üniversiteyi açıkladı. Tabi bunların içinde vakıf üniversiteleri de bulunuyor. Dolayısıyla biz üniversiteyi biraz daha ileri noktaya taşımak zorundayız. Bu yüzden bizlere, bilim insanlarına ciddi görevler düşüyor. Niğde Üniversitesi bir sonraki aşamada ilk 20’nin içerisine girer diye ümit ediyoruz” dedi. Rektör Görür, toplantının düzenlenmesinde emeği geçen kişi ve kurumlara, sponsorlara ve katılımcılara tekrar teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların tamamlanmasından sonra TOK Başkanı Prof. Dr. A.Talha Dinibütün’e Niğde Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür tarafından plaket takdim edildi.

Açılış Töreni verilen kısa aranın ardından Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Elemanları Yrd. Doç. Dr. Hazan Kurtaslan ile Arş. Gör. İzzet Yücetoker’in verdikleri flüt resitaliyle devam etti.

Niğde Üniversitesi  ile İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen TOK 2012 Otomatik Kontrol Ulusal Toplantısı 13 Ekim 2012 Cumartesi günü sona erecek.



 

Editör: TE Bilişim