Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ev sahipliğinde yapılan uluslararası katılımlı 8'inci Tarım Öğrenci Kongresi başladı.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’de düzenlenen törene, Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Altunhisar Belediye Başkanı Erdal Sarı, dekanlar, müdürler, akademik personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Kongre, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Kongreye, yurtiçi ve yurtdışından olmak üzere toplam 27 üniversiteden 600 öğrenci katıldı.

Büyük ilgi gören ve katılımın da hayli yüksek olduğu Uluslararası Katılımlı 8. Tarım Öğrenci Kongresi’nin ilk açılış konuşmasını Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi 4.sınıf öğrencisi Ahmet Şahin yaptı.

Tarım Öğrenci Kongresi’nin her yıl bir ziraat fakülteleri öncülüğünde düzenlenmekte olduğunu ve geçmişte düzenlenen kongrelerin göz önünde bulundurulduğunda kongrede bilimsellik ve profesyonellik yönlerinin geliştirilmesi noktasında önemli değişikliklerin ve yeniliklerin uygulanması gerektiğini vurgulayan Şahin; “Öncelikle her sene Ulusal Kongre adı altında düzenlenen Tarım Öğrenci Kongresi bu sene uluslararası katılımlı hale getirilerek globalleşen tarım sektöründe tarım öğrencilerinin yabancı hocalar ve öğrencilerle bir arada olmaları sağlanarak hızla gelişen dünya standartlarına uyum sağlayabilmelerini amaçladık. İkinci olarak kongremizde her oturum için alanında uzman akademisyenler çağrılı konuşmacı olarak davet edilerek öğrenci sunumları başlamadan önce hocaların sunumları ile öğrencilerin konu hakkında fikir sahibi olmaları amaçlandı. Üçüncü olarak daha önceki kongrelerde öğrenciler tarafından gerçekleştirilen oturum başkanlığı görevinin, bu sene hocalarımız tarafından yapılması ile oturumlarda sunumların daha verimli olması amaçlanmıştır. Dördüncü olarak, bildiri kalitesinin arttırılması ve öğrencilerin teşvik edilmesi amacı ile sözlü ve poster ödülleri kongremize eklenmiştir. Oturum başkanı olan değerli hocalarımız sözlü sunumları değerlendirecektir. Ayrıca poster oturumunda yine hocalarımızın değerlendirmesi ile bildiri ödülleri belirlenecektir. Ayrıca tarımda önde gelen uluslararası tarım firmalarının katılımı ile gerçekleştirilecek olan özel sektör oturumları ile öğrenci ve özel sektörün buluşturulması amaçlanmıştır” dedi.

Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını noktalayan Ahmet Şahin’in ardından Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, fakülte hakkında kısa bilgiler vererek konuşmasına başladı.

Prof. Dr. Çalışkan; “Fakültemiz sadece ismi açısından değil yapılanması açısından da diğer ziraat fakültelerinden farklılıklar gösteriyor. Aslında kuruluş amacı da Türkiye’de tarımsal yükseköğretime yeni bir modern önerisi koymaktı. Fakültemiz ayrıca Türkiye’de tarımsal yükseköğretim alanında %100 İngilizce eğitim veren ilk, bildiğim kadarıyla da tek fakültedir. Bu anlamda tarım sektörünün ihtiyacı olan İngilizce bilen ziraat mühendislerini yetiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Tarımın önemli ve üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu söyleyerek konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, teknolojinin çok hızlı geliştiğini ve bu gelişmelere rağmen tarımın hala önemini korumayı başardığını söyledi.
Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan’ın ardından Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar söz aldı. Rektör Kar, tarımın stratejik bir sektör olduğunu ve tarım sektörünün birçok sektörle etkileşim halinde olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Muhsin Kar; “Gıda güvenliği çok önemli konulardan biridir. Sizler geleceğimiz, insanlığın geleceği ile ilgili bir konuda çalışıyorsunuz. Hem Türk yükseköğretimine hem bilim dünyasına hem de özel sektör ciddi katkılar yapacağınızdan eminim. Ülkemiz açısından tohumculuk, genetik büyük önem arz etmektedir. Tarım eğitimi veren yükseköğretim kurumlarının endüstri 4.0 kapsamındaki olası gelişmeleri müfredatlarına yansıtmaları kaçınılmaz hale gelmektedir. İnşallah bizler üniversite olarak, Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi olarak bu yönde adımlarımızı atmaya devam ve gayret edeceğiz” dedi.
Rektör Kar sözlerini; “Kongrenin düzenlemesinde emeği geçenlere ve siz değerli katılımcılara teşekkür ediyor, düzenlenen Uluslararası Katılımlı 8. Tarım Öğrenci Kongresi’nin başarılı bir şekilde geçmesini diliyorum” diyerek bitirdi.

Konuşmaların ardından Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi Ümit Barış Kutman’ın  “Küresel Gıda Güvencesi İçin Bitki Besleme: Biyofortifikasyon ve Strese Karşı Dayanıklılık” başlıklı açılış dersine geçildi.

Açlık ve gizli açlık konularına değinerek, çocuklarda gizli açlığın yaygınlığına vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Kutman mikroelement eksikliklerinin insan sağlığı üzerindeki başlıca etkilerinin; Bağışıklık sisteminin zayıflaması, büyüme ve fiziksel gelişimin yavaşlaması, beyin gelişimi ve fonksiyonlarının bozulması,  anemi, fiziksel dayanıklılığın ve iş performansının azalması ve cinsel gelişim sorunları olduğunu söyledi.

Küresel ölçekte tarım topraklarının yaklaşık %40’nın Zn eksikliğinden etkilendiğini ve üretimin yoğunlaşması ve verim kapasitesinin artması sonucunda topraklardaki besin elementlerinin daha hızlı tükendiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Ümit Barış Kutman, tüketilen kısımlardaki besin elementlerinin de seyreldiğini sözlerine ekledi.

İnsanlardaki iyot eksikliğinin guatr, zeka geriliği, gelişim bozukluğu ve yüksek çocuk ölüm oranlarına yol açtığını belirterek konuşmasını sürdüren Dr. Öğr. Üyesi Ümit Barış Kutman; “Küresel gıda güvencesini tehdit eden başlıca unsurlar; Tarımsal toprakların kısıtlı olması ve farklı amaçlarla kullanım nedeniyle daralması, tarımsal toprakların çoraklaşması, sürdürülebilirlik, küresel nüfusun artışı, küresel iklim değişikliği ve buna bağlı olarak şiddetlenen stres koşullarıdır” dedi.

Zn eksikliği çeken bitkilerde oksidatif stresin şiddetlenmesinin birçok sebebi olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Kutman bunların; NADPH oksidaz aktivitesinin artması, membran bütünlüğünün bozulması, büyümenin yavaşlaması nedeniyle kaynak dokularda birikme, SOD aktivitesinin düşmesi demir birikimi ve buna bağlı ROS oluşumunun olduğunu söyleyerek sözlerini bitirdi.

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar tarafından, sunumunun sonunda Dr. Öğr. Üyesi Ümit Barış Kutman’a teşekkür plaketi takdim edildi.

3 gün sürecek olan Uluslararası Katılımlı 8. Tarım Öğrenci Kongresi, Türk ve yabancı öğrencilerin oturumlardaki çeşitli sunumlarıyla devam edecek ve 29 Nisan 2018 tarihinde Nevşehir/Kapadokya gezisi ile sona erecek.
 
 
Editör: TE Bilişim