Niğde Üniversitesi  Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından hazırlanan “Sosyal Bilimler ve Coğrafya” konulu panel Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panele Üniversite  Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Hikmet Koraş, Doç. Dr. Mehmet Ekiz, Doç. Dr. Bülent Kara, Doç. Dr. Nevzat Topal, Yrd. Doç. Dr. Bekir Necati Altın, Yrd. Doç. Dr. Mina Furat ve Yrd. Doç. Dr. İbrahim Öztürk konuşmacı olarak katıldılar.

Coğrafya Bölüm Başkan V. Yrd. Doç. Dr. Bekir Necati Altın’ın başkanlık yaptığı panelde konuşmacılar kendi alanlarında yaptıkları çalışmalarda coğrafya biliminden ne şekilde faydalandıklarını, coğrafyanın kendi alanlarındaki çalışmalara ve eserlere ne şekilde yansıdığını, insanın çevreye bakışını ve algılayışını, çevrenin sunduğu imkânların insan tarafından değerlendirilişini ele aldılar.

Panel’in açılış konuşmasını Coğrafya Bölüm Başkan V. Yrd. Doç. Dr. Bekir Necati Altın yaptı. Altın’ın "Coğrafya Bilimi ile Sosyal Bilimler" arasındaki ortak çalışmalara dikkat çektiği konuşmasının ardından katılımcılar sunumlarını panelistler ve katılımcılarla paylaştı.

Panelde, Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Kara sosyolojik çalışmalarda coğrafi mekânın topluma etkileri ve toplum tarafından çevrenin değerlendirilişini İbn-i Haldun'un "Coğrafyacı Okulu" perspektifinden; Yrd. Doç. Dr. Mina Furat Coğrafi ortam şartları içinde kadının rolünü, toplumsal yeterlilikleri ve sınırlarını, çalışma koşullarını bölgesel ve yöresel örneklerle sundular.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hikmet Koraş, "Coğrafyanın Vatan Oluşu"nu dil ortaklığı ve bunun coğrafi dağılışını kavramlara dayalı olarak ele alırken Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ekiz, Sanat tarihi ve Arkeolojik çalışmalarda coğrafyanın mekân olarak algılanışını ve çalışmalarında coğrafi faktörlerin insanın mekânsal yer seçimini nasıl etkilediğini vurguladı.

Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Nevzat Topal Osmanlı Devletinin kuruluş, gelişme ve gerileme durumlarında öne çıkan coğrafi koşullar, Yrd. Doç Dr. İbrahim Öztürk tarafından  da tarihin üzerinde yazıldığı mekan olarak savaşlarda yer seçimi ve stratejileri kapsamında coğrafi mekanlar ele alındı.


Coğrafya Bölümü Başkan V. Yrd. Doç. Dr. Bekir Necati Altın'ın Küresel iklim değişimleri karşısında insanın mekânı algılayış biçimi ve farkındalığın yaratılması için artık dikkatlerin çevre-insan ilişkilerine odaklanması gerektiğini belirttiği sunumunda disiplinler arası çalışmaların bu açıdan daha bir önem taşıdığı vurgulandı.

 

 


Editör: TE Bilişim