Niğde Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Gezi Tanıtma ve Turizm Kulübü ile Saruhan Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi ortaklaşa gerçekleştirdiği “Engeller Sanatla Kalkıyor” projesinin altıncısı törenle başladı.

 

Bu yıl altıncısı yapılan proje kapsamında haftada bir gün engelli öğrencilerle bir araya gelen Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi öğrencileri birlikte etkinlik yapıyor ve onları hayata bağlamaya çalışıyorlar.

 

Projenin başlangıcı Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve Beyaz Ay Derneği Niğde Şube Başkanı Mesut Alkan, Niğde Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Müdürü Dursun İpekli, Saruhan Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Recep Çakıroğlu, öğretmen ve öğrencilerin katıldığı bir törenle yapıldı.

 

Niğde Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Gezi tanıtım ve Turizm kulübü öğrencileri çaldıkları müzik aletlerini öğrencilere teker teker uygulamalı olarak gösterirken, mini müzik gösterisini öğrencilerin beğenisi kazandı.

 

Programda bir konuşma yapan Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve Beyaz Ay Derneği Niğde Şube Başkanı Mesut Alkan, ülkemizde 8,5 milyonun üzerinde engelli olduğunu hatırlatarak,  “Türkiye’de her 9 kişiden biri engelli. Bizler bir elin parmakları gibiyiz. Bu parmaklarımızın biri diğerinde daha uzun veya kısa, biri diğerinden daha ince veya daha kalın. Ama hepsi de bizim elimizin parmaklarıdır. Her birinin özelliği ve fonksiyonu farklı farklıdır. Bizler de; toplumda, engellisi-engelsizi olarak bir elin parmakları gibiyiz, bu toplumun birer parçasıyız” diye konuştu.

 

Önceleri engellilerin aileleri tarafından gizlendiğini, toplumun acıyarak baktığını ve dışladığını belirten Alkan, “Günümüzde bu durumdan kurtuluyoruz.. Onların eğitim alarak toplumda yer alabileceklerine inanan anne-babalar, arkadaşlar, komşular oluşmaya başladı. Toplum bilinci uyanmaya başladı. Engelliler; bizden onlara acımamızı, onlara ekonomik yardım etmemizi beklemiyorlar. Onların bizden bekledikleri; onları hayata kazandırmak, yaşam standartları önündeki engelleri kaldırarak hayatlarını kolaylaştıracak düzenlemeler yapmamızı, onları eğitim alarak toplum içerisinde yer alabilecekleri konusunda onları yüreklendirmemizi bekliyorlar. Onların hayatlarını zorlaştıracak engelleri ortadan kaldırmamızı bekliyorlar. Bu bekledikleri de bir ülfet,bir ulufe değil, bir insan hakkıdır.” şeklinde konuştu.

 

Bu yıl altıncısı yapılan Engeller Sanatla Kalkıyor projesi için emeği geçen herkese teşekkür eden Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve Beyaz Ay Derneği Niğde Şube Başkanı Mesut Alkan şunları söyledi: “Engellileri daha yakından tanımak, onları yüreklendirmek amacıyla yapılan bu projeyi alkışlıyorum. ‘Onlar için bir şeyler yapmak güzeldir ama onlarla birlikte bir şeyler yapmak daha güzeldir’ diyorum”

 

Engelliler için yeni okullar

Niğde’de görme, işitme ve zihinsel engelliler için okulların olduğunu hatırlatan Alkan, özel sektör tarafından özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin de olduğunu söyledi.

 

Engellilere verilen eğitimlerin tamamen ücretsiz olduğunu ifade eden Alkan, sadece engelli öğrencilere hizmet verecek yeni okulların da yakında faaliyete geçeceğini belirterek; “Şunu memnuniyetle belirtmeliyim ki; bu sene yapımına başladığımız, tamamen tip proje olan Zihinsel Engelliler Uygulama Okulumuz yaz döneminde bitirilecek ve yeni eğitim-öğretim yılında inşallah hizmete açılacaktır. O zaman, daha çok insanımız bu eğitimden daha üst düzeyde yararlanacaktır. Ayrıca Niğdemiz için, hafif düzeyde zihinsel engelli öğrencilerimiz için bir İş Okulu açılması çok önemlidir. Yine Otistik öğrenciler için müstakil bir OÇEM (Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi) açmamız, bu mümkün olamaması durumunda, bir okulumuz bünyesinde OÇEM açmamız, üstün yetenekli öğrencilerimiz için BİLSEM (Bilim Sanat Eğitim merkezi) açılmasını çok önemsiyoruz ve bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir. İnşallah bunları da başaracağımıza inanıyorum” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim