Kalkınma Lütfi Elvan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, KOP Bölgesi Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, KOP Bölgesi Üniversiteleri Rektör ve Rektör Yardımcılarının da katılımıyla  gerçekleştirilen Çalıştay, 1 Şubat’ta Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Konya’da düzenlendi.
KOP Bölge Kalkınma İdaresinin faaliyetleri, planlanan ve yürütülen projeler, ortak akıl, etkileşim ve işbirliği başlıkları çerçevesinde görüşmelerin yapıldığı programda, sürdürülebilir bölgesel kalkınma adına gerçekleştirilecek projeler hakkında da görüşmeler yapıldı.
Kapanış oturumunun ardından sona eren  “Bölgesel Kalkınma ve Üniversiteler Çalıştayı”na ait YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç tarafından okunan sonuç bildirgesi tam metni şöyle:
  1. ÜNİKOP, Türkiye’de bölgesel kalkınma idareleri özelinde yapılanan örnek bir üniversiteler birliğidir.
  2. Sürdürülebilir bölgesel AR-GE ve Yenilik Ekosistemin oluşumu için üniversite-kamu-sanayi işbirliği önemlidir.
  3. Kısa vadede üniversitelerin Ar-Ge alt yapısı ve kapasitelerinin (Araştırma alt yapısı, beşeri sermaye) belirlenmesi hedeflenmiştir.
  4. Teknolojide yaşanan gelişmeleri de dikkate alarak bölgenin ihtiyaçları belirlenecek ve geleceğe yönelik ihtiyaç projeksiyonu yapılacaktır.
  5. Bölgesel kalkınma adına bölgesel Ar-Ge ve yenilik stratejisi hazırlanacak ve bölgesel kalkınma odak alanlar belirlenecektir.
  6. YÖK’ün misyon farklılaşması projesiyle de uyumlu olarak üniversitelerin Ar-Ge ve inovasyon odak alanları belirlenecektir.
  7. Bölgesel kalkınmayı da kapsayacak şekilde bölge üniversiteleri arasında işbirliği  daha da geliştirilecektir.
  8. Bölgenin gelecekte ihtiyaç duyacağı nitelikli işgücünün projeksiyonu yapılacak ve özellikle mesleki eğitimin ilgili aktörlerin katılımıyla bu projeksiyona göre planlanacaktır.
  9. KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve bölgede faaliyet gösteren Kalkınma Ajanslarının geçmiş süreçte üniversitelerimize büyük destekleri olmuştur. Önümüzdeki süreçte de bu desteklerin bölgesel kalkınma odaklı olarak artarak devam ettirilmesi önemlidir.
  10. Fon kaynaklarının bölge ihtiyaçları gözetilerek ilgili paydaşların katılımı ile uygun planlanması ve etkin kullanımı yönünde üniversite katkısının, rolünün daha da arttırılması beklenmektedir.
  11. Bölgesel kalkınma adına kullanılan fonların etkin ve verimli kullanılması adına etki analizlerinin yapılması önemlidir.
  12. Bölgesel kalkınmada ekonomik kalkınmanın yanı sıra sosyokültürel kalkınma ve çevre korumanın önemine vurgu yapılmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda üniversitelerin bölgedeki ilgili paydaşlarla olan işbirliklerinin desteklenmesi önemlidir.
  13. Bölgedeki üniversitelerin bu zamana kadar öğrenci ve akademisyen düzeyinde birlikte düzenledikleri etkinliklerin (proje pazarı, kongre, çalıştay, sempozyum, konferans vb) artarak devam edecektir.  
  14. Bölgede kurulmuş olan Teknokentlerin ve TTO’ların kapasite ve hizmetlerinden bütün bölge üniversitelerinin etkin yararlanabilmesi için politika ve mekanizmalar geliştirilecektir.
  15.  Bölge üniversitelerin tanıtımı için (özellikle uluslararası alanda) ortak stratejiler geliştirilecek ve faaliyetler düzenlenecektir.
  16. Üniversitelerin “bölgesel kalkınma” özelinde yapacakları araştırmalar teşvik edilecektir.
  17. Bölge üniversitelerin kütüphane, laboratuvar, Ar-Ge merkezleri gibi kurumsal kapasite ve kaynaklarının ortak kullanıma açılabilmesi konusu (gerekli yasal düzenlemelere de bakılarak) değerlendirilecektir.
  18. Üniversiteler arasında araştırma işbirlikleri özendirilecektir. Özellikle birbirini tamamlayan nitelikte araştırma kapasitesi oluşturulan alanlarda disiplinler arası işbirliği yapabilmeleri adına teşvik mekanizmaları geliştirilecektir.
Editör: TE Bilişim