Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar TRT Haber’ de canlı yayınlanan Ekonomi 7/24 programının konuğu oldu.

Ekonomi alanındaki son gelişmeler ve piyasaların durumu hakkında bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Milli İstihdam Seferberliği hakkında, “ Bizler şunu çok iyi biliyoruz ki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz dönemde başlattığı Milli İstihdam Seferberliği vesilesiyle, iş dünyasında 1 Milyondan fazla istihdam sağlanması ile neticelendi, başarı elde edildi. Yeni dönemde ise 2,5 Milyon kişinin istihdamının sağlanması hedefi var ve ben bu hedefin de başarıya ulaşacağını düşünüyorum. Tabi ki başarıda iş dünyasının vereceği desteğin de çok önemli olduğunu belirtmek lazım” ifadelerini kullandı.

Tüm Ekonomiler Aynı Durumda
Avrupa krizi hakkında ise Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, “Ekonomileri tek başına değerlendirmek doğru bir yaklaşım değil. Avrupa genelinde bir işsizlik sorunu var, tüm dünya ekonomik olarak zor bir süreçten geçiyor. 2008 yılındaki ekonomik krizin etkileri hala dünya üzerinde görünmekte. Bu sebeple dünya ekonomisi 2008 önceki performansına dönebilmiş değil. Gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler hepsi bu durumda” dedi.

KOBİ Desteği Önemli
KOBİ’lere yeni destek paketi hakkında yaptığı açıklamada “ KOBİ’ler ekonomimizde esnek üretim ve istihdam sağlamaları açısında oldukça değerliler. Son yıllarda ihracata olan katkıları yadsınamaz bir biçimde arttı. Özel sektöre yönelik borç yapılandırmasının da yakın bir tarihte gündeme geleceğini düşünüyorum. Destek paketleri KOBİ’lere de sunulacaktır. KOBİ’lerimiz ucuz kredi imkânlarını da arıyorlar. Türk ekonomisi iç talebe dayalı bir büyüme yaşamakta ve bu dönemde iç talebi canlı tutmaya yönelik tedbirlerin alındığını da görmekteyiz” dedi.

Türkiye Güven Veriyor
“Türkiye ekonomisi yabancı sermayeye doğrudan fırsatlar sunuyor” diyen Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar konuşmasının devamında, “ Bu sunulan fırsatları tüm dünya görüyor. Gerek coğrafi konum gerekse demokrasimiz açısından önemli bir liman konumundayız. Geçtiğimiz yıl yabancı yatırımcılar tarafından doğrudan yapılan 13 Milyar Doların üzerinde gerçekleşen yatırım da Türkiye’ye olan güvenin bir göstergesidir. Yabancı sermaye ülkeye istihdamın yanında birde teknoloji getirir ve burada çalışan mühendisleriniz bu teknolojinin size geçmesini sağlarlar. Bazı yabancı firmalar gittikleri ülkenin iç piyasasına yönelik iş yapar bazıları ise orayı üs olarak kullanır ve ihracat yapar. Katma değeri yüksek mal üreten ve ihracat yapan firmaları çekmek bizim için çok daha iyi olacaktır ” şeklinde görüş belirtti.

AB’nin İlacı: Siyasi ve Ekonomik İstikrar
Avrupa Birliği’nin içinde bulunduğu ekonomik durum konusunda, “Avrupa Birliği (AB) Türkiye’nin en önemli ekonomik partnerlerinden birisi ve biz dışarıya sattığımız malların neredeyse yarısını buraya satıyoruz. Dolayısıyla onlara çok yakınız, onları etkileyen bir krizin bir olumsuzluğun bizi de etkilemesi çok muhtemel. Siyasi ve ekonomik bir istikrar yakalamaları AB ülkeleri için de bizim için de olumlu olacaktır” ifadelerini kullanan Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, “Yabancı sermayelerin gözünde Türkiye önemli bir ekonomik cazibe merkezi haline geliyor çünkü diğer ülkeler onlara bizim sunduğumuz fırsatları sunamıyorlar” dedi.

Son olarak enflasyonun etkileri hakkında görüş belirten Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, “Enflasyon bir belirsizlik nedenidir ve yatırımcıyı tedirgin eder. Ben seçim sonrasında enflasyonla mücadelenin daha kararlı bir şekilde devam edeceğini düşünüyorum ve bir iktisatçı olarak bunu da istiyorum açıkçası” ifadelerine yer verdi.
 
 
Editör: TE Bilişim