Niğde Üniversitesi bünyesinde daha önce Üniversite-Sanayi İşbirliği’ni geliştirmek, firma düzeyinde katma değer yaratan kuruluşların Ar-Ge çalışmalarına bilimsel katkıda bulunmak, Niğde’deki girişimcilere proje konusunda teknik bilgi desteği sağlamak ve Niğde’de proje kültürünü geliştirmek amacıyla kurulan Proje Geliştirme ve Destekleme Birimi’ne (PROGED) Birim Sorumlusu olarak yeniden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihat POLAT atandı. Daha önce Birim Sorumluluğu görevini yürüten Doç. Dr. Cihat POLAT, bir süre için yurtdışına gittiğinden bu göreve Yrd. Doç. Dr. Yüksel PALACI getirilmişti. Yrd. Doç. Dr.  PALACI’nın görevlendirme ile TÜBİTAK’a gitmesinden dolayı Doç. Dr. Cihat POLAT Birim Sorumlusu olarak yeniden görevlendirildi. Ayrıca, PROGED’de görevli bazı akademisyenlerin uzun süreli il dışında veya başka kurumlarda görevlendirmelerinden dolayı, program sorumluları yeniden belirlendi. PROGED’in görev dağılımı aşağıdaki şekilde belirlendi:


PROGED’de Doç. Dr. Cihat POLAT başkanlığında yapılan toplantıda önceki gün Program Sorumluları ile bir durum değerlendirmesi yapıldı. Toplantıda PROGED’in kurulduğu günden bu yana yaptığı faaliyetler gözden geçirildi ve bir değerlendirme yapıldı.

 

PROGED’in üniversite-sanayi işbirliğinin gelişimi konusunda ön plana çıkması ve daha aktif bir rol üstlenmesi gerektiği konusunda görüş birliğine varıldı. Özellikle proje geliştirme ve uygulama konularında PROGED’in Niğde’de akla gelen ilk adres olması gerektiği belirtilerek bunun için sanayi ile daha yakın iletişime ve işbirliğine gidilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca Niğde’de proje konusunda son zamanlarda bir kıpırdanma olduğu ancak bunun yeterli olmadığının gözlemlendiği; PROGED’e bu konuda önemli görevler düştüğü belirtildi. Niğde’deki kişi ve kuruluşların PROGED’i direkt başvuracakları bir adres olarak görmeleri gerektiği vurgulandı.

 

PROGED, daha önce Niğde’deki sanayici ve işadamlarına yönelik çeşitli bilgilendirme toplantıları ve seminerler düzenlemiş; çeşitli firmalara ziyaretlerde bulunmuş; mevcut proje ve hibe destekleri hakkında işadamlarını bilgilendirmiş ve proje başvuruları için teşvik etmişti.


PROGED, birim olarak talep eden kişi ve kuruluşlara proje geliştirme ve uygulama konularında danışmanlık hizmeti de veriyor. Ayrıca talep eden kişi ve kuruluşlar ile üniversitede uzman öğretim üyelerinin bir araya gelmesine aracılık ediyor. PROGED’e üniversitenin internet sayfasındaki iletişim bilgilerinden ulaşılabiliyor. 


Birim Sorumlusu Doç. Dr. Cihat POLAT, konu hakkında “Bugün işadamlarının ve sanayicilerin yararlanabileceği çok çeşitli hibe ve destek programları mevcut. Bunlardan faydalanabilmek için belirli bir fikri ya da işi proje olarak hazırlamak ve sunmak gerekiyor. Projenin kabul edilebilmesi için ise iyi bir proje olması şart çünkü çeşitli kurum ve kuruluşlar önemli miktarda destek veriyor ve bunlar oldukça rekabetçi. PROGED proje konusunda uzman akademisyenlerden oluşan bir birim. Niğde’nin bu imkânı değerlendirmesi lazım.” dedi.

 

Cihat POLAT ayrıca Ahiler Kalkınma Ajansı’nın bugünlerde “Sektörel Rekabet Edebilirlik” ve “Küçük Ölçekli Altyapı” alanlarında çağrıya çıktığını ve önemli miktarda (%50’ye varan oranda) hibe desteği sağladığını ifade ederek; ilgilenen işadamları ve sanayicilerin bu fırsatı kaçırmamaları gerektiğini söyledi. Son başvuru tarihinin 7 Şubat 2013 olduğunu ve hibe başvurusu yapmak isteyenlerin bir an önce hazırlıklara başlamaları gerektiğini söyleyen Cihat POLAT; “Ancak proje düşüncesi olanlar şunu bilmelidir: Ciddi bir proje hazırlamak ortalama bir ay gibi bir süre alır. Her bir proje, firmaya özeldir ve yapılacak işi iyi bir şekilde tanımlaması gerekir –ki diğer projelere kıyasla fark oluştursun ve hakemi ikna etsin Piyasada iki ayrı uç var. Birincisi, bir iki günde proje hazırlayanlar. Bunlar seri proje üretiyorlar. Ellerinde matbu projeler var. Firma isimlerini değiştirip proje diye veriyorlar. İkincisi de çok fahiş fiyatlar isteyenler. Rakamların 30 bin dolara kadar çıktığını duyuyoruz. Her iki durumun da aşırı olduğunu ifade etmek gerekir. İşadamlarımızın iki durumu da değerlendirmeleri gerekir.” dedi.

 

Kalkınma Ajansı’nın Sektörel Rekabet Edebilirlik alanında bu çağrıda üç adet program önceliği belirlemiş durumda. Yani ajans, bu üç alandaki projeleri kabul edecek. Bunlar:

1.      İşletmelerin ar-ge, inovasyon, üretim ve pazarlama süreçlerinin iyileştirilmesi yoluyla sektörel rekabet edebilirliğin sağlanması,

2.      Enerji verimliliğinin artırılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması,

3.      Ürün/hizmet çeşitliliğinin artırılarak yüksek katma değerli üretim/hizmet yapısına geçişin sağlanması.

Cihat Polat, “Bu üç alan da son derece isabetli alanlar ve Ajansın bu kez olaya oldukça stratejik yaklaştığı gözüküyor. İnovasyon, üretim, pazarlama, enerji verimliliği ve ürün/hizmet çeşitliliğinin artırılması gibi alanları desteklemesi, işletmeler açısından son derece önemli bir fırsat. Çünkü birçok destek programında bu alanların bazıları ya hiç ya da çok az destekleniyor. Kaliteli bir proje ile birçok firmamızın bu desteklerden faydalanabileceğini düşünüyorum.” diye konuştu.

****


Yazarımız Selim GÖKEL  Proged hakkında ne yazmıştı.. TIKLAYIN

Editör: TE Bilişim