İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Niğde Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen İslam Düşüncesi Okulu etkinlikleri kapsamında “Her Dem Yeniden Doğarız Bizden Kim Usanası: Gelenek, Yenilenmek ve Süreklilik Üzerine” konulu bir konferans verdi.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programa; Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, fakülte dekanları ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar gerçekleştirdi. Konuşmasına emeği geçenlere katkılarından dolayı teşekkür ederek başlayan Prof. Dr. Muhsin Kar öğrencilere seslenerek, “Tematik okullar şeklinde düzenlenen bu etkinliğin, kendinizi ve ufkunuzu geliştirmeye faydası olacağını düşünüyorum. Eğer geleceğe dönük bir idealiniz varsa, bu idealinizi geçmişteki kültürümüzü, dinimizi, coğrafyamızı, tarihimizi ve sanatımızı bilerek ilerletebilirsiniz. Konferanslarda yer alacak olan konuları, öğrencilerimizin kendilerini geliştirebileceği alanlardan tespit etmeye çalıştık. Etkinliğimize, ikinci dönemde benzer şekilde yeni temalarla devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmasının ardından Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan da bir selamlama konuşması yaptı. Konuşmasında gösterdikleri ilgiden dolayı öğrencilere teşekkür eden Belediye Başkanı Özkan, “Gelenekler bir medeniyet pırıltısıysa bunlar yenilenerek yaşadığımız dünyaya gösterilmeli ve tekrar yaşatılmalıdır. Dünya insanlığının buna ihtiyacı var” dedi.

Programda kürsü alan konferans konuşmacısı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu ise günlük dilde kullandığımız kelimelerin anlamlarını idrak etmenin önemine değinerek, “İdrak etmek yakalamak demektir. Bir şeyi yakalayamazsan kaçar. Genelde günlük dilde yaptığımız söylemleri bir üste taşıyamadığımız için olup bitenleri idrak etmekte geri kalıyoruz. Dünyada politik, askeri ya da ticari anlamda olup bitenleri yakalayamıyoruz. Yakalayamayınca da duygusal durumlara düşüyoruz” diye konuştu.

Kelimelerin bir üst aşamasının ‘Terim’den geldiğini ifade eden Prof. Dr. Fazlıoğlu, “Terim yani ‘Terminus’ Roma’da sınırlara konulan tanrıcık demektir. Sınır yoksa savaş ve kaos vardır. Zihnimizde de sınırlara ihtiyacımız var. Kelimelere sınır koymazsak yani kelimeleri terime döndürmez ve ‘Istılah’ haline getirmezsek savaş yaparız. Istılah, barış oluşturan kelime demektir. Istılahlara düşmediğimiz zaman kavga ederiz, birbirimizle didişiriz ve savaş durumundayız demektir” değerlendirmesini yaptı.

Gençlikle iletişim kurmak için kullanılan dilin çok önemli olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, İslam düşüncesini takip etmek için kullanılması gereken yöntemlere de değinerek, kendi tarihsel tecrübemizi dikkate alarak çalışmalar yapmamız gerektiğini vurguladı.
Soru cevap kısmıyla devam eden etkinlik sonunda, Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan ve Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin kar tarafından Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’na üniversitemiz anı tabağı takdimi gerçekleştirildi.
 
 
Editör: TE Bilişim