Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaçar’ın sunumu ile “Prof. Dr. Fuat Sezgin’i Anmak ve Anlamak” adlı konferans programı gerçekleştirildi.

Konferansa, Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlyas Gökhan ve Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik, fakülte dekanları, müdürler, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Prof. Dr. Mustafa Kaçar konuşmasının başında, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in kendi ifadesi ile “Neredeyse tüm hayatını İslam Bilginlerinin bilime katkısını araştırmak” ile geçirdiğini vurguladı. Prof. Dr. Mustafa Kaçar ayrıca Prof. Dr. Fuat Sezgin’in yeni bir uyanışın temsilcisi olması dolayısıyla 2019 yılına “Fuat Sezgin Yılı” adının verildiğini belirtti.

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in, İslam Medeniyetinin bilime katkılarını görmezden gelmeye yönelik çalışmaların sürekli olarak karşısında durduğunun altını çizen Prof. Dr. Mustafa Kaçar, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in bunu yapmakta iki hedefi olduğunu belirtti. Prof. Dr. Mustafa Kaçar bunları, “İlki, İslam Medeniyetinin insanlık medeniyeti içerisindeki gerçek yerini tespit etmek ve ikincisi de, İslam Medeniyetini hedef alan taarruzlara, bilimsel çalışmaları ile karşı koymak” şeklinde ifade etti.

“Prof. Dr. Fuat Sezgin İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde alanında en tanınmış uzmanlardan olan Alman şarkiyatçı Hellmut Ritter tarafından verilen bir seminere katıldı. Katıldığı bu seminerden o kadar etkilendi ki Hellmut Ritter’in talebesi olmaya karar verdi” diyen Prof. Dr. Mustafa Kaçar, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in bu kararının arkasında Ritter’in kurduğu “Batıdaki bilimsel birikimin ardındaki esas kaynak İslam Medeniyetidir” sözü olduğunu da vurguladı.

“Prof. Dr. Fuat Sezgin, Almanya’da yaptığı çalışmalar neticesinde sahasında yazılan en kapsamlı ve en mükemmel eser olan Arap-İslam Bilimler Tarihi (Geschichte des Arabischen Schrifttums) adlı eseri ortaya koymuştur” diyen Prof. Dr. Mustafa Kaçar sözlerine, “Bu eser o dönemin bütün bilimsel paradigmasını bize aktarır” diyerek devam etti.

Prof. Dr. Mustafa Kaçar ayrıca, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in islam alimlerinin yapmış oldukları icatların, Türk milletine tanıtılmasını sağlamak amacı ile birçok bilim alanından yaklaşık 560 icadın bulunduğu İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ni İstanbul’da 2008 yılında hizmete açtığından da bahsetti.

“Kütüphanelerimizde binlerce yazma eser var. Bu eserler açıkçası bizim emeklerimiz ile onları daha ileriye götürmemizi bekliyor. Atalarımızın yapmış oldukları eserler ile tabiki de övüneceğiz ancak biz daha iyilerini yapmak için çalışmalıyız” diyen Prof. Dr. Mustafa Kaçar, batı medeniyetine bu değerleri kaptırmamak gerektiğini vurgulayarak, atalarımız açtığı çığır gibi bizimde çığır açmak için geçmişten güç almamız gerektiğine değindi.

Prof. Dr. Mustafa Kaçar sözlerini, “Dünya’ya boş yere yaşamak için gelmedik. Muhakkak ki bir görevimiz var. İslam dünyasında bilimin gelişmesi için herkes çaba göstermek zorunda. Yaptığı çalışmalarla, İslam medeniyetinin bilime önemli katkılarda bulunduğunu gösteren ve batı karşısında komplekse gerek olmadığını ortaya koyan Prof. Dr. Fuat Sezgin hocamız asıl misyonunu, kendi ifadeleri ile “Amacım, İslam topluluğuna mensup insanlara İslam bilimlerinin gerçeğini tanıtmak, benlik duygularını olumsuz etkileyen yanlış yargılardan onları kurtarmak ve ferdin yaratıcılığına olan inancı onlara kazandırmaktır” şeklinde ifade eder” diyerek noktaladı.

Konferans sonunda Prof. Dr. Mustafa Kaçar’a, Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar tarafından günün anısına hediye takdim edildi.

Editör: TE Bilişim