Niğde Eğitim-İş ; Performans yönetim sistemi uygulamasından vaz geçilmelidir

 

Eğitim-İş Niğde İl Temsilcisi Timur Özkan, Niğde’nin içinde olduğu iller arasında pilot uygulamanın yapıldığı “Performans Yönetim Sisteminden vazgeçilmesini istedi.

 

 

Özkan konu ile ilgili yaptığı açıklama da “Milli Eğitim Bakanlığının "okullardaki memnuniyetin artırılması, denetim sisteminin daha da iyileştirilmesi, öğretmenlerin performanslarının daha iyi görülebilmesi" iddiasıyla gündeme getirdiği "Performans Yönetim Sistemi" uygulaması, dayanak olarak hiçbir hukuki mevzuat olmamasına rağmen "pilot uygulama" adı altında Niğde’mizinde içinde olduğu bazı illerde yaşama geçirilmiştir.

 

Bakanlık, pilot uygulama adı altında eğitim çalışanlarına denek muamalesi yapmak suretiyle, onları meşru hukuki temeli olmayan hiçbir yükümlülük altına sokamaz. Kamu görevlilerinin görev tanımları usulüne uygun olarak yürürlüğe sokulan mevzuat hükümleri çerçevesinde belirlenir. Fiili durum yaratılarak bu zorunluluğa uyulmaması ilgililerin hukuki sorumluluklarını gündeme getirir. Son dönemde “performans, anket türü uygulamalar o denli yaygınlaşmıştır ki  tam bir angarya halini almış, öğretmenler bilgisayar başından kalkamaz hale gelmişlerdir. Pilot olarak uygulanan “performans” ölçme uygulamasında  yanlış,gereksiz ve neyi ölçeceği belli olmayan bir çok saçma soru sorulmakla birlikte,  ilerde bu uygulama devam ederse eğer, ne tür sorularla karşılaşabilineceği ise kesinlikle kuşkuludur.

 

         Ayrıca performans sisteminin olduğu yerde özelleşme ve sözleşmeliliğe geçiş kaçınılmazdır.Zaten adı Milli olan bir bakanlıkta Türkçe “Başarım” sözcüğünü kullanmak yerine “Performans” sözcüğünün kullanılması da  bakanlığın ne kadar milli kaldığını göstermesi bakımından önemlidir.

 

Sonuç olarak eğitim çalışanlarının çalışma hayatına haksız müdahale teşkil eden,angarya teşkil eden keyfi uygulamaların Milli Eğitim Bakanlığınca ivedilikle sona erdirilmesini talep ediyoruz.

Editör: TE Bilişim