Eğitim-Bir-Sen Niğde Şube Başkanı Celalettin Özüdoğru, "Velilerin gönüllü olarak yaptığı yardımları kabul etme yetkisi okul aile birliklerinde olmasına rağmen okul yöneticileri sorumlu tutularak haksız denetim ve soruşturmalarla tedirgin edilmektedir" dedi.

 

Özüdoğru yaptığı basın açıklamasında, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 20 Temmuz 2011'de 'öğrenci kayıt ve kabullerinde ve diploma karşılığı bağış alınmaması' konusunda bir genelge yayımlandığını hatırlattı.

Bu tarihten sonra velilerin kendi istek ve iradeleri ile yapmak istedikleri bağışı kabul eden okul yöneticileri hakkında soruşturma açıldığını ifade eden Özüdoğru, sendika olarak bu işi doğru bulmadıklarını belirtti.

 

Bağış kabul eden ya da okul aile birliği hesaplarında 'bağış' ibaresi görülen her okul yöneticisinin soruşturmaya uğraması durumunun yaygın bir uygulama haline geldiğini savunan Özüdoğru, “Sendika olarak okulların ihtiyaçlarının velilerin aidatlarıyla karşılanmasına biz de karşıyız. Ancak okullara bütçeden pay ayrılmamasından dolayı bu ihtiyaçların halihazırda yine velilerin aidatlarıyla karşılandığı da bir gerçektir” dedi.

 

Özüdoğru konuyla ilgili şunları kaydetti:

"Velilerin gönüllü olarak yaptığı yardımları kabul etme yetkisi okul aile birliklerinde olmasına rağmen okul yöneticileri sorumlu tutularak haksız denetim ve soruşturmalarla tedirgin edilmektedir. Okulların ve diğer eğitim kurumlarının müstakil bir bütçesi bulunmamaktadır. Kurum personelinin ücretleri genel bütçeden karşılanmakta ise de, okulların bakım, onarım, tamirat, genel temizlik, çevre temizliği, temizlik ve güvenlik personelinin ücret ve benzeri sosyal hakları, su, telefon, internet giderleri gibi sabit ve zorunlu giderler için bütçeden pay ayrılmamaktadır. Zorunlu giderlerin finansmanı, ödenek bulunmadığından, bağış ve yardımlardan karşılanmaktadır. Okullara ödenek ayrılması ya da eğitim kurumlarının Mali giderlerini karşılayacak bir kaynağın sağlanmasının zor şartlar altında çalışan, yönettikleri okulları ayakta tutma mücadelesi veren okul yöneticilerinin mağdur edilmemesi istiyoruz."

Editör: TE Bilişim