Bor Ahmed Kuddusi Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezinde okula gitmeyen yaşlılara okuma yazma kursu veriliyor.

 

Bor İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Bor Ahmed Kuddusi Huzurevinde 26 Mart 2012 tarihinde açılan ve 15 Haziran 2012 tarihine kadar 12 Hafta sürecek olan okuma yazma kursu yaşlılardan ilgi görüyor.

 

Ahmed Kuddusi Huzur Evindeki yaşlılara yönelik verilen Okuma Yazma Kursu Etkinliğine ziyarette bulunan Bor Kaymakamı Muammer Balcı, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, yaşlıların okuma ve yazma öğrenme istek ve gayretlerini memnuniyetle karşıladılar. Yaşlılara okuma ve yazma imkanı sunulmasından dolayı mutlu olduklarını dile getirdiler.

 

Bor Kaymakamı Muammer Balcı, okuma yazma kursuna katılan yaşlılara ayrı ayrı ilgi gösterdi. Onlara çeşitli hediyeler vererek gönüllerini aldı. Kaymakam Balcı, '' okuma yazma bilmeyen yaşlılarımızı bir şeyler öğrenme gayreti içerisinde görmekten mutluluk duyduk. Öğretmenlerinin göstermiş olduğu harf ve rakamlarla tanışıyorlar. Okumaya ve yazma alıştırmalarına başlanmış bulunduğunu gözlemledik. Yaşlılarımızın bedensel birçok rahatsızlığının var olmasına rağmen okuma ve yazmayı çok istedikleri ve öğrenmeye gayretleri mutluluk verici bulunmaktadır. Bizler elimizden gelen bütün imkanları onların mutluluğu için seferber etmeye devam edeceğiz”dedi.

 


''Okumanın yaşı yok''


Huzurevi yaşlı sakinlerinin ailelerinin maddi durumu elverişli olmadığı için küçük yaşta okuyamadığını dile getiren Bor Kaymakamı Muammer Balcı, '' O günün şartlarında çeşitli nedenlerle okula gidemeyen yaşlılarımıza,  Şimdi burada okuma yazma öğretiyoruz. İstedikten sonra okumanın yaşı yok'' dedi.

 

Kaymakam Balcı, ismini yazan kursiyer yaşlının ismini yazmayı bildiği için çok mutlu olduğunu kaydetti. Kurs sonunda belge töreni düzenleneceğini ve ismini yazan yaşlı okur- yazarın talebi olan bir çift ayakkabı sözü verdi.

 

Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, okuma yazma kursuna katılan kursiyerlerin okuma istek ve gayretleri karşısında duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Erat, açıklamasında; İnsanoğlu beşikten mezara kadar hayata dair birçok zor ve güzel şeyleri yaşama fırsatı taşımaktadır. Bunların bir başka güzeli olan okuma ve yazma çaba ve gayreti insan olmamızın gayelerinden birisi olmaktadır. Okuma ve yazma kişiye büyük kolaylıklar sağlar. Öğrenmenin en sağlam ve yararlı yolu, kişinin doğrudan doğruya bilgi edinmesidir. Bu da okuyup yazarak gerçekleşir. Bir harf öğretenlere şükran borcumuzu ödeyemeyiz. Okuma yazma bilmeyen yaşlılarımızı ziyaretimizde yaşanan mutluluk daha bir başka. Tüm emeği geçenleri kutluyorum. Dedi.   

 

Kursa devam eden huzurevi yaşlı sakinleri açıklamalarında; daha önce okuma ve yazmayı öğrenme fırsatı bulamadıklarını, o nedenle kursa büyük bir heyecanla katıldıklarını söyledi.


Ailelerinin kendilerini okula gönderemediğini ifade eden bir bayan huzurevi sakini, ''Eski zamanlarda (kızlar okuyup da muallim mi olacak) derlerdi, ailem, kardeşime bakmam için okula gitmemi istemedi. Ben de okuyamadım. Şimdi bayağı yaşlandım. Bu kursta okuma yazmayı canı yürekten öğrenmek istiyorum'' dedi.


Kurs eğitmeni, Kemerhisar Etiler İlkokulu öğretmeni Ali Demirci de yaşlı bireylerin algılama noktasında zorluk çektiğini ancak okuma yazmayı öğrenmek için arzulu olduklarını söyledi.


Kursiyerlerin ileri yaşlarda olmasının bazı sıkıntılar oluşturduğunu anlatan Kurs Öğretmeni Demirci, ''Büyüklerimizin bazı rahatsızlıklarından dolayı zaman zaman sıkıntılar yaşanabiliyor. Geçmişe dönük beyinleri çok dolu. Bundan dolayı kavramaları zor oluyor ama kursumuzda öğrenme azmi çok. Büyüklerimize okuma ve yazma öğretmeyi daha çok seviyorum'' diye konuştu.


Huzurevi Müdürü Selahattin Yücel’ de huzurevinde açılan kursla yaşı kaç olursa olsun herkesin kursa katılımı sağlanmaktadır. Huzurevinde okur-yazar oranı artacağı için gururlu olduklarını belirtti.

 

Editör: TE Bilişim