Niğde Üniversitesi  24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla hazırlamış olduğu “Osmanlı’dan Günümüze Öğretmenlik Mesleği” konulu konferans Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.



Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ergün’ün konuşmacı olarak katıldığı konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Alp, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nâzım Hikmet Polat, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kubilay Yazıcı, akademik personel ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Büyük ilgi gören konferans, Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

İnsan, eğitime muhtaç ve canlılar içinde eğitilmeye en uygun canlıdır diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Mustafa Ergün, öğretmenlik mesleğinin geçmişinin milattan önceki yıllarda Sümerlere, Konfüçyüs’e, Buda’ya, Antik Yunanistan’daki sofistlere kadar gittiğini belirtti.

Prof. Dr. Mustafa Ergün; “ Öğretmenlik, Reformasyon ve Karşıt Reformasyondan sonra herkese Hıristiyanlık dini ve ilmihalinin öğretilmesi sırasında bir "meslek" haline gelmiştir. Fransa ve Almanya'da din adamlarından ayrı, belli gruba öğretim yöntemleri kullanarak ders veren kişiler yetiştirilmeye çalışılmıştır. Avrupa'da önce kiliselere bağlı olarak çalışan öğretmen okulları, daha sonra devletler tarafından kurulup yönetilmeye başlanmıştır. İngiltere ve Amerika üniversitelerinde öğretmen yetiştirme bir eğitim bilim alanı olarak kurulmuş ve öğretmen Okulları 1888'den itibaren üniversitelere bağlı olarak açılmaya başlanmıştır. Türkiye’de –Avrupa ülkeleri ve Rusya’nın hemen arkasından– hem Batı tipi okullar kurmaya hem de bu okullar için Batı tipi öğretmen yetiştirmeye başladı. 16 Mart 1848’de ortaokul düzeyindeki o zamanki okullar için “Dârülmuallimin-i Rüşdî” adlı kurum kuruldu. Daha sonra İlköğretmen Okulu, Kız Öğretmen Okulu, Yüksek Öğretmen Okulu gibi öğretmen yetiştiren kurumlar kuruldu. Cumhuriyet döneminde de ortaokullara öğretmen yetiştiren Gazi Orta Muallim Mektebi, köy öğretmen okulları ve Köy Enstitüleri kuruldu. Dolayısıyla, Türkiye’nin öğretmen yetiştirme tecrübeleri oldukça zengindir ” dedi.


Öğretmenlik mesleğinde değişime neden olan faktörlerin bilim ve teknolojilerin gelişmesi, toplumsal yapıların değişmesi, ekonomideki değişiklikler ve psikolojideki gelişmeler olarak adlandıran Prof. Dr. Ergün, bu süreçlere rağmen öğretmenliğin hâlâ yüzyılımızın en asil mesleklerinden biri olma özelliğini koruduğunu ifade etti.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ergün konuşmasını; “Toplum ve teknoloji karmaşıklaştıkça insanların eğitim ihtiyaçları da artıyor. Temel eğitim veya lise mezunu olmak artık yeterli değil, herkes en az bir önlisans veya lisans mezunu olmak istiyor. Bu kapsamda öğretmenlerin sayısı, görev alanları ve sorumlulukları da değişiyor” diyerek sonlandırdı.

Konferans, Prof. Dr. Mustafa Ergün’e Niğde Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Alp’in teşekkür plaketi vermesiyle sona erdi.



Editör: TE Bilişim