Bugün Öğretmenler Günü…

Eğitim ve Öğretim sürecine önderlik ve rehberlik eden, öğretimin gerçekleşmesi için çalışan sıfatıyla tanımlanıyor öğretmenlerimiz. Tıpkı kadınlar gününden kadınlar gününe yılda bir kere kadınlarımızı hatırladığımız gibi öğretmenlerimizin de öğretmenler gününden öğretmenler gününe hatırlamanın utancının arkasına sığınaraktan yazıyorum bu satırları.

“Dünyada her şeye değer biçilebilir, ama öğretmenin eserine değer biçilemez. Çünkü onun eseri hem her şeydir hem de hiçbir şeydir” diyen Socrates’in sözleri, öğretmenin ve öğretmenliğin değerini beyinlerimize kazıyor.

Geçmişin öğreticisi geleceğin kurucusu olan, değerli kişilerin hamurunu yoğurma biçimiyle yarınlarımıza yön verecek çocuklarımızı ustalık maharetleriyle işleyen, değerini sözel olarak ifade edip, anlayış olarak tam hazmedemediğimiz öğretmenlerimizin günü bu gün.

Bugün hepimiz siz öğretmenlerin toplum içindeki yerini değerlerini anlatarak, yapıcılıkla yaratıcılığınızdan, insan haklarına olan saygınızdan bahsedecek, özverili, çevreye güven ve inanç veren, insan sevgisiyle dolu kişiliklerinizden bahseden başöğretmenimiz Atatürk’ün “Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” sözlerinin sizlere yüklediği sorumlulukları anlatarak, günü kurtarmanın rahatlığıyla evlerimize döneceğiz.

Siz öğretmenlerin değerlerinin, tutumlarının, deneyimlerinin yani anlayacağınız davranışlarımızın bütünü öğrencilerinizle birlikte tüm toplumu etkilediğinizden bahsederek, çocuklarımızın ufkunu açacak yaklaşımlardan dem vuracak, mesleğinizin kutsallığından yola çıkarak, güzel nutuklar atma hakkımızı kullanacağız bu gün.

Toplumun aydın bir üyesi, dünya topluluğunun uyanık bir üyesi ve mesleğinin yeterli bir üyesi olmanızı isterken sizden, aynı zamanda tarafsız olmanızı beklerken, üstüne kendinizi sürekli yenilemeniz gerektiğine vurgu yaparız. Ama bu mesleği cazip olmaktan çıkarıp hatta küçümsenmesine yol açan nedenlerin çözüm noktasında ise, elimizi taşın altına koymaktan çekiniriz.

Gelir düzeyinizin düşük olmasına, hizmet içi eğitimlerinizin yetersizliğine, siyasi baskılara maruz kalmanıza, hele birde köy öğretmeniyseniz kalacağınız lojmanınızın olamamasından, ulaşım zorluklarınıza, teknolojik yenilikleri takip edememenize kadar, önünüze yığılan bir çok sorunu göz ardı etmemenizi bekleriz.

Büyük bir kısmınız ek iş yapmadan geçinemezken, alan bilginiz, genel kültürünüz, insan sevginiz ve toplumsal bilincinizle var olmanız gerektiğine değinir, oysa sizlerinde insan olduğunu, büyütmesi gereken çocuğu, geçindirmesi gereken evi, üstlendiği farklı sorumlulukları olabileceğini unuturuz.

Evet Sevgili öğretmenlerim.

İçinde bulunduğumuz tüm  mesleki, sosyal, ekonomik ve kişisel sorunlarınıza rağmen ayakta kalıp, öz veriyle hizmet ettiğiniz için sonsuz teşekkürler.

Zaten bunu da ancak siz öğretmenler başarabilirdiniz.