Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen Türkiye’nin İklim Değişikliğine Uyum Kapasitesinin Geliştirilmesi Birleşmiş Milletler Ortak Programı kapsamında Niğde Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin katkılarıyla İklim Değişikliğine Uyum Eğitici Eğitimi 6-7 Ekim tarihlerinde Niğde’de gerçekleştirildi. İklim değişikliğine uyum konusunda hazırlanan İklim Sınıfı Eğitim Programı’nın parçası olan eğitici eğitimi, ilköğretim çocuklarının öğretmenler ve okullarda staj yapan Eğitim Fakültesi son sınıf öğrencileri aracılığıyla iklim değişikliğine uyum konusunda bilgi ve farkındalık düzeylerinin artırılması amacıyla geliştirildi.

 

Eğitime; Niğde’nin Bor, Ulukışla, Çamardı ve Merkez ilçelerinden ilköğretim öğretmenleri ve Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin çeşitli birimlerinde okuyan son sınıf öğrencilerinden oluşan yaklaşık 40 kişi katıldı. Eğitimin açılış konuşmasını yapan Niğde İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Akbıyık; “Bizler eğitimciler olarak, ülkeyi kendilerine teslim edeceğimiz genç neslin eğitiminden, yetiştirilmesinden sorumluyuz. Yalnızca birşey öğretmek değil, bilgiyi yaşam tarzına dönüştürmek büyük önem taşıyor. Çevreyi korumak, gelecek kuşaklara iyi bir ortam hazırlamak bizim elimizde. Mevcut çevresel sorunları tamamen ortadan kaldıramasak bile asgari düzeye indirebiliriz” dedi.

 

Eğitimde katılımcılara öncelikle iklim değişikliği nedir iklim değişikliğinin Türkiye’ye etkileri nelerdir ve ortak program kapsamında Seyhan Havzası’nda yapılan çalışmalar aktarıldı. Seyhan Havzası’na Yolculuk belgeselinin gösteriminin ardından grup çalışmalarına geçildi. Eğitim programı kapsamında hazırlanan İklim Sınıfı - İklim Değişikliğine Uyum Eğitici El Kitabı tanıtıldı ve öğretmenler tarafından nasıl kullanılacağı uygulamalarla anlatıldı.

 

Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Cengiz KAYACILAR, iklim değişiklikleri nedeniyle Aladağlar’da hızla erimeye başlayan son buzul kalıntılarının çarpıcı görüntülerinin yer aldığı bir görsel sunumla çalıştaya katkı sağlarken, Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNAL da öğretim teknikleri hakkında görsel bir sunum gerçekleştirdi.

 

İklim değişikliğini bütün boyutları ile ele alan İklim Sınıfı - İklim Değişikliğine Uyum Eğitici El Kitabı ile; eğiticilere, iklim değişikliğinin farklı unsurları konusunda ayrıntılı ve kolay anlaşılır bilgiler sunulması amaçlanıyor. Eğitici El Kitabı, eğiticiler için iklim değişikliğine dair son bilgileri içeren bir kaynak görevini de üstleniyor. Eğitici El Kitabı; İklim Değişikliği ile İlgili Genel Bilgiler, Sera Etkisi ve İklim Değişikliği, İklim Değişikliğinin Gözlenebilir ve Öngörülen Etkileri, Küresel İklim Değişikliği ve Türkiye: İklim Değişikliğinin Türkiye’deki Olası Etkileri ve Çözüm Arayışları olmak üzere beş üniteden oluşuyor. Eğitici El Kitabı’nda her ünitede belirlenen başlıklara göre konu anlatımı, ünite sonunda öğrencilerle uygulanacak etkinlikler ve etkinlik değerlendirme soruları yer alıyor.

 

İlköğretim müfredatı incelenerek, müfredata uygun bir şekilde geliştirilen İklim Sınıfı - İklim Değişikliğine Uyum Eğitici El Kitabı ile; dördüncü, beşinci, altıncı ve yedinci sınıf öğretmenleri ve öğrencilerine ulaşılması hedeflendi. Eğitici El Kitabı’ndaki etkinlikler; Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, Matematik, Türkçe, Görsel Tasarım, Bilgisayar, İngilizce, Tasarım Teknolojileri, Serbest Etkinlik gibi derslerle ilişkilendirilecek nitelikte hazırlandı.

 

İklim Sınıfı - İklim Değişikliğine Uyum Eğitici Eğitimi El Kitabı öncelikle pilot olarak Seyhan Havzası’ndaki (Kayseri, Niğde, Adana) ilköğretim okullarında uygulanacak. Türkiye’nin İklim Değişikliğine Uyum Kapasitesinin Geliştirilmesi BM Ortak Programı kapsamında Seyhan Havzası’nda pilot projeler gerçekleştirilmiş olması nedeniyle Eğitici El Kitabı’nın ilk uygulama alanı olarak Seyhan Havzası seçildi. İklim Sınıfı – İklim Değişikliğine Uyum Eğitici Eğitimi 1-2 Ekim’de Adana’da, 6-7 Ekim’de Niğde’de ve 8-9 Ekim tarihlerinde Kayseri’de gerçekleştirildi. Eğitimlerle Seyhan Havzası’’daki yaklaşık 150 öğretmene ulaşılmış oldu.

 

Ayrıntılı bilgi için: http://www.iklimmdgf-tr.org/








Editör: TE Bilişim