Niğde Üniversitesi 16 Mart Öğretmen Okullarının 168. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle düzenlediği “Türkiye’de Öğretmen Yetiştirme Politikaları” konulu konferans, Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’de gerçekleştirildi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsa Korkmaz’ın konuşmacı olarak katıldığı programa, Eğitim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürümüz Doç. Dr. Kubilay Yazıcı, akademik personelimiz, öğrencilerimiz ve davetliler katıldı.

Program Saygı Duruşu’nda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Genel olarak bir eğitim sistemi öğretmen, eğitim programı ve öğrenci olmak üzere üç temele dayanmaktadır diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. İsa Korkmaz; “Eğitim programı öğretimin hangi şartlarda ve nasıl yapılacağına ilişkin ortam, öğrencilerin öğrenme süreçlerindeki rolleri ve sorumlulukları, öğretmenlerin öğretme ortamındaki görev ve sorumlulukları, araç-gereçler ve öğretim materyallerini içermektedir. Türk Eğitim Sistemini tarihsel olarak incelenmeye başlandığında 19 yüzyılın ikinci yarısından itibaren eğitimde ıslahat ve yenileşme hareketlerinin hız kazandığını görülmektedir. Osmanlı imparatorluğunda eğitim işi devlet işlerinden ve sorumluluğundan ayrı olarak vakıflara bağlı bir hizmet olarak yürütülmüştür. Osmanlı imparatorluğunun ekonomik, sanayi ve askeri alanlarda batı ülkelerinin gerisinde kalması imparatorluk genelinde yenileşme hareketlerini başlatmıştır. Osmanlı imparatorluğundaki kurumların batı ülkelerinin kurumlarıyla karşılaştırılarak batı kurumlarına uygun hale getirmek için bir takım ıslahat ve reform hareketleri 19 yüzyılın ortalarında başlamıştır.

Eğitimdeki reform hareketlerin önceliği modern askeri okulların kurulmasıyla başlamıştır. Batı ülkelerinin askeri eğitim kurumları dikkate alınarak yapılandırılan askeri okullarda başlatılan reform tüm eğitim sistemini etkilemiştir” dedi.

Yüksek askeri uzmanlık okullarının öğrenci ihtiyacını karşılamak için 1838 yılında Rüştiyelerin açıldığını ve bu kuruluşların amaçlarının, Osmanlı İmparatorluğunun devlet teşkilatı batı devletlerine göre düzenlenmesi sonucu kurumlarda ihtiyaç duyduğu batıya uygun devlet memurları karşılamak ve batıya uygun kurulan yükseköğretim kurumlarına öğrenci kaynağı oluşturmak olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. İsa Korkmaz; Rüştiyelerin öğretmenleri nerede ve nasıl yetişeceği konusunda bir problem oluştuğunu,  Rüştiyelerin öğretmen ihtiyacını karşılamak için 16 Mart 1848 yılında “Darül-ü Muallimini Rüşti” olarak ilk öğretmen okulu açıldığını belirtti.          

1924-1954 yılları arasında ilkokul veya sınıf öğretmeni yetiştirmede köy ve şehir sınıf öğretmeni olmak üzere iki model kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. İsa Korkmaz, 1954 yılından 1974 yılına kadar ilkokullara öğretmen yetiştiren tek kurumun İlk öğretmen okulları olduğunu vurguladı.

Programın sonunda Prof. Dr. İsa Korkmaz’a Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat tarafından teşekkür belgesi ve çiçeği takdim edildi.

Editör: TE Bilişim