Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi İsmail Sarı’nın yürütücüsü olduğu “Diyabetik Retinopati ve Epoksieikosatrienoik Asit Metabolizması Arasındaki ilişkinin İncelenmesi” adlı proje TÜBİTAK 3501 proje desteği almaya hak kazandı.

Son zamanlarda bilim çevrelerinin ilgi odağı olmuş ve kalp damar hastalıkları, hipertansiyon gibi hastalıkların tedavisinde de hedef haline gelmiş önemli bir biyokimyasal yolun diyabet ve diyabetik retinopatili hastalarda ileri moleküler ve biyokimyasal yöntemlerle detaylı bir şekilde incelelenmesinin amaçlandığı projede, Üniversite Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Kürşad Ramazan Zor ve Dr. Öğr. Üyesi Erkut Küçük, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Serpil Erşan ve T.C. Sağlık Bakanlığı Niğde İl Sağlık Müdürlüğü Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Polikliniği Uzman Dr. İsmail Abasıkeleş araştırmacı olarak yer alırken Üniversite Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Araş. Gör. Esma Özmen de bursiyer olarak yer alıyor.

Konusu bakımından alanında yapılan ilk kapsamlı çalışma olan “Diyabetik Retinopati ve Epoksieikosatrienoik Asit Metabolizması Arasındaki ilişkinin İncelenmesi” başlıklı proje araştırması sonucunda elde edilen verilerin hem diyabet hem de diyabetik retinopatinin patogenezi, prognozu ve tedavisi alanlarına önemli katkılar sunması da bekleniyor.

Bahsi geçmekte olan TÜBİTAK 3501 Programının amacı ise kariyerlerine yeni başlayan doktoralı bilim insanlarının çalışmalarını proje desteği vererek teşvik etmek ve bunun yanında 21. yüzyılın akademik önderliğini yüklenecek genç araştırmacıların çalışmalarını destekleyerek, hem genç bilim insanlarının kariyerlerini araştırmacı ve eğitimci olarak en iyi şekilde sürdürmelerine hem de bilimsel düzeyimizin geliştirilmesi ve bilimin ülke kalkınmasındaki rolünün artırılmasına destek sağlamaktır.

Editör: TE Bilişim