Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) 2019-2020 eğitim-öğretim yılının tam anlamıyla başlaması münasebeti ile açılış programı düzenledi. NÖHÜ ev sahipliğinde gerçekleşen programa Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, AK Parti Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun, Selim Gültekin, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek konuşmasına, “Öncelikle 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının başta öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve ilimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyor; Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Sözlerime başında üniversitemizde bu yıl eğitme başlayan gençlerimize hoş geldiniz diyor; tüm öğrencilerimize eğitim ve öğretimlerinde başarılar diliyorum” ifadeleri ile başladı. Şimşek, “Şüphesiz eğitimde başarıyı yakalayan ve nitelikli insan gücü yetiştiren ülkeler, çağdaş uygarlık ve teknolojide ileri seviyeye ulaşarak dünya ekonomisinde söz sahibi olmuştur ve bu süreçte üniversiteler büyük rol oynamıştır. Bu anlamda Ülkemizin bölgesinde ve dünyada daha çok söz sahibi olmasında ve konumunu güçlendirmesi noktasında üniversitelerimizin sunacağı katkılar da yadsınamaz bir gerçektir. Büyük bir memnuniyetle görüyoruz ki; Niğde Ömer Halisdemir Üniversitemiz 27 yıl gibi kısa bir sürede her anlamda büyük gelişim ve atılım göstermiş; ülkemizde adından söz ettiren bir üniversitesi haline gelmiştir. Bugün üniversitemiz yaklaşık 28 bin öğrencisi, 960 akademik personeliyle genç, dinamik ve modern bir bilim yuvası olarak ülkemizin hizmet ordusuna nitelikli gençler yetiştirmektedir. Biliyoruz ki; üniversitelerin öncülük etmediği hiçbir kalkınma hamlesi, hiçbir değişim ve dönüşüm süreci başarıya ulaşamaz. Üniversiteler, İçinde bulunduğu şehrin, bölgenin ve ülkenin fikir hayatını etkilediği kadar sosyal ve ekonomik gelişmesinde ve kalkınmasında da belirleyici bir üstlenmiştir. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi bölgenin ekonomik dinamikleri ve bu alandaki potansiyelinin harekete geçirilmesi anlamında, yenilenebilir ve temiz enerji ile hidrojen yakıt pili ve fotovoltaik teknolojiler alanında önemli çalışmalara imza atmaktadır. Yine Üniversitemiz bünyesinde kurulmuş olan Teknoparka her geçen gün yeni firmaların katılması Niğde'de inovatif sektörlerin gelişeceğinin ve dolayısıyla Teknoparkın İlimiz ekonomisine katkı sunacağının bir göstergesidir” dedi.

Öğrencilere seslenen Şimşek, “Sizler ülkemizin geleceğisiniz, ülkemizin teminatısınız. Sizler, ülkemizi, Büyük Önder Atatürk’ün hedef gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine taşıyacak gençlersiniz. Bunun için tüm imkânlar Üniversitemizde sizlere sağlanmış durumda. Özellikle son yıllarda yapılan 7 bin kişilik öğrenci yurtlarımızla ilimiz Niğde’de barınma sorunu kalmamıştır. Aynı şekilde üniversitemize her geçen gün daha modern binalar ve derslikler kazandırılmaktadır. Ümit ediyorum ki; buradan mezun olacak gençlerimiz, ülkemiz ve milletimiz için faydalı işler yaparak ülkemizi çok daha iyi noktalara taşıyacaklardır. Ümit ediyorum ki; sizler gelecekte elde ettiğiniz başarılarla hem üniversitemizin hem de ailelerimizin gururu olacaksınız. Ben tüm öğrencilerimize tekrar başarılı bir eğitim öğretim yılı diliyorum” ifadelerini kullandı.

AK Parti Milletvekili Niğde Yavuz Ergun, “İçerisinden geçtiğimiz bu yeni dönemde Dünyamız dijital dönüşüme hızla geçmektedir. Yapay zekânın konuşulduğu bu dönemi en iyi şekilde değerlendirip yerimizi almak durumundayız. Öğrencilerimizi her açıdan olduğu gibi teknolojik aygıtların daha da kullanılacağı zamana hazırlamamız lazım. Nasıl başka üniversiteler kendi aydınını yetiştiriyorsa, bizim üniversitelerimiz de Türk aydınını yetiştirecektir. Bunun için üniversitemizin her alanda başarıya ulaşmak için elinden gelenin en iyisini yaptığına şahidiz, siz değerli gençlerimizin de buna katkı sağlamaları bizleri ziyadesi ile heyecanlandırmakta ve mutlu etmektedir” ifadelerini kullandı.

AK Parti Milletvekili Niğde Selim Gültekin “Devletimizin 2023 için çizdiği vizyonda ‘net kalkınma değerini, kendi beyin gücüne dayanarak artırabilen’ bir Türkiye hedefi vardır. Bu konuda, devletimizin çalışmaları doğrultusunda, Türkiye, yükseköğretim alanında son 17 yılda büyük başarılara imza atmıştır. 2002 de 76 olan üniversite sayısı bugün 207'ye çıkmıştır. Birçok yenilik hayat geçirilmiş ve daha fazlasının hayata geçirilmesi için de, yoğun bir şekilde çalışmalar devam etmektedir. Yapılan çalışmalarla, üniversiteler artık; toplumun talepleri ve değerlerine direnen, siyasete yön vermeye çalışan, otoriter, aşırı merkeziyetçi kimliğinden bütünüyle uzaklaşarak, milletinin değerleri ile bütünleşmiş, ülkesinin kalkınmasına katkı sağlamaya çalışan, yetki paylaşımına önem veren, dış paydaşların görüşlerini kararlarına yansıtan ve yükseköğretim ile ilgili politikalar üreten bir kurum halini almıştır” dedi.

Başkan Özdemir, “Ömer Halisdemir Üniversitesi yeni eğitim-öğretim yılına, her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni umutlarla başlıyor. Ömer Halisdemir Üniversitesi; eğitimde, bilimde, kültürde, sanatta ve sosyal hayatta, kısacası yaşamın her alanında marka ve bir dünya üniversitesi olma hedefiyle her geçen yıl nitelik ve nicelik olarak gelişerek, büyük mesafeler kat etmiştir. Bunun en yakın örneğini geçtiğimiz Haziran ayında yaşadık. Üniversitemiz, TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan ve her yıl düzenli olarak açıklanan Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinde 164 üniversite arasından 43. Sırada yer alarak ilk 50 üniversite arasına girmeyi başarmıştı. Bize bu gururu yaşatan başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar hocamıza, tüm akademik ve idari personelimize bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın koyduğu 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine bizi gençler ulaştıracaktır. Bu gençler, ülkeyi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylemiş olduğu gibi muasır medeniyetler seviyesine çıkaracaktır. Kısacası gençlerine, çocuklarına yatırım yapmayan milletlerin geleceği olamaz. Bizler de Niğde Belediyesi olarak gençlerin dolayısıyla üniversitelerin en büyük destekçilerindeniz” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yaptığı konuşmada “Üniversitemiz, kendi alanında ve standartlarındaki eğitim kurumları arasında ilk 10 sıradadır. Şahsım adına üniversitemizin daha da çok geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Kentin tarihine sahip çıkar ve ararsanız gerçekten kentin gelecek tarihi ile özdeşleşir ve anılırsınız. Bu kente sizlerin çok büyük katkıları olacağına inanıyorum. Ben muhalefet milletvekiliyim ve doğal alarak yapılmayanı konuşurum ama önemli olan bir arada olmak. Niğde olarak bir ve bütün olarak sorunların üstesinde gelmeliyiz. Üreten, düşünen, yöneten ve sahiplenen bir anlayışla ülkemizi geleceğe daha güzel taşırız” ifadelerine yer verdi.

NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar programda yaptığı açılış konuşmasında “Üniversitenin 2019-2020 Eğitim Öğretim yılı açılış törenine hoş geldiniz. Üniversitemizi tercih ederek bu yıl aramıza katılan 0yeni öğrencilerimize de ayrıca hoş geldiniz diyorum. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ailesinin bir parçası olmayı tercih ettiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Üniversitemiz için her eğitim öğretim yılı yeni bir başlangıç, yeni bir umuttur. 1992 yılında kurulan üniversitemiz, bu yıl 28 yaşındadır. Dünyanın önde gelen, saygın üniversiteleri ile yaşı karşılaştırıldığımızda oldukça genç sayılabilir. Ancak üniversitemizin mevcut fiziki ve teknolojik alt yapısı ile akademik kadroları objektif bir şekilde değerlendirildiğinde yaşından daha büyük başarılara imza attığını söylemek mümkündür. Nitekim bu genç yaşına rağmen üniversitemiz spesifik alanlarda bilimsel açıdan öncülük ederek ve birçok açıdan ilklere imza atarak ülkemizin bilim hayatına önemli katkılarda bulunmuştur. Üniversitemiz bu gücü akademik ve idari personelinden, öğrencilerinden, mezunlarından ve siz değerli Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi dostlarından almaktadır. Sizlerden aldığımız güç ile üniversitemizin mevcut konumundan daha ileri seviyeye hep birlikte taşıyacağımıza inanıyorum’’ dedi.

Konuşmaların ardından Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç tarafından Ömer Halisdemir Üniversitesi öğrencilerine ilk ders olarak ‘Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler’ konulu ders verdi.

Editör: TE Bilişim