Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ile Türkiye'nin en büyük tohum firmalarından May Agro Tohumculuk San. Tic. A.Ş. arasında eğitim işbirliği protokolü imzalandı.

İmzalanan protokol kapsamında, Fakülte Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından May Agro Tohumculuk San. Tic. A.Ş. firmasında görevli teknik personellere temel genetik, teorik ve uygulamalı bitki ıslahı konularında eğitimler verilecek.

Üniversite Sürekli Eğitim Merkezi (NÜSEM) aracılığıyla yürütülecek olan eğitim faaliyetlerinin ilk aşamasını kapsayan "Temel Genetik ve Bitki Islahı Sertifika Programının uygulamaya sokulması ile May Agro Tohumculuk San. Tic. A.Ş. firmasının Bursa, İzmir, Adana, Tekirdağ ve Şanlıurfa'daki birimlerinde görev yapmakta olan 21 teknik personel 21-22 Aralık 2019 tarihlerinde Niğde'ye gelerek ilk derslerini aldı.

Üç aylık dönem içerisinde verilecek toplam 24 saatlik dersten oluşan "Temel Genetik ve Bitki Islahı Sertifika Programı" 23.02.2020 tarihinde tamamlanacak ve programı başarıyla tamamlayan katılımcılara sertifika verilecek.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, tarla bitkileri ve sebze tohumculuğunda ülkemizin en büyük tohum firmalarından birisi olan May Agro Tohumculuk San. Tic. A.Ş. firması ile eğitim işbirliği protokolünün imzalanmasının, Fakültenin misyonu ve tohumculuk sektörüyle ilişkilerin geliştirilmesi açısından çok önemli olduğunu ifade ederek, “Üniversitemiz Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesini, "Yeni Nesil Tarım Fakültesi" olarak tanımlıyoruz. Burada kaliteli bir eğitim ve nitelikli Ar-Ge çalışmaları yaparak, ulusal ve uluslararası alanda öncü bir eğitim ve araştırma kurumu olmayı hedefliyoruz” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, Bursa merkezli faaliyet gösteren May Agro Tohumculuk firması ile başlatılan bu işbirliğinin, ülkemiz  tohumculuk sektöründe üniversite-sanayi işbirliği açısından örnek bir model olmasını ve ileride de diğer firmaların katılımıyla daha da genişlemesini umduklarının da altını çizdi.

Programın koordinatörlüğünü yapan Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ufuk Demirel ise yaptığı açıklamada, ilk mezunlarını iki yıl önce veren Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümünden iki yılda mezun olan üç öğrencilerinin May Agro Tohumculuk firmasında işe başladığını, halen öğrenime devam eden üç öğrencilerinin ise firmanın AkadeMay isimli programına devam ettiğini ifade ederek “Firmanın istihdam ettiği bölümümüz mezunlarının bilgi ve beceri donanımından duydukları memnuniyet ile bölümdeki öğretim üyelerinin kendi alanlarında tanınmış ve yetkin bilim adamları olması bu işbirliğinin ortaya çıkmasında belirleyici etkenler oldu” dedi.

Doç. Dr. Ufuk Demirel ayrıca, Türkiye'nin tek Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümünün tanıtımı ve mezunların istihdamı açısından bu işbirliğinin de oldukça önemli olduğunu vurguladı.

İmzalanan protokolün ardından açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemizin ülkemizin tohumculuk sektörüne büyük katkılar yaptığını ve yapmaya da devam ettiğini vurgulayarak, “Öncelikli alanlarımız arasında yer alan tarım sektöründe de ihtisaslaşma bağlamında, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin öneminin farkındayız” dedi.

Her alanda olduğu gibi tarım ve tohumculuk alanında da modernleşmeye ihtiyacın olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, “Biz Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak ülkemizin en modern ve hedefe yönelik olarak işleyebilen yapılarından biri olan Tarım bilimleri ve Teknolojileri Fakültesine sahibiz. Ülkeye fayda sağlamak adına sadece modern bir yapıya sahip olmak değil alanında uzmanlaşmış çalışanların da olması gerekli. Biz bu anlamda şanslıyız çünkü fakültemiz alanında uzman öğretim üyelerini ve çalışanlarını da barındırıyor” ifadelerini kullandı.

İmzalanan protokolün Üniversite-Sanayi işbirliği açısından da değerli bir yeri bulunduğuna değinen Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, günümüzde üniversite ve sanayi işbirliklerinin oldukça önemli bir noktaya ulaştığını da belirterek “Bu işbirlikleri, hem üniversitelerin hem de sanayilerin gelişmesi, güçlenmesi ile yenilikçiliğin ve verimliliğin sürekliliği açısından son derece önemli bir rol oynamaktadır” sözlerini kullandı.

May Agro firması ile yapılan protokolün üniversitemize değerli kazanımlar katacağını ifade eden Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, “Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemizde verdiğimiz uygulamalı eğitimi alan öğrencilerin, mezun olduklarında iş bulma şansları daha fazla oluyor. Bunun farkında olarak, firmalar ile yaptığımız protokoller sayesinde öğrencilerimize bu fırsatı sunma gayreti içindeyiz” dedi.

Editör: TE Bilişim