Bu yıl 10’uncusu düzenlenen ve Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün “Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışmasının” organizasyonuyla gerçekleştirilen yarışmaya Niğde Valisi Âlim Barut, AK Parti Niğde Milletvekili Alparslan Kavaklıoğlu, AK Parti Niğde Milletvekili Ömer Selvi, Bor Kaymakam Vekili Mehmet Yaşar Yeşiltaş, Çamardı İlçe Kaymakamı Mehmet Fevzi Dönmez, Kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, belde belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması Bor Bahçeli Kasabasından Hanife Tan, Kızılca Kasabasından Elif Özkan, Kemerhisar Kasabasından Nuriye Kurt, Altunhisar İlçesinden Ayşe Doygun, Çamardı İlçesi Demirkazık köyünden Aysel Bıçkı, Çamardı Bademdere kasabasından Zeynep Tongur, Çiftlik İlçesi merkezden Feride Tekin, Divarlı Kasabasından Döndü Cullaz, Ulukışla Ovacık Köyününden Nebahat Şahin, Merkez Gümüşler kasabasından Dilek Ağırkan olmak üzere 10 kadın katıldı.  

 

Yarışmanın başında bir konuşma yapan AK Parti Niğde Milletvekili Ömer Selvi; Geçmişte olan kara düzen bir çiftçilik değil artık üretimin yapılmadığını bilgiye ve projelere yönelik üretimin daha çok ön plana çıktığını vurguladı. “Kadınlarımızın bu zamana kadar tarımda görev alan isimsiz kahramanlardır. Ve isimleri nakış nakış bu topraklara işleniyor” diye konuştu.

AK Parti Niğde Milletvekili Alparslan Kavaklıoğlu’da yaptığı konuşmada; Niğde bir tarım memleketi, soğuk alır sıkıntı, çok üretilir sıkıntı, mazot ve elektrik pahalı hepsi sıkıntılı olduğu vurgusunu yaptı. Niğde’de patates sorunun devam ettiğini belirten Kavaklıoğlu “Birçok kez bu konuda girişimlerde bulunduk. En son bir sosyal sorumluluk projesi dâhilinde MEDAŞ Niğde’den patates alacak. Ama şöyle bir sıkıntı var patates dağıtacak kişi yok. Artık Niğde organik tarım konusuna daha çok kafa yormalı ve alternatif ürünlere yönelmelidir” dedi.

Niğde Valisi Âlim Barut’ta konuşmasında “Tarımın en önemli girdisi kadınlarımızdır. Onların ellerinin değdiği her üründe kaliteli ve verimli ürün alınır. Toprak ve kadın üretken ve emekçidir. Tarımda iş gücünün büyük bir bölümünü kadınlarımız oluşturmaktadır. Bilinçli anne toplumun temel taşıdır. Kadınlarımız sadece iş gücü olarak değil bilgi ve deneyim olarak da üretimde yer almaktadırlar” dedi.

15 sorunun sorulduğu yarışmada 3’üncülük için 3 yarışmacı kıyasıya yarıştı ve 3’üncülüğü Çiftlik İlçesinin Divarlı kasabasından Döndü Cullaz alırken, birinci ve ikincilik içinde kıyasıya bir yarış oldu. Berabere kalan Bor Bahçeli Kasabasından Hanife Tan ve Altunhisar İlçesinden Ayşe Doygun’a birkaç soru daha soruldu. Bor Bahçeli Kasabasından Hanife Tan 1’inciliği hak eden yarışmacı oldu.

1’inciye ödülü olan Cumhuriyet Altınını Niğde Valisi Alim Barut ve eşi takdim etti. Vali Barut bu yılın Toprak Anasını tebrik ediyorum. Niğdemizi diğer illerde başarı ile temsil etmesini diliyorum dedi. İkinci olan Ayşe Doygun’a yarım altın, üçüncü olan Döndü Cullaz’a da çeyrek altın hediye edildi. Tüm yarışmacılara sponsorlardan temin edilen hediyeler takdim edildi.

Birinci olan Bahçeli Kasabasından Hanife Tan, “Hedefim Kayseri deki yarışmayı da kazanıp Niğde’yi Türkiye Finalinde projemle başarılı bir şekilde temsil etmek istiyorum” diye konuştu.


Editör: TE Bilişim