Niğde’nin Ulukışla ilçesi Ovacık köyünde Tarım ve Orman bakanlığının destekleriyle kurulan Turşu fabrikasında üretilen turşuluk organik ve yerli olduğu gibi işletme sahibi turşuluk malzemeleri kendi tarlasında üretip paketleyip turşu haline getirip 10 ülkeye ihraç ederken aynı zamanda Türkiye’de de 45 ile sevk ediliyor. 


Niğde Tarım ve Ormancılık İl Müdürü Asım Baş; “ burada üretim, burada işleme buradan pazarlama sloganıyla yürüttüğüm tarımsal faaliyetlerimizin bir farklı örneği de kornişon tarlamız ve turşu fabrikamızdır. Burada üretilen turşunun bütün malzemeleri burada kendileri üretiyor ve kendileri burada fabrikada paketleme yapılıp ülke genelinde yaklaşık 10 ülkeye ihraç edildiği gibi Türkiye genelinde de 45 ile sevk ediliyor” diye konuştu.


 Müdür Baş; “Üreticimiz burada biber, lahana, kornişon ve domates gibi bir çok turşuluk malzemeyi Tarım ve Ormancılık il müdürlüğümüz tarafından desteklenen tesiste turşu haline getiriliyor. Burada kendi üretip kendi paketleyip marka haline getirilen turşular 10 ülkeye ihracat edilip Türkiye içinde de 45 ile sevk ediliyor. Bakanlığımız destekleriyle bu yıl sözleşme imzaladık ve 2 milyon 200 Bin TL yatırımla kapasitesini artırılıyor. Tarım bakanlı b

u 2 milyon 200 bin TL’nin 1 milyon 100 Bin TlL7sini hibe olarak veriliyor. Burada hedefimiz kapasite artırımına, teknoloji yenilemesine ve karı yüksek bir yatırıma dönüştürmeye düşünüyoruz” dedi.
Kendi tarlasında ekip, kendi turşu fabrikasında paketleyip 10 ülkeye ihraç  ettiği gibi Türkiye’deki 45 ile sevki yapılan turşu fabrikasının işletme sahibi Fevzi Erbil; “ 2002 yılında bugüne kadar yaklaşık 16 yıldır burada tarlalarımızda ürettiğimiz ürünleri turşu haline getirip yaklaşık 5 ülkeye ihraç ettiğimiz gibi Türkiye’de de 45 ile sevk ediyoruz. İşletmemizde kornişon turşusu, lahana turşusu, biber turşusu gibi birçok turşu çeşidini üretiyoruz” dedi. 


İşletme sahibi Erbil; “Kendi imkânlarımızla başladığımız turşu işinde şuanda Tarım ve Orman bakanlığının da destekleriyle kapasitemizi arttırıp yeni kuracağımız kavanoz hattıyla ihracatı daha da arttırmayı hedefliyoruz.  İhraç ettiğimiz turşuların bütün malzemelerini ekimini yaptığımız 650 dönüm arazide kendimiz ekimini yapıyoruz. Fabrikamızda şuanda 100 kişi istihdam edilmekte olup bu sayıyı arttırmayı düşünüyoruz. Kendi ürünlerimizle ürettiğimiz turşuları, Gürcistan’a, Nahcivan’a, İran, Irak ve Azerbaycan gibi ülkelere ihraç ediyoruz. İnşallah bu üretimlerimizi arttırıp ihraç ettiğimiz ülke sayılarını arttırmayı hedefliyoruz” diye konuştu


Yurt içinde doğudan batıya, kuzeyden güneye birçok ile turşu sevkiyatı yaptıklarını belirten Erbil; yurt dışına açılarak, ülke ekonomisine katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Editör: TE Bilişim