Daha önce NİTSO tarafından inşaat, makine bakım onarım, asansör bakım onarım ve motorlu kara taşıtları alım satım sorumlusu alanlarında açılan mesleki yeterlilik belgesi sınavları devam ediyor.

Mesleğini Belgelendirmek İsteyenler NİTSO’ya Başvuru Yapacak

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilen mesleklerin Mesleki Yeterlilik Kurumu onaylı sertifikalarla belgelendirilmesi gerekiyor.  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından kurulan TOBB MEYBEM A.Ş.’nin mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu bulunan 117 meslekten 41’ine belgelendirme hizmeti verme hakkı bulunuyor.
Katırcıoğlu, Mesleki yeterlilik belgesi sınavlarının ilimizde TOBB MEYBEM A.Ş. adına Niğde Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütüldüğünü belirtti. Emlak Danışmanları ve Okul Servis Şoförleri MYK Mesleki Yeterlilik Belgeli Olacak. Katırcıoğlu, Emlak Danışmaları ve Okul Servis Şoförlerinin de mesleki yeterlilik belgesi kapsamına alındığını belirtti.  

MYK kapsamına alınan her iki meslek için detaylı açıklamalarda bulunan Katırcıoğlu;
Emlak Danışmaları
Tapu kütüğüne kayıtlı olsun ya da olmasın taşınmaz alım satımı ve kiralanması ile tapu işlemlerine aracılık eden, taşınmazla ilgili danışmanlık ve yönetim hizmeti veren gerçek veya tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların mesleki faaliyetlerini düzenlemek amacıyla hazırlanan Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği 05.06.2018 tarihli 30442 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Buna göre 05.06.2018 tarihinden itibaren ilgili yönetmeliğin 6. Maddesinin (d) bendi uyarınca  Gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) ulusal yeterliliğine dayalı MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine aralık 2019’a kadar sahip olması gerekmektedir.

Kimler muaf sayılacak?
Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu bulunanların ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarının taşınmaz ticareti ile ilgili alanlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları durumunda mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmayacak.
Ayrıca 5 Haziran 2018 tarihi itibariyle taşınmaz ticaretiyle iştigal eden, gelir veya kurumlar vergisi kaydı ile meslek odası kaydı bulunan ve halk eğitim merkezleri ya da Millî Eğitim Bakanlığı'nca yetkilendirilen meslek odalarınca verilen eğitim sonucunda taşınmaz ticareti ile ilgili sertifika almış olan tacirler ile esnaf ve sanatkârlarda mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmayacak.
Okul Servis Şoförleri
Okul öncesi eğitim ve zorunlu eğitim kapsamında bulunan öğrenciler ile kreş, gündüz bakımevleri ve çocuk kulüplerine devam eden çocukların taşıma faaliyetlerinin düzenli ve güvenli hale getirilmesi 
Editör: TE Bilişim