Niğde'de ilköğretim çağındaki çocukların okullaşma oranının yüksek olduğunu ancak ortaöğretim çağındaki gençlerin yüzde 39'unun okula gitmek yerine, tarım işlerinde çalıştırıldığının tespit edildiğini açıkladı.


Niğde Milli Eğitim Müdürü Cemal Akbıyık, Niğde'de ilköğretim çağındaki çocukların okullaşma oranının yüksek olduğunu ancak ortaöğretim çağındaki gençlerin yüzde 39'unun okula gitmek yerine, tarım işlerinde çalıştırıldığının tespit edildiğini açıkladı.


Cemal Akbıyık, Niğde İl Genel Meclisi toplantısına katılarak, ilin eğitim durumu, okullaşma oranı, okulların ihtiyaçları ile ilgili hazırlanan raporu sundu.
 


Raporun hazırlanması için kurulan komisyonun çalışmalarını tamamladığını belirten Akbıyık, hazırlanan rapora göre, Niğde'de okulların tamir ve bakım ihtiyaçlarının bulunduğunu, derslik yetersizliğinin olduğunu belirtti. İlköğretimde bir çok ile göre Niğde'de okullaşma oranının yüksek olduğunu ifade eden Akbıyık, ''Ancak ortaöğretim çağındaki çocukların okullaşma oranı çok düşük. Bu çağdaki çocukların yüzde 39'u okula gitmek yerine tarlalara gönderiliyor, tarım işlerinde çalıştırılıyor'' dedi. 

5 ilçe, 46 belde ve 113 köyde 270 eğitim kurumunun bulunduğunu açıklayan Akbıyık, bazı beldelerde, ilköğretim okullarının 1. ve 5. sınıfları ile 6. ve 8. sınıflarının ayrı ayrı binalarda olduğunun tespit edildiğini, bunların birleştirilmesi gerektiğini belirtti. Okulların eğitim ve öğretime uygun olup olmadığına bakıldığında, pek çoğunun yetersiz olduğunu gördüklerini anlatan Akbıyık, ''Sorunların çözülmesi için gerek İl Özel İdaresi ve milli eğitime ayrılan genel bütçe ödeneklerini rasyonel kullanarak akılcı bir şekilde ihtiyaçları peyderpey karşılayacağız'' diye konuştu. 


Okullarının ihtiyaçlarının tespit edildiğini, eksiklerin giderilmesi için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Akbıyık, ''Ben bugüne kadar babamdan bile harçlık istemedim. Ama okul sayımızın artırılması için kapı kapı dolaşarak hayırsever işadamlarından destek isteyeceğim’’ dedi.



Editör: TE Bilişim