Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2019-2020 eğitim - öğretim yılında yabancı öğrencilere yönelik açılan uyum sınıfı kapsamında Niğde’de 6 okulda açılan 7 uyum sınıfında şuana kadar 91 öğrenci eğitim görmeye başladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar; “ İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçe öğrenmeleri için 6 okulda 7 adet uyum sınıfı açıldı. Toplamda 91 öğrenciye eğitim verilmektedir. Uyum sınıflarında ilkokul 3. ve 4. Sınıf, ortaokul ve lise kademelerinde eğitimler şubat tatiline kadar devam edecek sonrasında bu öğrenciler normal okullarımızda eğitimlerine devam edecekler. İhtiyaç duyulması halinde yeni uyum sınıfları da açılacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilköğretim ve ortaöğretim seviyelerinde bulunan yabancı öğrencilerden Türkçe dil beceri düzeyleri yetersiz olanlar uyum sınıflarına kaydedilmesine yönelik genelgenin yayınlanmasının ardından Niğde’de 6 okulda 7 uyum sınıfı açıldı. Bu sınıflara ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli sığınmacıların okul yaşı gelmiş ve Türkçeleri yetersiz olan 91 çocuk kaydedildi. Türkçesi yetersiz olan çocuklar, müfredat dersleri almadan önce uyum sınıflarında yoğunlaştırılmış Türkçe eğitim görmeye başladı.

Niğde İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar, projenin 2018 yılının Mayıs ayında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Suriyeli öğrencilere yönelik gerçekleştirilen Türkçe sınavı ile başladığını belirtti. Türkiye’de eğitim gören Suriyelilerin tamamının bu sınava katıldığını anlatan Yaşar, yeterli sonuç alamayan öğrencilere yönelik uyum sınıflarının oluşturulduğunu anlattı.

Yaşar, "Uyum sınıfları yabancı öğrencilerimizin Milli Eğitim sistemine entegrasyonunu kolaylaştırmak amacıyla planlanmış bir programdır. 2018 yılının mayıs ayında ülkemiz genelinde Suriyeli öğrencilerin tamamının katıldığı Türkçe yeterlilik sınavı yapmıştık. Bu sınavda istediğimiz düzeyde not almayan veya bir şekilde bu sınava giremeyen öğrencileri bulundukları okullarda uyum sınıfları oluşturulmaya karar verildi" dedi.

Eğitimin en önemli unsurunun dil olduğunu ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar; “Amacımız yabancı öğrencilerin Türkçe ‘yi konuşabilmeleri, yazabilmeleri ve anlayabilmeleridir. Ancak bu şekilde okullarda aynı sırayı paylaştığımız çocuklarımıza bir faydamız dokunur. Suriyeli çocuklarımız ancak Türkçeyi iyi öğrendiği zaman öğretmenlerimizden bir şeyler öğrenebilir. O yüzden temel hedefimiz Türkçe ‘yi bu çocuklarımıza öğretmek” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim