CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Niğde ilinde 22 mağaranın incelendiğini ve ayrıntılı etüdünün yapıldığını açıkladı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Türkiye Karst ve Mağara Araştırmaları Projesi kapsamında, Niğde ilinde Çamardı ilçesinde, Pancarlık, Çavdar Deresi, Vay Vay Deliği, Kar Kuyusu, Cinbar 1 2 ve 3, Karga Deliği, ve Han Yazısı Mağaraları; Ulukışla ilçesinde, Seriyenkaya, Mal Deliği, Mevlüt İni, Kemer ve Dipsiz Deliği Mağaraları; merkez ilçede Damlataş, Samanlı Keleri, Tunlu Gözü,, İtulumaz 1, 2 ve 3, Çarşak ile Koca Argaç Mağaralarının etüt çalışmaları sonucunda erişilen veriler ve sonuç nedir? Bu bağlamda bir yayın çalışması yapılmış mıdır?” şeklindeki soruya yanıt istedi. 

Bakan Fatih Dönmez, Niğde İlinde, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından incelenip ayrıntılı etüdü yapılan 22 adet mağara bulunduğunu açıkladı. 

Dönmez, “ Etüt çalışmaları sonucunda söz konusu mağaralara ilişkin verilerin ve sonuçların erişilebileceği 2010 yılında hazırlanan 11260 derleme numaralı "Aladağlar (Kayseri, Niğde, Adana) Karst ve Mağara Araştırmaları Projesi" raporu ile turizm ve arkeolojik değeri bulunan Damlataş Mağarasına ilişkin 2017 yılında hazırlanan 13653 derleme numaralı "Damlataş Mağarası (Niğde-Değirmenli) Araştırma Raporu" kullanıcıların hizmeti sunulmuştur” ifadelerini kullandı. 

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde bölgesinde yer alan mağaraların turizm amaçlı değer bulacak özelliği olanların  tanıtılması ve bu yönde çalışma yapılmasını istedi. Niğde ilinde Aladağlar, Bolkarlar ve Melendiz dağlarında incelenerek turizm amaçlı değer bulması, ayrıca tarihe ışık tutacak bulgularında açığa çıkarılması gerektiğini ifade eden Gürer, “mağaralara ilgi ve merak duyan gezginler için Niğde görülecek özellikte mağaraları ile çekim alanı kılınmalıdır” dedi.

Editör: TE Bilişim