Türkiye’nin Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler Sıralamasında Niğde Üniversitesi’nin Yükselişi  Sürüyor

 

Niğde Üniversitesi , Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan, Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi 2013 sıralamasına girebilen 50 üniversiteden devlet üniversiteleri arasında 28’inci sıraya yükseldi.

 

Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) öncülüğünde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan “Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler Endeksi”nde 2011 yılında birçok köklü üniversiteyi geride bırakarak devlet üniversiteleri içerisinde 29. sırada yer alan, 2012 sıralamasında ise yerini koruyan üniversitemiz bu yıl 28’inci sıraya yükseldi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin birinci olduğu 2013 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler endeksinde Niğde Üniversitesi , Vakıf Üniversitelerinin de yer aldığı genel sıralamada 30,9 puanla devlet üniversiteleri içerisinde 28’inciliğe yükselirken, 2012 yılı endeksinde 42’nci olduğu genel sıralamada 4 sıra birden yükselerek 38’inciliğe yerleşti.

Üniversitelerdeki girişimcilik ve yenilikçilik faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla hazırlanan endeks, “bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği”, “fikri mülkiyet havuzu”, “işbirliği ve etkileşim”, “yenilikçilik ve girişimcilik kültürü”, “ekonomik katkı ve ticarileşme” başlıklarında 5 değerlendirme boyutundan oluşuyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2013 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler endeksine giren üniversiteleri açıkladığı toplantıda bir konuşma yaparak, üniversitelerin ekonomik hayata çok daha fazla katkı sağlayacağına inandıklarını dile getirdi. Ergün, geçen sene bu endeksi üniversite tercihlerinden sonra açıkladıklarını, bu sene ise üniversite tercihlerinde öğrencilere yardımcı olması için üniversite tercihlerinden önce açıkladıklarını söyledi.

Niğde Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Adnan Görür de konuyla ilgili bir açıklama yaparak, girişimcilik ve yenilikçilik bakımından devlet üniversiteleri arasında 28. sırada yer almanın önemli bir gösterge olduğunu ifade etti.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksinin, ülkemizin sanayileşme sürecine üniversitelerin doğrudan katılımını sağlayacak nitelikte bir teşvik olduğunu belirten Rektör Görür, " Niğde Üniversitesi olarak, bugüne kadar üniversite sanayi işbirliği kapsamında attığımız adımlar, ciddi ve önemli adımlardır ama biz bunu hiçbir zaman yeterli görmedik. Amacımız sanayi ile işbirliğimizi çok daha ileriye götürmek ve üniversitede üretilen bilgiyi iş hayatına aktararak toplumsal faydaya dönüştürmektir. Sanayi ile işbirliğine öğrencilerimizi de katmaya ve bu doğrultuda gerçekleştirilen projelerde daha çok öğrencimizin görev almasını sağlamaya gayret ediyoruz” diye konuştu.

Rektörü  Prof. Dr. Adnan Görür, açıklamasının sonunda Niğde Üniversitesi’nin, eğitimden araştırma geliştirmeye, fiziki yapılanmadan bilimsel ve kültürel etkinliklere kadar her alanda yakaladığı yenilikçi anlayışın bundan sonra da hız kesmeden devam edeceğini ve çok daha ileri düzeye taşınacağını ifade etti.



Editör: TE Bilişim